Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Από τις 14 ως τις 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα το 38 Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ εντάσσονται συνολικά 210 ταινίες συμπεριλαμβανομένων και όσων θα προβληθούν στο 1ο Βαλκανικό Πανόραμα, τη νέα μόνιμη ενότητα του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο του θεσμού, η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci θα απονείμει εφέτος το δικό της βραβείο.

Τα βραβεία του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος θα διεκδικήσουν 41 επιλεγμένες ταινίες από τις 168 που υποβλήθηκαν. Πρόκειται κυρίως για ανεξάρτητες παραγωγές. Ανάμεσά τους τέσσερα ντοκιμαντέρ και τέσσερα animation.

Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία), οι υπαρξιακές αναζητήσεις, το επερχόμενο τέλος, η μοναξιά και τα γηρατειά. Το θέμα ταμπού του παιδικού θανάτου, η κακοποίηση παιδιών, το εκπαιδευτικό σύστημα (σε μια αλληγορία με ζόμπι), η θρησκεία, η ζωή της γυναίκας στην επαρχία, οι αλλοδαπές οικιακές βοηθοί, η οικολογία και η επικράτηση της τεχνολογίας σε φουτουριστικές μετά-αποκαλυπτικές ταινίες. Ανάμεσα στους ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν στις υποψήφιες προς βράβευση ταινίες, οι: Αντώνης Καφετζόπουλος, Λυδία Φωτοπούλου, Υβόννη Μαλτέζου, Αλέξανδρος Λογοθέτης.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν φέτος από νεαροί «μικρομηκάδες», που φτιάχνουν ταινίες από την ηλικία των δεκατριών ετών, μέχρι σκηνοθέτες one man show που υπογράφουν τα πάντα: από σκηνοθεσία και κάμερα, μέχρι ηχοληψία και μουσική.

Πέρα από το εθνικό διαγωνιστικό, στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης εντάσσονται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το «SHORT MATTERS! 2015», ένα ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014 (EFA), το 6o Σπουδαστικό Πανόραμα με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής, το 1ο Βαλκανικό Πανόραμα –τη νέα μόνιμη ενότητα του Φεστιβάλ.

Η φετινή Κριτική Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο συγγραφέας, μεταφραστής, και σκηνοθέτης Αχιλλέας Κυριακίδης απαρτίζεται από τους Γιάννη Ζουμπουλάκη (δημοσιογράφο, κριτικό κιν/φου ), Νίκο Σέκερη (παραγωγό, σκηνοθέτη), Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου (ηθοποιό) και Γιώργο Φρέντζο (κινηματογραφιστή). Το ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin) έχει αναλάβει η κριτικός κινηματογράφου Βένια Βέργου.

Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια από τη διεθνοποίησή του, θα προβάλει 57 ταινίες από 47 χώρες του κόσμου. Στο διεθνές διαγωνιστικό συμμετέχει φέτος και ο πολυβραβευμένος (για το παλιότερο «Χαμομήλι» του) Νεριτάν Ζιντζιρία, με τη νέα του ιταλοαλβανική συμπαραγωγή «The time of a young man about to kill». Την παραγωγή ανέλαβε η γνωστή Ιταλίδα ηθοποιός Βαλέρια Γκολίνο και ο (Ιταλός παραγωγός του Τέρι Γκίλιαμ) Γκαμπριέλε Ορίκιο ο οποίος «ανακάλυψε» τον Ζιντζιρία στο Φεστιβάλ Δράμας πριν μερικά χρόνια.

Επίσης συμμετέχει και το αλβανικό «Ψωμί» (Μπλέρτα Κελμέντι) σε παραγωγή της Τέφτα Μπέικο και του (γνωστού στην Ελλάδα σκηνοθέτη) Μπουγιάρ Αλιμάνι, ενώ θα δούμε και τη νέα ταινία της μεγάλης Φινλανδής animator Καταρίνα Λίκβιστ «Baby box». Και μια έκπληξη: στη γαλλική ταινία «Talio» των Μπομπ Φόκουα-Ινές Τζία παίζει η νεαρή Ζωή Χωραφά, κόρη του δημοφιλούς ηθοποιού Γιώργου Χωραφά. Ας σημειωθεί πως στην τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί η προβολή ενός πολύ ιδιαίτερου γερμανικού animation του Ντάνιελ Νόκε με θέμα την κρίση και τίτλο: «Who will pay the bill?».

Τρεις ελληνικές ταινίες επιλέχθηκαν για το Διεθνές Διαγωνιστικό: το «Σύκο» του Νικόλα Κολοβού, «Ο Σπόρος» της Ιφιγένειας Κοτσώνη και το «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα.

Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Προγράμματος απαρτίζουν οι Έλενα Χριστοδουλίδου (Κύπρος), ιστορικός τέχνης, κριτικός κινηματογράφου, ανώτερη μορφωτική λειτουργός στο υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Κύπρου (υπεύθυνη κινηματογράφου και εικαστικών τεχνών), ο δρ Λαουρέντιο Νταμιάν (Ρουμανία), πρόεδρος της Ένωσης Ρουμάνων Κινηματογραφιστών, σκηνοθέτης, καθηγητής, συγγραφέας, πρόεδρος Κοσμητείας UNATC (2012-2015), ο Eric Wojcik (Γαλλία), διευθυντής του Clermont-Ferrand Short Film Festival, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, εκλέκτορας Διεθνούς Προγράμματος, ο Μποζιντάρ Μάνοφ (Βουλγαρία), κριτικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος, καθηγητής ΝΑΤFA (Σχολή Κινηματογράφου της Εθνικής Ακαδημίας Θεάτρου και Κινηματογράφου της Σόφιας) και ο Θοδωρής Παπαδουλάκης (Ελλάδα), σκηνοθέτης, παραγωγός. Grand Temoin του διεθνούς προγράμματος, η συγγραφέας, ιστορικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος και σεναριογράφος Manuela Cernat (Ρουμανία).

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αντώνη Παπαδόπουλου. Στο πλαίσιο του θεσμού πραγματοποιούνται εφέτος εικαστικές εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις (για μικρούς και μεγάλους).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος