Iστορικές μνήμες και συγκίνηση στο Χαλάνδρι με τους «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Array

Παραμονές της 28ης Οκτωβρίου, το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλανδρίου, γέμισε μνήμες όχι μόνο σαν επετειακό μνημόσυνο, αλλά σαν οδηγός για αγώνα ενάντια στον πόλεμο και για την παγκόσμια ειρήνη, όπως είπε σε μία συγκινητική τηλεφωνική της παρέμβαση που ακούστηκε μέσω της μικροφωνικής εγκατάστασης η Καίτη Φράγκου-Ζηκίδη, πρόσφυγας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από την Ικαρία στο στρατόπεδο του Νουσεϊράτ στην Παλαιστίνη.

Iστορικές μνήμες και συγκίνηση στο Χαλάνδρι με τους «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»Έτσι ξεκίνησε ο νέος κύκλος εκδηλώσεων μετά τη διετία της πανδημίας του βιβλίου «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» (εκδόσεις Νότιος Άνεμος). Στο άνοιγμα της εκδήλωσης η δημοτική σύμβουλος και δημοσιογράφος Ευγενία Κατούφα, που ήταν και το προεδρείο της εκδήλωσης αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της περιόδου που κινείται το βιβλίο και εστίασε στα δείγματα αλληλεγγύης των λαών των χωρών που δέχτηκαν τους δικούς μας πρόσφυγες. Επίσης παρουσίασε ένα μοναδικό ντοκουμέντο, το στρατιωτικό νεοζηλανδικό κασκέτο (το διακρίνουμε σε μία φωτογραφία) που φόραγε ο πεθερός της Ευάγγελος Χαραλαμπίδης στη μάχη του Ελ Αλαμέιν. Ήταν Έλληνας Αιγυπτιώτης και με πολλούς άλλους κατατάχτηκαν εθελοντικά.Iστορικές μνήμες και συγκίνηση στο Χαλάνδρι με τους «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Ακολούθησε ο πρόσφυγας πολέμου Dr. Χριστόδουλος Ξενάκης, γεννηθείς το 1936 που ακολούθησε τη διαδρομή Ικαρία-Τουρκία-Συρία-Αίγυπτος και περιέγραψε τις εμπειρίες του. «Φύγαμε νύχτα με τα κουπιά και κάναμε μία απόσταση 30-40 μίλια μέχρι το Κουσάντασι», είπε χαρακτηριστικά.Iστορικές μνήμες και συγκίνηση στο Χαλάνδρι με τους «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»Στη συνέχεια ο συγγραφέας του βιβλίου, Νάσος Μπράτσος, αναφέρθηκε αναλυτικά στις θεματικές ενότητες του βιβλίου, παρουσιάζοντας και ντοκουμέντα της εποχής.

Ακολούθησε η τηλεφωνική παρέμβαση της Καίτης Φράγκου-Ζηκίδη, που τόνισε ότι ο σκοπός του βιβλίου είναι να μαθαίνουν οι νέοι τί περάσαμε εμείς στα χρόνια του πολέμου και της προσφυγιάς. Φύγαμε 33 άνθρωποι σε μία βάρκα σκεπασμένοι με κλαδιά για να μην μας εντοπίσουν, γιατί η βάρκα είχε άδεια για να μεταφέρει κλαδιά. Όταν μετά από πολλές ταλαιπωρίες και περιπλανήσεις έφτασε στην Παλαιστίνη στα 13 της χρόνια δηλώθηκε σαν 16χρονη και έδωσε τον όρκο του στρατιώτη, υπηρετώντας σαν νοσοκόμα στο στρατόπεδο προσφύγων του Νουσεϊράτ.Iστορικές μνήμες και συγκίνηση στο Χαλάνδρι με τους «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»Στο τέλος έγιναν ερωτήσεις στον συγγραφέα αλλά και παρεμβάσεις, όπως εκπροσώπου της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Χαλανδρίου, που ανέφερε ότι αυτή είναι η ιστορία από τα κάτω.

Η βραδιά έκλεισε με την υπογραφή βιβλίων από το συγγραφέα. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου, που αναλογούν στο συγγραφέα θα κατατεθούν άμεσα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Χαλανδρίου.

Το ταξίδι του βιβλίου θα συνεχιστεί στην ίδια ρότα…

Φωτο: Ελεάνα Κούνουπα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος