Στην κατάμεστη αίθουσα της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, στη Νέα Ιωνία Αττικής, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης 4 Μαΐου 2022 το βιβλίο του Λουκά Χριστοδούλου «Από τους Ποδαράδες 1922… στη Νέα Ιωνία 1934» – Η προσφυγική πρωτεύουσα της Αθήνας (εκδόσεις Μπαλτά εξ’ ανατολών, ΙSBN 978-618-5658-00-7).
Την εκδήλωση άνοιξε η συγγραφέας και επιμελήτρια της έκδοσης Αργυρώ Μαργαρίτη που τόνισε πως ένοιωσε τρομερή τιμή και χαρά για την ενδελεχή αυτή έρευνα και επειδή μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία, διαβάζοντας το βιβλίο ένοιωθε ότι περπατούσε στην περιοχή, ενώ όπως είπε «δεν γινόταν να μην θυμώσω με όσα πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι όταν ήρθαν εδώ».
Στη συνέχεια ο Νίκος Ανδριώτης, διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε πως το βιβλίο με τα στοιχεία του, βάζει τη Νέα Ιωνία σε οποιοδήποτε κάδρο για το 1922. Αναφέρθηκε στους σταθμούς από την ίδρυση της πόλης, την ίδρυση συλλόγων, φαρμακείου, νοσοκομείου, κινηματογράφου, ενώ χαρακτήρισε τη Νέα Ιωνία «ναυαρχίδα» της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων στην αστική αποκατάσταση (υπήρχε και η αγροτική αποκατάσταση στην περιφέρεια). Επίσης τόνισε τη σημασία της ένταξης των προσφύγων στην αγορά εργασίας, κυρίως σε τομείς όπως η ταπητουργία, κλωστοϋφαντουργία, κλπ
Ακολούθως ο Δημήτρης Καμούζης, ιστορικός ερευνητής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και Μικρασιάτης τρίτης γενεάς, χαρακτήρισε κιβωτό γνώσης το βιβλίο και αναφέρθηκε στα δύο προσφυγικά κύματα, το πρώτο του 1922 και ακολούθως του «ανταλλάξιμους» μετά την υπογραφή των σχετικών συνθηκών. Σημείωσε πως ανάμεσα στον προσφυγικό πληθυσμό, άλλοι ήταν ελληνόφωνοι, άλλοι τουρκόφωνοι και άλλοι αρμενόφωνοι.
Η επόμενη παρέμβαση ήταν γραπτή από τον Χάρη Σαπουντζάκη, επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας και του ΚΕΜΙΠΟ, που λόγω συγκίνησης επέλεξε να μην ανέβει στο πάνελ και να τη διαβάσει εκ μέρους της Ένωσης ο γενικός της γραμματέας Σταύρος Παπαγερασίμου. Ο κ. Σαπουντζάκης ανέφερε ότι το βιβλίο έχει άφθονο και ντοκουμενταρισμένο υλικό στις 720 σελίδες του, είναι έργο τεραστίου βάθους και απαιτεί αναγνώστη υποψιασμένο και σε εγρήγορση, χαρακτήρισε το συγγραφέα «γίγαντα της ιστοριογραφίας» και πως ο ίδιος σαν πρώην εκπαιδευτικός θα έβαζε στο βιβλίο άριστα 10, αλλά χωρίς τόνο, τον οποίο κρατάει για να τον βάλει στη Β’ έκδοση του βιβλίου.Ο συγγραφέας του βιβλίου και ερευνητής Λουκάς Χριστοδούλου τόνισε πως 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή οι πρόσφυγες έφεραν νέο αίμα και νέες προοπτικές στη χώρα, ενώ το βιβλίο είναι συμβολή και στο πολύμηνο πρόγραμμα εκδηλώσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει οι Δήμοι Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου Αττικής, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και η Μητρόπολη Ν. Ιωνίας, Ν.Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, στα πλαίσια των 100 χρόνων από το 1922.
Ρεπορτάζ & φωτο: Νάσος Μπράτσος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος