Οι επιστήμονες «ξεκλειδώνουν» τα μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση όλων των δυνατοτήτων του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, με τη βοήθεια ενός νέου ψηφιακού μοντέλου. Η συσκευή ηλικίας περίπου 2.000 ετών θεωρείται ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής στον κόσμο και ανακαλύφθηκε το 1901 από Έλληνες αλιείς σε ναυάγιο πλοίου κοντά στα Αντικύθηρα.

Τα θραύσματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα αποτελούσαν μόλις το ένα τρίτο της εξαιρετικά πολύπλοκης χειροκίνητης συσκευής που επέτρεπε την ακριβή πρόβλεψη των κινήσεων των πέντε-τότε γνωστών- πλανητών και του Ηλίου, καθώς και τις φάσεις του φεγγαριού και τις ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις.

Ωστόσο, παρά τα χρόνια επίπονης έρευνας και συζήτησης, οι επιστήμονες δεν ήταν ποτέ σε θέση να αναπαράγουν πλήρως τον μηχανισμό της συσκευής ή τους υπολογισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για τον σχεδιασμό της.

Τώρα, ομάδα ερευνητών στο University College του Λονδίνου (UCL) πιστεύει πως έλυσε το μυστήριο-εν μέρει- καθώς κατάφερε να αναδημιουργήσει πλήρως το σχεδιασμό της συσκευής από τους αρχαίους υπολογισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία της, και τώρα συνθέτουν το δικό τους εξοπλισμό για να δουν εάν η πρόταση τους λειτουργεί.

Οι επιστήμονες «ξεκλειδώνουν» τα μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων
(Tony Freeth/UCL)

Γιατί οι επιστήμονες θέλουν να ανακατασκευάσουν τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων;

Οι ερευνητές θέλουν να ανακατασκευάσουν τη συσκευή λόγω του μυστηρίου που την περιβάλλει αλλά και για να βρούνε τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν προκύψει.

«Η απόσταση μεταξύ της πολυπλοκότητας αυτής της συσκευής και άλλων που κατασκευάστηκαν την ίδια περίοδο είναι άπειρη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Adam Wojcik, επιστήμονας υλικών στο UCL. «Ειλικρινά, δεν έχει ξαναβρεθεί κάτι παρόμοιο. Είναι απίστευτο».

Τα περίπλοκα γρανάζια που αποτελούσαν τον μηχανισμό της συσκευής είναι μιας κλίμακας που θα περίμενε κανείς να βρει σε ένα παλιομοδίτικο ρολόι, αλλά τα μόνα άλλα γρανάζια που ανακαλύφθηκαν από περίπου την ίδια περίοδο είναι πολύ μεγαλύτερα και βρίσκονταν σε αντικείμενα όπως μεγάλα τόξα και καταπέλτες.

Αυτή η πολυπλοκότητα δημιουργεί πολλά ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία κατασκευής της συσκευής, καθώς και γιατί είναι η μόνη του είδους που ανακαλύφθηκε σε ένα αρχαίο βυθισμένο πλοίο κοντά στο νησί των Αντικυθήρων.

«Γιατί βρισκόταν πάνω σε αυτό το πλοίο; Έχουμε βρει μόνο το ένα τρίτο. Πού είναι τα άλλα δύο τρίτα; Έχουν διαβρωθεί; Λειτούργησε ποτέ;», αναρωτιέται ο Wojcik. «Αυτά είναι ερωτήματα που μπορούμε να απαντήσουμε μόνο με τη βοήθεια της πειραματικής αρχαιολογίας».

Οι επιστήμονες «ξεκλειδώνουν» τα μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων
(Tony Freeth/UCL)

Δημιουργία του πρώτου υπολογιστή

Για να δημιουργήσουν το μοντέλο, οι ερευνητές αξιοποίησαν όλες τις προηγούμενες έρευνες σχετικά με τη συσκευή, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Michael Wright, πρώην επιμελητή στο Science Museum του Λονδίνου, ο οποίος είχε κατασκευάσει ένα αντίγραφο. Χρησιμοποιώντας επιγραφές που βρέθηκαν στον μηχανισμό και μια μαθηματική μέθοδο για την κίνηση των πλανητών και άλλων ουράνιων σωμάτων που περιέγραψε για πρώτη φορά ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Παρμενίδης, μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα μοντέλο υπολογιστή για έναν μηχανισμό αλληλεπικαλυπτόμενων γραναζιών που χωράει σε χώρο βάθους μόλις 25 mm.

Το μοντέλο τους περιλαμβάνει κάθε γρανάζι και περιστρεφόμενο δείκτη για να δείξει πώς οι πλανήτες, ο ήλιος και το φεγγάρι κινούνται κατά μήκος του αρχαίου αστρονομικού χάρτη στη μπροστινή πλευρά και τις φάσεις του φεγγαριού και εκλείψεις στην πίσω. Αναπαράγει ουσιαστικά την θεωρία ότι η Γη ήταν ακίνητη στο κέντρο του σύμπαντος και ότι τα ουράνια αντικείμενα και ο ίδιος ο ουρανός περιστρέφονταν γύρω της. Εάν οι ερευνητές μπορέσουν να φτιάξουν ένα αντίγραφο με σύγχρονα μηχανήματα, στοχεύουν να κάνουν το ίδιο και με τεχνικές που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν κάτι τέτοιο. Είναι πραγματικά ένα μυστήριο», δήλωσε ο Wojcik. «Ο μόνος τρόπος για να δούμε αν μπορούσαν να το κάνουν, είναι να προσπαθήσουμε να την κατασκευάσουμε σύμφωνα με τις αρχαίες ελληνικές τεχνικές».

«Επίσης, ποιος το έφτιαξε και για ποιόν. Πολλοί εκτιμούν ότι ήταν ο Αρχιμήδης», είπε ο Wojcik. «Έζησε περίπου την ίδια περίοδο και κανείς άλλος δεν είχε τις γνώσεις του στον τομέα της μηχανικής. Επιπλέον, ήταν ένα ρωμαϊκό ναυάγιο». Ο Αρχιμήδης σκοτώθηκε από τους Ρωμαίους κατά την πολιορκία των Συρακουσών, αφού τα όπλα που επινόησε απέτυχαν να τους εμποδίσουν να καταλάβουν την πόλη.

Το ερώτημα για το αν οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν παρόμοιες τεχνικές για να κατασκευάσουν και άλλες, παρόμοιες συσκευές οι οποίες δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη, ή αν υπάρχουν κάπου αντίγραφα του μηχανισμού των Αντικυθήρων.

https://www.youtube.com/watch?v=GQnE0BLEi8k

ΠΗΓΗ: LiveScience

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος