Η Ελλάδα έχει την τιμητική της αυτή την εβδομάδα με 3 νέες ταινίες, αλλά και μία ελληνίδα ηθοποιό σε μία ταινία που προκαλεί ποικιλοτρόπως! Ας τις δούμε αναλυτικά:
Βαβέλ – Από τη σιωπή στην έκρηξη
Προσωπική μας επιλογή το «Βαβέλ – Από τη σιωπή στην έκρηξη», ένα ντοκιμαντέρ του Μελέτη Μοίρα για το περιοδικό που υπερασπίστηκε τη νουάρ ποπ κουλτούρα μετατρέποντας τα comic strips σε πλάστη προσωπικότητας μιας γενιάς που φούρνιζε τα θέλω της σε ξυλόφουρνο με όχι. Τα αποκαϊδια της παρατήρησης μεταμορφώνονται σε ένα ντοκιμαντέρ που τα talking heads, σε μια μεστή αποκωδικοποίηση συνθηκών, γίνονται εμπειρίες για τη γενιά του ’80. Απολαυστικό ακόμα και για όσους δεν την έζησαν στη μετεφηβεία τους.
Αλέξανδρος ο Μακεδών
Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών είναι μια σχεδόν φαρσική αντι-ηρωϊκή πλάνη που προσφέρεται για guilty pleasures στιγμές. Η ζωή του στρατηλάτη είναι για ακόμα μια φορά καταδικασμένη από την 7η τέχνη.
Karditsa Forever
Το remake του I love Karditsa με τίτλο Karditsa Forever θα το παρακολουθήσουμε με κοινό αυτήν την εβδομάδα και θα επανέλθουμε. Κάποιες ταινίες, ακόμα και για κοινωνιολογική ανάλυση, καλό είναι να τις παρακολουθούμε ανάμεσα στους θεατές που τις αγκαλιάζουν. Θα επανέλθουμε λοιπόν σύντομα με κριτική.
Φευγαλέα Σπουργίτια (Jhalki)
Τα Φευγαλέα Σπουργίτια είναι μια ταινία περιπλάνησης, πλασμένη από εύφλεκτο μελό υλικό και πραγματικά συγκινητικές στιγμές. Τομ Σόγιερ αλά Hindi με λίγο από κατά λάθος Πινόκιο, φολκλόρ ηθική και παραμυθένιες στιγμές γάργαρου γέλιου. Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν το μεταρεαλιστικό παραμύθι του Μπαμπού που στα 7 του χρόνια θα βρεθεί υπό την επιτήρηση ενός γυρολόγου, χαμένος στα στενά μια πόλης/λαβύρυνθου, ενώ η αδελφή του θα τον ψάχνει απελπισμένα.
Οι Αγιοι της Μαφίας (The Many Saints of Newark)
Αν σας άρεσαν οι Σοπράνος και θέλετε να δείτε τα γεγονότα που έπλασαν τους χαρακτήρες πριν τη σειρά, οι Άγιοι της Μαφίας είναι η ταινία που περιμένατε. Καλογυρισμένη, με δεμένο μοντάζ και συγκροτημένη αφήγηση, η ταινία δίνει απαντήσεις για το παρελθόν του Τόνυ Σοπράνο, καθαγιάζοντας την κανονικότητα της καθημερινότητας της Μαφίας, όπως και τις συγκρούσεις της με τις υπομορφές της. Είναι από τα must της εβδομάδας.
Η Εξουσία του Σκύλου (The Power Of The Dog)
Η Εξουσία του Σκύλου είναι ένα πραγματικό πείραμα που δεν κρύβει ούτε το ταλέντο, ούτε την άγνοια κινδύνου της πολυτάλαντης βραβευμένης με Όσκαρ σκηνοθέτιδας Τζέιν Κάμπιον. Σαν ωρολογιακή βόμβα, μια σύγκρουση απένταντι στις νόρμες και τους κανόνες του γουέστερν με αφορμή τη χείριστη αντιμετώπιση μιας γυναίκας στο φαρ γουέστ. Δυσκολεύεσαι να την κατατάξεις και ακόμα περισσότερο να αναγνωρίσεις ότι τελικά σε γοήτευσε η τόσο περίτεχνη απλότητα της.
Μπενεντέτα (Benedetta)
Οι κακές ταινίες του Πολ Βερχόφεν για εμένα είναι οι πιο γενναίες του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Showgirls που η αξία του αναγνωρίζεται 26 χρόνια μετά. Κάτι αντίστοιχο παίζει να συμβεί και με τη Μπενεντέτα, μια καλόγρια που από μικρή είδε τη θρησκεία σαν παιχνίδι εξουσίας.
Στην προσπάθεια της να γλιτώσουν από τους βασανισμούς μια νεαρή άξεστη γυναίκα, τη Μπαρτολομέα, η οικογένεια της Μπενεντέτα θα αναλάβει την οικονομική ενίσχυση της εκκλησίας για να της δοθεί μια θέση στη μοναστική ζωή. Η καταπιεσμένη έκφυλη και άκρως χυδαία λεσβιάζουσα σεξουαλικότητα της θα μιθριδατίσει κατά το δοκούν την ήδη συγκαλυμμένη σάπια ψυχή της ευεργέτιδος της.
Μια παρωδία του καθωσπρεπισμού στα καταπιεσμένα πάθη που μελετά τη χρήση της άκριτης πίστης στο ψευδές θαύμα από τα μέλη της εκκλησίας, με επιρροές από την προσωπικότητα της Ιωάννας της Λωραίνης αλλά και τα soft porn pulp novels, που καταλήγει πικρή σάτιρα, αν όχι και κωμωδία.
Θαρραλέα, αντικομφορμιστική και ανούσια, η Μπενεντέτα είναι η επιτομή του πως στο απόλυτο τίποτα κρύβονται τα πιο spicy υλικά μιας ουσιαστικής κριτικής στον παραλογισμό της άκριτης πίστης αλλά και της ευκολίας με την οποία χειραγωγούν τα ανώτερα στελέχη της εκκλησίας το ποίμνιο. Υπέροχη Σαρλοτ Ράμπλινγκ και πρόστυχα εύστοχη Δάφνη Πατακιά, μειώνουν την παθητική ορμή της Βιρζινί Εφιρά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος