Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) ως η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων. Εκδότες και βιβλιόφιλοι σε ολόκληρο τον πλανήτη γιορτάζουν τη χαρά της ανάγνωσης, με αφορμή την ημερομηνία αυτή κάθε χρόνο.
Η αρχή έγινε περί τα μέσα της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα όταν, κατά τη διάρκεια μιας διεθνούς έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη το 1926, βιβλιοπώλες θέλησαν να στήσουν πάγκους στους δρόμους. Έτσι, θα παρουσίαζαν τις εκδόσεις τους στους περαστικούς προωθώντας ταυτόχρονα τη φιλαναγνωσία. Η πρωτοβουλία τους είχε τέτοια επιτυχία ώστε αποφάσισαν να ορίσουν την 23η Απριλίου ως Ημέρα του Βιβλίου, επειδή συνέπιπτε σχεδόν με την ημερομηνία θανάτου (την προηγούμενη ημέρα, στις 22/4) του μεγάλου Ισπανού συγγραφέα, Miguel de Cervantes, το 1616. Στις 23 Απριλίου του ίδιου έτους έφυγε από τη ζωή και μια άλλη σπουδαία προσωπικότητα των γραμμάτων. O λόγος για τον Άγγλο θεατρικό συγγραφέα και ποιητή, William Shakespeare.
Δεδομένων των παραπάνω, η 23η Απριλίου είναι μια συμβολική ημερομηνία για την παγκόσμια λογοτεχνία. Σημειώνεται πως αυτή η ημερομηνία παραπέμπει επίσης στα γενέθλια και άλλων σημαντικών συγγραφέων όπως οι Maurice Druon, Haldor K.Laxness, Vladimir Nabokov και Manuel Mejía Vallejo. Ήταν συνεπώς επόμενο (σε Γενική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1995) η UNESCO να ορίσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων. Σκοπός του Οργανισμού ήταν, με αυτόν τον τρόπο, να αποτίσει έναν φόρο τιμής παγκοσμίως στα βιβλία και στους συγγραφείς, ενθαρρύνοντας όλους, ιδιαίτερα τους νέους, να ανακαλύψουν τη χαρά της ανάγνωσης.
«Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, όταν οι περισσότερες χώρες στον κόσμο υπέστησαν περιορισμούς (εξαιτίας της πανδημίας) και οι άνθρωποι χρειάστηκε να περιορίσουν την παραμονή τους σε εξωτερικούς χώρους, το βιβλίο αποδείχθηκε ένα ισχυρό “μέσο” για την καταπολέμηση της απομόνωσης, την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων, τη διεύρυνση των οριζόντων μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της UNESCO με αφορμή τη σημερινή γιορτή του βιβλίου, το σύνθημα της οποίας είναι: «Διάβασε, για να μη νιώθεις ποτέ μόνος».
Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας, αναρτώντας φωτογραφίες και σχετικό υλικό με μηνύματα σημαντικών προσωπικοτήτων στο Twitter, η UNESCO καλεί όλους μας να βιώσουμε και να μοιραστούμε τα οφέλη της ανάγνωσης.
«Τα βιβλία και οι πένες μας είναι τα πιο ισχυρά όπλα» φέρεται να λέει η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, ακτιβίστρια, Malala Yousafzai.
Books can help combat poverty, strengthen peace & achieve the #GlobalGoals.
Friday’s #WorldBookDay is an opportunity to celebrate the power of the written word. https://t.co/1uAUTRc7wK via @UNESCO pic.twitter.com/kvmpyyFICc
— United Nations (@UN) April 23, 2021
«Μόλις μάθεις να διαβάζεις θα είσαι για πάντα ελεύθερος» είναι η φράση που αποδίδεται στον αφροαμερικανό κοινωνικό μεταρρυθμιστή, ρήτορα και συγγραφέα Frederick Douglass.
23 April is #WorldBookDay?!
Let’s highlight today the power of books to promote open and inclusive knowledge societies.
ℹ️ https://t.co/MjMQG6JGxW pic.twitter.com/PgCq7G4P93
— UNESCO ?️ #Education #Sciences #Culture ??? (@UNESCO) April 23, 2021
Πηγές: en.unesco.org/ un.org/
Φωτογραφία: Creative Commons (Άδεια χρήσης: CC0)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος