Η νόσος του άνθρακα έγινε γνωστή όταν χρησιμοποιήθηκε ως βιολογικό όπλο. Πρόκειται για μία σοβαρή λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Bacillus anthracis, το οποίο εντοπίζεται σχετικά εύκολα στο έδαφος.
Ως ασθένεια έγινε ευρέως γνωστή το 2001 όταν, λίγο μετά την πτώση των δίδυμων πύργων, βιοτρομοκρατικές επιθέσεις με άνθρακα τάραξαν την καθημερινότητα των Αμερικανών πολιτών.
Θεωρήθηκαν τρομοκρατικά χτυπήματα στην Αμερικανική δημοκρατία και ήταν μια από τις χειρότερες βιολογικές επιθέσεις στην ιστορία του κόσμου, καθώς ανυποψίαστοι πολίτες άνοιγαν φακέλους που είχαν ταχυδρομηθεί και έρχονταν σε επαφή με την επικίνδυνη ουσία. Από αυτές τις επιθέσεις του 2001, είχαν νοσήσει 17 άνθρωποι ενώ 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Το βακτήριο του άνθρακα καταστρέφει εύκολα το ανοσοποιητικό σύστημα και κατ’ επέκταση τον ανθρώπινο οργανισμό. Η επαφή εξ αφής με την ουσία ή ακόμα και η εισπνοή του βακτηρίου μπορεί να προκαλέσει σύντομα θάνατο καθώς τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται, εξαπλώνονται και παράγουν ταχύτατα τοξίνες χωρίς να μπορούν εύκολα να εντοπιστούν για τουλάχιστον 5 μέρες.
Αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, η κατάσταση συνήθως είναι μη αναστρέψιμη σχεδόν 6 εβδομάδες αργότερα. Σε περίπτωση άμεσης αντιμετώπισης, χρειάζεται ισχυρή αντιβίωση από 60 μέχρι και 100 μέρες. Το μοναδικό εμβόλιο που έχει λάβει έγκριση από τον FDA είναι το Biothrax και χορηγείται σε μία σειρά τριών δόσεων.
Το πρώτο χτύπημα έγινε στη Νότια Φλόριδα και μάλιστα σ’ ένα και μόνο κτίριο αυτής της περιοχής, τα γραφεία της American Media Inc. στη Μόκα Ρατό. Αργότερα μία δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου NBC στην πόλη της Νέας Υόρκης ανέπτυξε μια μορφή της ασθένειας του άνθρακα.
Παρόμοια περιστατικά κατεγράφησαν σε εφημερίδες του Οχάιο και του Τενεσί, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News αποκάλυψε ότι σε επιστολή που απευθυνόταν στον πρόεδρο του καναλιού Ρόζερ Αϊλς, και την οποία άνοιξε κάποιος βοηθός, του βρέθηκε μια μυστηριώδης σκόνη. Επίσης ίχνη άνθρακα εντοπίστηκαν σε επιστολή που εστάλη από τη Μαλαισία στα γραφεία της Microsoft στο Ρένο της Νεβάδα.
Αρχικά για αυτές τις επιστολές οι αστυνομικές ερευνητικές αρχές είχαν υποθέσει πως πρόκειται για αντίποινα της Αλ Κάϊντα, θεωρία που έσβησε όταν ξεκίνησαν οι ανακρίσεις υπόπτων.
Ένας από τους βασικούς υπόπτους ήταν ο Bruce Edward Ivins, ανώτατος βιοϋπερασπιστής στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, που εργαζόταν με την ιδιότητα του εξειδικευμένου μικροβιολόγου στη μελέτη και την παραγωγή εμβολίων.
Μια νέα τηλεοπτική σειρά, που παρήγαγε το National Geographic και θα προβληθεί στην Ελλάδα από πλατφόρμες που έχουν στο δίκτυο τους το συγκεκριμένο κανάλι, φέρνει στο προσκήνιο τις κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι επιστολές άνθρακα αλλά και ερευνά την προσωπικότητα αυτής της αντιφατικής υποφωτισμένης προσωπικότητας.
Ο Bruce Edward Ivins έδωσε τέλος στη ζωή του με υπερβολική δόση ακεταμινοφαίνης, όταν έμαθε ότι ήταν πιθανό να κατατεθούν εναντίον του ποινικές κατηγορίες από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) για φερόμενη εγκληματική σύνδεση με τις επιθέσεις.
Η κυβέρνηση είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Ivins ήταν πιθανότατα αποκλειστικά υπεύθυνος για τους θανάτους πέντε ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, που προέκυψαν από τις αποστολές αρκετών ανώνυμων επιστολών σε μέλη του Κογκρέσου και μέλη των μέσων ενημέρωσης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2001.
Τίτλος της σειράς «The Hot Zone: Anthrax». Η πρεμιέρα της σειράς 6 επεισοδίων θα πραγματοποιηθεί αυτήν την Κυριακή με διπλό μάλιστα επεισόδιο. Η σειρά είναι μια παραγωγή της 20th Television και της Scott Free Productions για το National Geographic.
Μετά από αυτά τα γεγονότα, η αποστολή φακέλου με λευκή σκόνη σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, συνδέεται άμεσα με βιο-τρομοκρατικό χτύπημα. Έτσι συνέβη και στις 23 Απριλίου του 2015, όταν με το άνοιγμα φακέλου από γραμματέα στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στο κτίριο 16, βρέθηκε μια ύποπτη σκόνη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος