Ο σκηνοθέτης του «Πες στη μορφίνη ακόμα την ψάχνω» Γιάννης Φάγκρας, παρουσιάζει τη νέα του ταινία “Forget me not”, που πήρε τον τίτλο της από το λουλούδι-σύμβολο της Αλάσκας «μη με λησμόνει».
Ένα θαλασσινό road movie και μια ιστορία αγάπης στα παγωμένα νερά της Αλάσκας, με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Στάνκογλου-Αλίκη Δανέζη-Knutsen. Ένας σύγχρονος Οδυσσέας αναζητά στις παγωμένες θάλασσες την προσωπική του Ιθάκη, μια Πηνελόπη-σύμβολο της πατρίδας ξεκινά από την άκρη του κόσμου για να τον βρει.
Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2014
Η ταινία
Ο Άλεξ, ένας δύτης, βρίσκεται πολύ καιρό στη Νέα Ορλεάνη, όπου δουλεύει τα βράδια σε ένα μπαρ και ζει μια ζωή χωρίς σκοπό, αλλά κι χωρίς να κάνει κάτι να ξεφύγει από αυτήν. Στην Ελλάδα τον περιμένει η Δάφνη, η αγαπημένη του, που του είναι μεν αφοσιωμένη, αλλά συγχρόνως τον προειδοποιεί ότι «δεν υπάρχουν Πηνελόπες πια» και κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει να επιστρέψει. Μια μέρα ο Άλεξ δέχεται μια κλήση για δουλειά και αποφασίζει να τη δεχτεί. Από εκεί ξεκινάει ένα ταξίδι, με αρχικό προορισμό την Αλάσκα και μετά τον Βερίγγειο Πορθμό, στο Β. Ειρηνικό, που δίνει αφορμή για προβληματισμό και συζητήσεις. Η μοναξιά είναι το κυρίαρχο στοιχείο -η μοναξιά του ήρωα αλλά και των τοπίων- μαζί με το χρόνο, που στο βορρά αλλάζει η αίσθησή του, καθώς οι ρυθμοί γίνονται πιο νωχελικοί.
Από την άλλη πλευρά η Δάφνη, η γυναίκα που ο Άλεξ αγαπά αλλά φαίνεται να μην μπορεί να προσεγγίσει, ξεκινά το δικό της μακρινό ταξίδι, καθώς αποφασίζει να πάει να τον βρει. Το πού θα καταλήξουν τα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ταξίδια τους και η συνάντησή τους μένει ανοιχτό στο τέλος.
Η ταινία πήρε τον τίτλο της από το λουλούδι-σύμβολο της Αλάσκας, το forget me not (μη με λησμόνει). Είναι μια μορφή Οδύσσειας, αντίστροφη κατά κάποιο τρόπο, καθώς ο ήρωας ξεκινά από ένα πολύβουο λιμάνι, όπου ζει μια χαλαρή ζωή, για να καταλήξει στην άγρια και παγωμένη θάλασσα του αμερικανικού βορρά. Όπως λέει ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, η ομηρική Οδύσσεια υπήρξε μία από τις επιρροές του, όπως και τα μυθιστορήματα θαλασσινής λογοτεχνίας, αλλά και η ταινία του Σον Πεν «Ταξίδι στην Άγρια Φύση». Παράλληλα, μεταφέρει και προσωπικές του εμπειρίες από τη ζωή του στην Αμερική, την ψυχοσύνθεση του μετανάστη, που χάνεται ανάμεσα στην καθημερινότητά του και τη νοσταλγία για την πατρίδα και τις ρίζες του, που εδώ εκπροσωπεί η Δάφνη, που μαζί της ο Άλεξ μιλά ελληνικά και ξεκινάει από την Ελλάδα για να τον βρει.
Τα γυρίσματα
Η δημιουργία του «Forget me Not» κράτησε δέκα χρόνια, κυρίως λόγω οικονομικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων. Η ταινία ολοκληρώθηκε, τελικά, το 2014 και είναι γυρισμένη με φιλμ 35 χιλιοστών. Ενδεχομένως να είναι η τελευταία που γυρίστηκε έτσι, καθώς το εικαστικό αποτέλεσμα είναι μεν ανώτερο, αλλά οι δυσκολίες και το κόστος του φιλμ είναι μεγάλα και τα εργαστήρια επεξεργασίας του, χάνονται σιγά-σιγά.
Η ταινία πραγματοποιήθηκε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Όλα τα γυρίσματα έγιναν σε φυσικούς χώρους, σε ένα αφιλόξενο και συχνά επικίνδυνο περιβάλλον, και κράτησαν περίπου δύο μήνες. Η επιλογή της Αλάσκας έγινε επειδή ήταν μια περιοχή που ο σκηνοθέτης είχε χρόνια στο μυαλό του, από τότε που του είχε γίνει μια πρόταση να πάει να δουλέψει εκεί, αλλά δεν το είχε αποφασίσει.
Για το καστ της ταινίας, ο σκηνοθέτης έκανε, αρχικά, οντισιόν στην Αμερική, αλλά παρότι είδε περίπου 800 άτομα, δεν βρήκε κανέναν κατάλληλο. Έτσι, επικοινώνησε με τον Γιάννη Στάνκογλου στην Ελλάδα, με τον οποίο γνωρίζονταν από παλιά. Αρκετοί από όσους εμφανίζονται σε μικρότερους ρόλους είναι ερασιτέχνες, που τους βρήκε επί τόπου.
«FORGET ME NOT»
Από 29 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους
Ελλάδα, 2014, Ταινία περιπλάνησης, 102΄
Σενάριο-σκηνοθεσία: Γιάννης Φάγκρας
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Στάνκογλου, Αλίκη Δανέζη – Κνούτσεν, Ηλίας Μωραΐτης, Θορ Γκούκερ, Μάικλ Χίλερ, Ματ Τούνσεθ, Μπρία Χόμπγκουντ, Αλτινάι Μπουρίνα
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Σαλαπάτας
Μοντάζ: Τσακ Φλάναγκαν
Ήχος: Λέανδρος Ντούνης
Μουσική: Άκης Καπράνος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος