Δύο πιλοτικά προγράμματα που αφορούν το μεν ένα στη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν για υγειονομική ταφή στο ΧΥΤΑ και το δεύτερο στη μείωση της ποσότητας της λυματολάσπης που παράγεται στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Βόλου παρουσίασε σήμερα σε δημάρχους της Μαγνησίας αλλά και τη Θεσσαλίας, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος. «Εντυπωσιακά» χαρακτήρισε τα πρώτα αποτελέσματα και για τα δύο προγράμματα ο κ. Μπέος, ενώ ανέφερε ότι σε ένα μήνα από σήμερα θα αποφασιστεί τελικά αν θα ανατεθεί στην ιδιωτική εταιρία που διαθέτει την σχετική τεχνογνωσία η εφαρμογή του στο Βιολογικό Καθαρισμό.
Στο χώρο του ΧΥΤΑ Βόλου, λειτουργεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, μέσω της οποίας γίνεται διαχωρισμός των οργανικών σκουπιδιών και των άλλων απορριμμάτων που προωθούνται για κομποστοποίηση.
Μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, στη μονάδα κατέληξαν 400 τόνοι σκουπιδιών από πράσινους κάδους μέσα στην πόλη. Τα σκουπίδια τεμαχίζονται και περνούν από κόσκινο. Στη συνέχεια υπάρχουν δύο γραμμές που διαχωρίζουν τα απορρίμματα σε οργανικά και μη. Όσα δεν είναι οργανικά απόβλητα προωθούνται σε διάδρομο, όπου γίνεται μαγνητική διαλογή των μεταλλικών απορριμμάτων. Ακολουθεί και στάδιο χειροδιαλογής των ανακυκλώσιμων. Προκύπτει ένα υπόλειμμα περίπου 20% το οποίο περνά για δεύτερη φορά από κόσκινο και η τελική ποσότητα που προωθείται για υγειονομική ταφή είναι μόλις 10%.
Μέσα σε διάστημα 10 ημερών από το σύνολο των 400 τόνων απορριμμάτων μόλις οι 40 – 45 τόνοι προωθήθηκαν για υγειονομική ταφή. Η υπόλοιπη ποσότητα απορριμμάτων θα γίνει κομπόστ, η ποιότητα του οποίου επίσης θα αξιολογηθεί.
Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει πιλοτικά για διάστημα τριών μηνών περίπου και εντάσσεται στο πλαίσιο του στόχου της μείωσης των απορριμμάτων που ενταφιάζονται.
Καθαρό νερό κατά 97%
Εδώ και ένα μήνα ιδιωτική εταιρία που διαθέτει την σχετική τεχνογνωσία και την εφαρμόζει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό, λειτουργεί μία μέθοδος βιοενίσχυσης διαχείρισης της ιλύος, κατά την οποία μικροοργανισμοί ευνοούν το ρυθμό της βιοδιάσπασης του οργανικού φορτίου με αποτέλεσμα η ποσότητα που παραμένει να είναι σχεδόν μηδενική.
Σήμερα μεταφέρονται κάθε χρόνο από το Βιολογικό προς το ΧΥΤΑ 6.000 τόνοι λυματολάσπης. Το κόστος της αφυδάτωσης της λυματολάσπης και της μεταφοράς είναι το μικρότερο πρόβλημα συγκριτικά με την επιβάρυνση που δέχεται το περιβάλλον από τη στιγμή που δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος εναπόθεσης του φορτίου.
Τη συγκεκριμένη μέθοδο χρησιμοποιούν όχι μόνο ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα αλλά και βιομηχανίες τροφίμων που διαθέτουν εγκαταστάσεις βιολογικού. Μόνο στο Μιλάνο όπου λειτουργούν 35 βιολογικοί εφαρμόζεται και στους 35 η συγκεκριμένη μέθοδος βιοενίσχυσης. Σημειώνεται από τη στιγμή που μειώνεται η παραμονή της ιλύος και η ποσότητά της, μειώνεται και η οσμή. Αν το σύστημα εφαρμοστεί και στο δίκτυο αποχέτευσης τότε θα μειωθούν και τα φαινόμενα φραγμένων αγωγών αλλά και η δυσάρεστη οσμή που αναδύεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Όπως ανέφερε ο χημικός μηχανικός της ιδιωτικής εταιρείας που συνεργάζεται με τη ΔΕΥΑΜΒ, πρόκειται για μία εντελώς φυσική μέθοδο με μη παθογόνους αλλά φυτικούς μικροοργανισμούς που ουσιαστικά αναπαράγουν και συμπυκνώνουν τη φύση στην επεξεργασία των λυμάτων. Επιπλέον μειώνεται σημαντικά το κόστος λειτουργίας της εγκατάστασης, ενώ μειώνεται κατά 40% η ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει η εγκατάσταση. «Η λάσπη δεν υπάρχει τρόπος αυτή τη στιγμή να αντιμετωπιστεί πλην του να μεταφερθεί στο ΧΥΤΑ και αυτό όπως γνωρίζετε απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε.
Από την πλευρά του ο Αχ. Μπέος επισήμανε ότι από τη στιγμή που εφαρμοστεί το σύστημα μόνιμα, θα χάσουν αντικείμενο εργασίας και έσοδα, επιχειρήσεις που εμπλέκονταν στη μεταφορά της λυματολάσπης στο ΧΥΤΑ. Επιπλέον επισήμανε ότι μπορεί το σύστημα αυτό να εφαρμόζεται σε άλλους βιολογικούς εδώ και καιρό, αλλά στο βιολογικό του Βόλου δεν είχε εφαρμοστεί και αυτό αποτελεί πρωτοβουλία της νυν δημοτικής αρχής.
Στην πρόσκληση του δημάρχου ανταποκρίθηκαν οι δήμαρχοι Τρικκαίων Κώστας Παπαστεργίου, Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, Αλμυρού Δημ. Εσσερίδης, Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας, Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγ. Κουτσάφτης, Σκοπέλου Χρ. Βασιλούδης και οι αντιδήμαρχοι Ν. Πηλίου Βαγγέλης Νασιόπουλος και Αλοννήσου Άγγελος Αργυρίου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος