Βόλος: Κανόνες δόμησης και αρχιτεκτονικής για οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους

Η μελέτη Μορφολογικών Κανόνων Δόμησης και Αρχιτεκτονικής στις περιοχές εντός και εκτός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων στην Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, ήταν το θέμα της ενδιαφέρουσας ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23-03-2016 στο κτίριο της ΠΕΜΣ.

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει χαιρετισμό από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παπαχατζή, την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη, εισήγηση για τους μορφολογικούς κανόνες δόμησης και αρχιτεκτονικής στις περιοχές εντός και εκτός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκους και παρουσίαση της μελέτης από την ειδική μελετητική ομάδα.

Βόλος: Κανόνες δόμησης και αρχιτεκτονικής για οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους

Στην εισήγησή της η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η  σημερινή ημερίδα διαβούλευσης στόχο έχει να αφουγκραστεί τις ανάγκες όλων τους εμπλεκόμενων φορέων της Μαγνησίας καθώς και των ενεργών πολιτών, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους, τις θέσεις και τις προτάσεις τους, τυχόν αντιρρήσεις ή ενστάσεις τους. Μέσα από αυτόν το εποικοδομητικό διάλογο – όπως είπε – η μελέτη των Μορφολογικών Κανόνων Δόμησης και Αρχιτεκτονικής θα διαμορφώσει έναν πιο ολοκληρωμένο και δημοκρατικό χαρακτήρα, θωρακισμένη από το συγκερασμό όλων των τεκμηριωμένων απόψεων.

Η μελέτη αυτή, πρόσθεσε, μπορεί να λειτουργήσει ως ένας χρήσιμος κωδικοποιημένος οδηγός ως προς το τυπολόγιο μορφολογικών κανόνων, με στόχο να αποτελέσει ένα από τα εργαλεία για την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στους οικισμούς της Μαγνησίας.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παπαχατζή τόνισε ότι σκοπός του Υπουργείου είναι η καταγραφή των παρατηρήσεων για τη συγκεκριμένη μελέτη και που έχει να κάνει με την νησιωτική και ορεινή Μαγνησία, ζητώντας κυρίως από τους Δήμους να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να προχωρήσει η δεύτερη φάση που είναι τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων. Παράλληλα, στόχος του Υπουργείου, όπως ανέφερε η κ. Παπαχατζή, είναι μετά την ολοκλήρωση και των αντίστοιχων μελετών σε ολόκληρη τη χώρα, να εκδοθεί ένα χρήσιμο εγχειρίδιο/μητρώο που θα περιλαμβάνει κανόνες δόμησης για όλους τους μικρούς οικισμούς της Ελλάδας.

Βόλος: Κανόνες δόμησης και αρχιτεκτονικής για οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους

Η κ. Μπεζαντέ η οποία παρουσίασε την μελέτη εκ μέρους της μελετητικής ομάδας υπογράμμισε ότι αντικείμενο της μελέτης είναι η καταγραφή και αξιολόγηση των αλλοιώσεων που έχουν επέλθει, η αξιολόγηση των οικισμών, η αποτίμηση των νόμων και των κανόνων που πολλές φορές αλληλοσυγκρούονται και να διατηρήσουμε τα φυσικά πλεονεκτήματα. Κατέληξε δε λέγοντας ότι τα κύρια χαρακτηριστικά των οικισμών προσδιορίζονται από την μορφολογία του εδάφους, τις κλιματικές συνθήκες, τις παραγωγικές δυνατότητες και τις κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες.

Για τους Μορφολογικούς Κανόνες Δόμησης και Αρχιτεκτονικής στις περιοχές εντός και εκτός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων στην Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, όταν ολοκληρωθούν και εγκριθούν από το Υπουργείο, θα εκδοθεί Π.Δ. το οποίο θα ρυθμίζει λεπτομερώς τόσο τους μορφολογικούς κανόνες δόμησης στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων της Μαγνησίας και των Σποράδων, όσο και την αρχιτεκτονική αυτών.

Τέλος, αποφασίστηκε η συνέχιση της διαβούλευσης, μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια του Υπουργείου, της Περιφερειακής Ενότητας και των Δήμων, σε κάθε ένα Δήμο ξεχωριστά ώστε και οι κάτοικοι των οικείων οικισμών να λάβουν γνώση και να εκφράσουν τις απόψεις τους.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος