Στοιχεία για τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών αλλά και τις προσπάθειες ανάσχεσης της βιοποικιλότητας θα περιλαμβάνει κόμβος (Hub) που υλοποιεί ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο σχεδιασμός του κόμβου θα διαρκέσει τέσσερις μήνες και υλοποιείται με τη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καθώς και ερευνητών από την ελληνική και διεθνή κοινότητα. Στο πλαίσιο του έργου έχουν ήδη συλλεχθεί, αναλυθεί και κωδικοποιηθεί καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες καταστροφές στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ενώ έχει γίνει και ανάλυση των πλέον σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων και διαχειριστικών πρακτικών. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των απόψεων των ενδιαφερόμενων μερών για το σχεδιασμό του κόμβου, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Ειδικότερα για τη Βόρεια Εύβοια, και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δασών Β. Εύβοιας, άλλων δημόσιων φορέων, αλλά και την ανάλυση δεδομένων Παρατήρησης Γης, έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του έργου ένα διαδικτυακό Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (webGIS) το οποίο είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://gis-perslab.topo.auth.gr/biodiversity-recovery-hub/?locale=el
Η δημιουργία του κόμβου υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Επανάκαμψη της βιοποικιλότητας και του βιοτικού φυσικού κεφαλαίου μετά από πυρκαγιές: Ανάπτυξη του πλαισίου για την περίπτωση της Εύβοιας» που χρηματοδοτείται από το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ (DG REFORM).
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος