Τα επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα έχουν μέλλον, αρκεί να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μιλώντας από το βήμα του Youth Forum «project2030.gr» της ΟΝΝΕΔ, που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Ο Σπήλιος Λιβανός, τόνισε ότι η αγροτική παραγωγή διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει η «βαριά» βιομηχανία της χώρας. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι για την επόμενη επταετία με δεκαετία, ο κλάδος έχει στη διάθεσή του πάνω από 22 δισ. ευρώ (ΚΑΠ & Ταμείο Ανάκαμψης).
Περιγράφοντας τις πολιτικές που υλοποιεί το ΥΠΑΑΤ, τόνισε ότι «ένας από τους σημαντικότερους στόχους που έχουμε θέσει, είναι να φέρουμε περισσότερους νέους στον πρωτογενή τομέα».
«Στόχος των πολιτικών μας είναι να σας προσφέρουμε προοπτικές, για να επιστρέψετε στην ελληνική γη, λειτουργώντας όχι απλώς ως αγρότες αλλά και ως σύγχρονοι επιχειρηματίες» ειπε ο κ. Λιβανός .
Προγραμματίζεται επίσης μία σειρά αρδευτικών έργων που θα αλλάξουν τη μορφή στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ, «που όμοιά τους έχει να δει η χώρα από τη δεκαετία του ΄60».
Ο κ. Λιβανός, ανέδειξε τη σημασία του προγράμματος για τους γεωργικούς συμβούλους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ανασύραμε από το συρτάρι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο ήταν ανενεργό και πολύ σύντομα, οι αγρότες μας θα μπορούν να αντλούν συμβουλές και διευκρινίσεις για την δουλειά τους, δωρεάν».
Ανακοίνωσε, δε, ότι πολύ σύντομα δημιουργείται, υπό τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, μία δεξαμενή σκέψης (think tank), η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την εκπόνηση στρατηγικών κατευθύνσεων για τη διευκόλυνση όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και στην επιλογή καλλιεργήσιμων προϊόντων.
Στο ίδιο forum ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είπε πως , Χρίστος Δήμας, είπε πως η πολιτική της κυβέρνησης έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο οι νέοι και οι νέες Έλληνες θα μπορούν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους πάνω στους τομείς έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα, και έτσι να μην χρειάζεται να φεύγουν στο εξωτερικό, τόνισε ο κ. Δήμας.
Υπενθύμισε, ότι εντός του τρέχοντος μηνός ψηφίζεται στη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο των spin off εταιρειών, που καταρτίστηκε σε συνεργασία με υπουργείο Παιδείας και υπογράμμισε τις δράσεις που προωθούνται για τη στήριξη και ωρίμανση των γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας, που όπως επισήμανε «είναι ένας θεσμός δυναμικός στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, αλλά στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουν αναπτυχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε».
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στη μείωση της γραφειοκρατίας στο πεδίο της έρευνας όπως και στο θεσμό του Elevate Greece, λέγοντας χαρακτηριστικά πως :«όταν δεν έχεις δεδομένα δεν μπορείς να ασκήσεις αποτελεσματική πολιτική. Μέσω του Elevate Greece όχι μόνο χαρτογραφήσαμε το οικοσύστημα καινοτομίας, αλλά δίνουμε κίνητρα για πρώτη φορά σε επίπεδο πολιτείας, για επενδυτικούς αγγέλους και για την απόκτηση μετοχών προαίρεσης (stocj option). Παράλληλα, μεταξύ άλλων, βγάλαμε δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας των νεοφυών επιχειρήσεων και ένα πλέγμα κινήτρων, με εξειδικευμένα τραπεζικά χρηματοδοτικά εργαλεία και πρόσβαση σε παγκόσμια δίκτυα καινοτομίας».
Επίσης, επισήμανε, ότι αυτήν την περίοδο γίνεται προετοιμασία του νέου κύκλου του Ερευνώ- Δημιουργώ-Καινοτομώ, που όπως διευκρίνισε θα «τρέξει εντός του 2022».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος