To Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συμμετέχει σε ερευνητικό πρόγραμμα που «μετρά» τον ήχο και τη μουσική

Επεκτείνοντας τη συμμετοχή του σε ερευνητικά εγχειρήματα που προσφέρουν χρήσιμα επιστημονικά συμπεράσματα, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο πρόγραμμα «HorizonCL4-2021-Human-01», Art-driven use experiments and design-S+T+ARTS, μέσω του οποίου θα εξερευνηθούν ο ήχος και η μουσική από μια διαφορετική οπτική. Το έργο συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης-Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ).

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «ReSilence» αξιοποιεί την τεχνολογία και προχωρά σε καλλιτεχνικούς πειραματισμούς προκειμένου να μελετήσει τη σχέση του ήχου και της μουσικής με τον αστικό σχεδιασμό. Θα εξερευνήσει, δηλαδή, τα όρια μεταξύ θορύβου και μουσικής σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο με παραγωγή ακουστικής επίγνωσης σε αστικούς χώρους. Μάλιστα, αυτό θα γίνει όχι μόνο με μείωση της έντασης του θορύβου, αλλά εφαρμόζοντας και άλλες μεθόδους όπως η αντιμετώπιση της ως ένα παράγωγο ενέργειας, σχεδιασμού θετικών ήχων και ήχων που θέλουμε να διατηρήσουμε και να πολλαπλασιάσουμε.

Για την εξαγωγή των καλύτερων δυνατών επιστημονικών συμπερασμάτων, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εμπλακούν ομάδες καλλιτεχνών που θα αξιοποιήσουν πολλαπλές πηγές μουσικής έμπνευσης, οικοδομώντας παράλληλα εμπιστοσύνη γύρω από τις νέες τεχνολογίες ΑΙ & XR.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συμμετέχει σε ένα σχήμα αξιόλογων διεθνών φορέων όπως είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ), το Maastricht University, το University of Genoa, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το University Pompeu Fabra, το Διεθνές Πρακτορείο Ήχου Wesound, το Max Plank Institute και ο Γάλλος πρωτοπόρος στα new-media, καλλιτέχνης και θεωρητικός Maurice Benayoun.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Γάκης: «Το Δ.Σ. του Οργανισμού πιστεύει ακράδαντα ότι η γνώση είναι δύναμη. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στο συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα γιατί θέλουμε να αξιολογήσουμε και να μάθουμε πόσο αλληλεπιδρούν οι ήχοι του αστικού περιβάλλοντος με τα μουσικά ακούσματα. Τα αποτελέσματα των μελετών θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από εμάς ούτως ώστε να αποτελέσουν τη βάση που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε αισθητά την ποιότητα των παραγωγών μας και πως αυτές καταλήγουν ακουστικά στο κοινό, αλλά και στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης όταν πραγματοποιούνται στην Πλατεία του Μεγάρου».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος