Covid-19: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι ΗΠΑ-Ύφεση κρουσμάτων στην Ευρώπη

Όσο κι αν ορισμένες χώρες συζητούν σταδιακή αποκλιμάκωση των αυστηρών μέτρων, ο κορονοϊός όπως όλα δείχνουν ήρθε για να μείνει. Πολλοί επιστήμονες μιλούν για 2ο κύμα, ήδη το βιώνει η Κίνα, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για την ανάγκη οι ηλικιωμένοι να περιοριστούν τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου. Στους 112.510 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορονοϊού σε όλον τον κόσμο. Έχουν διαγνωστεί θετικοί στον SARS-CoV-2, 1.824.950 άνθρωποι σε 193 χώρες και εδάφη. Οι ελπίδες εναποτίθενται στις έρευνες για τη θεραπεία, που φαίνεται να κινείται σε καλό δρόμο. Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο για την προστασία της δημόσιας υγείας, προκαλούν και αντιδράσεις. Συχνά δεν λείπουν ούτε οι συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στη Βρετανία συνεχίζεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων με 917 νέα θύματα το τελευταίο 24ωρο, ανάμεσά τους και ένα 11χρονο παιδί. Οι θάνατοι από τον Covid-19 ξεπέρασαν τις 10.000. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ χαρακτήρισε «ζοφερή» τη σημερινή ημέρα. Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο νωρίτερα σήμερα, ο Χάνκοκ είπε ότι ξεκουράζεται στην επίσημη κατοικία του στο Τσέκερς και δεν υπάρχει κάποια εισήγηση για το πόσο θα κρατήσει η ανάρρωσή του.

Στη Γαλλία, οι θάνατοι φτάνουν τις 14.000. Ο γενικός διευθυντής υγείας θεωρεί οτι η “ηλιοφάνεια επιβεβαιώνεται.” Το αεροπλανοφόρο Charles-de-Gaulle επέστρεψε εσπευσμένα στη βάση του στην Τουλόν. Μυστήριο αποτελεί η προέλευση της μόλυνσης καθώς η τελευταία επαφή με τον εξωτερικό κόσμο ήταν ελλιμενισμός στη Γαλλία στις 15 Μαρτίου. Με 50 επιβεβαιωμένα κρούσματα, το πλήρωμα θα παραμείνει 14 μέρες καραντίνα πριν επιστρέψει στις οικογένειες του.  O Πρόεδρος Μακρόν έστειλε χτες βράδυ μήνυμα στο τουίτερ «Κάθε 8 λεπτά σώζετε μια ζωή. Μείνετε σπίτι σας», ώστε να ενθαρρύνει τους Γάλλους να σεβαστούν τον κατ`οίκον περιορισμό ενώ η χώρα γιορτάζει το Καθολικό Πάσχα. Παράλληλα, ετοιμάζει το τρίτο διάγγελμα του, την Δευτέρα.

Υπομονή κι αλληλεγγύη ζητά ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ λέγοντας ότι η επιδημία είναι μια δοκιμασία για την ανθρωπιά μας. Ο Γερμανός πρόεδρος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σε μια έμμεση ίσως παραίνεση προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα η Σουηδία, η χώρα που επέλεξε να μην λάβει περιοριστικά μέτρα και να βασιστεί στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών όσον αφορά την κοινωνική αποστασιοποίηση, βλέπει τα κρούσματά της να αυξάνονται. O πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν παραδέχεται ότι η χώρα δεν ήταν επαρκώς θωρακισμένη εν όψει της πανδημίας ενώ 2.000 ερευνητές και εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας ζητούν από την κυβέρνηση αυστηρότερα μέτρα.

Στην Ιταλία, ο ρυθμός μετάδοσης του ιού παρουσιάζει μείωση σε σχέση με χθες, ενώ ο αριθμός των θανάτων είναι ο χαμηλότερος από τις 19 Μαρτίου. Οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας (για ένατη συνεχή ημέρα), όπως και στα νοσοκομεία, συνεχίζουν να περιορίζονται. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 431 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.092 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 156.363. Οι νεκροί έφτασαν τους 19.899, ενώ 34.211 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Στην ηλιόλουστη Ισπανία, το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης θα παραμείνει σε ισχύ για το καλοκαίρι ακόμη και τις παραλίες, προειδοποίησε το υπουργείο Τουρισμού.

Στην Τουρκία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού αυξήθηκαν κατά 4.789 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες και άλλοι 97 άνθρωποι πέθαναν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 1.198, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά. Τα κρούσματα ανέρχονται σε 56.956.

Πάσχα σε καραντίνα

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η Καθολικοί γιόρτασαν φέτος ένα διαφορετικό Πάσχα, ο μέσος ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων παρουσιάζει ύφεση, γεγονός που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να σχεδιάζουν με σχολαστική προσοχή τη μερική άρση των περιορισμών.

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μια καθοριστικής σημασίας πρόκληση, από την οποία θα εξαρτηθεί όχι μόνον το μέλλον της, αλλά και ολόκληρου του κόσμου», τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος, κατά την λήξη των τελετών για το Καθολικό Πάσχα, στο Βατικανό.

Στην Ευρώπη, η ασθένεια έχει στοιχίσει τη ζωή σε 75.000 ανθρώπους, με το 80% των θυμάτων να καταγράφεται στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Οι εκκλησίες σήμερα ήταν έρημες, οι λειτουργίες τελέστηκαν χωρίς την παρουσία πιστών, αλλά μεταδίδονταν από γιγαντοοθόνες ή από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Καθώς η επιδημία του νέου κορωνοϊού αλλάζει την όψη των μητροπόλεων στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο, το ερώτημα της επιστροφής στην κανονική μας ζωή δεν έχει εύκολη απάντηση. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν δίνει το στίγμα μιας μακράς μάχης με την επιδημία δηλώνοντας στη γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει ενδεχομένως να παραμείνουν σε απομόνωση ως τα τέλη του χρόνου.

Δυστοπικές εικόνες στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων παγκοσμίως, σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί όλες οι πολιτείες, καθώς εντείνονται οι φόβοι για δεύτερο κύμα κρουσμάτων. Πάσχα των Καθολικών σήμερα και στην Αμερική δεν ακούγεται και δεν κινείται τίποτα. Οι πιστοί είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και οι εκκλησίες άδειες. Η κίνηση στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, έχει μειωθεί κατά 90% και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, όπου και οι 50 πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση καταστροφής.

Το πασχαλινό τραπέζι για πολλούς πολίτες δεν θα στρωθεί καν σήμερα καθώς εκατομμύρια οικογένειες έπεσαν ξαφνικά στην ανεργία. Το πρωί σε αρκετές τράπεζες τροφίμων οι άνεργοι στήθηκαν στις ουρές ακόμη και πέντε ώρες πριν αρχίσει η διανομή του φαγητού.

Οι περισσότερες πολιτείες σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης κλείνουν κεντρικούς δρόμους (σε κάποιες περιπτώσεις μιλάμε για δρόμους 100 χιλιομέτρων) για να μπορούν οι πολίτες να περπατούν σε απόσταση μεταξύ τους.

Η Νέα Υόρκη παραμένει στο μάτι του κυκλώνα και συνεχίζει να μετρά τους νεκρούς της – σήμερα έφτασαν τους 8.638 στην Πολιτεία. Από χθες, ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο διευκρίνισε ότι τα δημόσια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος του σχολικού έτους «για να σωθούν ζωές».

Όλα αυτά, την ώρα που η συζήτηση για το πότε θα ξανανοίξει η χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και ο Πρόεδρος Τραμπ λέει πως θα βασιστεί στα δεδομένα και στο ένστικτο του για να πάρει την σημαντικότερη απόφαση της ζωής του.

Μόνο με ιερείς εορτάζεται η Κυριακή των Βαΐων στις ορθόδοξες ρωσικές εκκλησίες, ενώ τα νοσοκομεία της Μόσχας δέχονται πλέον χιλιάδες ασθενείς με συμπτώματα του Covid-19.

Στην Ιερουσαλήμ, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ο ναός του Πανάγιου Τάφου έμεινε κλειστός για το κοινό. Το πρωί, λιγοστοί ιερείς τέλεσαν μια σύντομη λειτουργία στην άδεια εκκλησία.

Νέα “εστία” στην Κίνα

Η πόλη Σουιχένφε είναι το επίκεντρο του δεύτερου κύματος του Covid-19 στην επαρχία Χεϊλογιανγκ στη βορειοανατολική Κίνα. Η πόλη των 70.000 κατοίκων, μπήκε σε καραντίνα 14 ημερών. Ο λόγος, τα 123 εισαγόμενα κρούσματα από τη Ρωσία και οι 137 περιπτώσεις ασυμπτωματικών. Ήδη τα τρία νοσοκομεία στην ευρύτερη περιοχή, μαζί με αυτό που φτιάχτηκε σε 6 ημέρες, οργανώνονται με βάση τη σοβαρότητα των περιστατικών.

Το νοσοκομείο στη Σουιφένχε θα δέχεται μόνο ασυμπτωματικούς ασθενείς και στο εξής το Νοσοκομείο Μουνταγιανγκ τους ασθενείς με ήπια συμπτώματα και το νοσοκομείο Χονγκί θα δέχεται μόνο ασθενείς σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση.

Ίδια αγωνία για δεύτερο κύμα του ιού και στα νότια της χώρας. Σανγκάη και Γκουανγκζού υποχρεώνουν σε απομόνωση όλους τους ταξιδιώτες – κινέζους που επαναπατρίζονται και τουρίστες – για 28 ημέρες.

Είναι πλέον σαφές ότι τα μηδενικά κρούσματα στην Γουχάν, δεν σημαίνουν και μηδενικό κίνδυνο. Γι΄αυτό και η Κίνα έκλεισε τα σύνορα των δύο χιλιάδων και πλέον μιλίων με τη Ρωσία, καταγράφει καθημερινά πλέον και τις περιπτώσεις ασυμπτωματικών, και συνεχίζει την απολύμανση των δημόσιων χώρων, τη θερμομέτρηση των πολιτών. Μάλιστα, οι κάτοικοι στη Γουχάν είναι ελεύθεροι να μετακινούνται μόνο αν έχουν “τον πράσινο κωδικό υγείας” που υποχρεώθηκαν να αποκτήσουν μέσω εφαρμογής στα κινητά, για να ελεγχθεί η μετάδοση του ιού.

Πάντως, οι Αρχές στην Κίνα δέχονται εκ νέου επικρίσεις για φίμωση των ειδικών που είχαν προσπαθήσει να σημάνουν νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου για τον νέο κορονοϊό. Σύμφωνα με πηγές της Daily Mail στο Χονγκ Κονγκ, η επιδημιολόγος που αποκωδικοποίησε το γονιδίωμα του κορονοϊού, διαπιστώνοντας ότι ίσως προέρχεται από νυχτερίδες, προειδοποιούσε από τις αρχές Ιανουαρίου για τη μετάδοση του από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά της είχε απαγορευθεί οποιαδήποτε δημόσια αποκάλυψη.

ΠΟΥ: Όχι στην πρόωρη χαλάρωση των μέτρων

Επιμένει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην προτροπή του, να μην προχωρήσουν οι χώρες σε πρόωρη κατάργηση των μέτρων περιορισμού και αποστασιοποίησης που οδηγεί μαθηματικά σε «θανατηφόρα αναζωπύρωση» της πανδημίας, όπως ήδη πιστοποιούν τα νέα κρούσματα σε Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα αλλά και την Κίνα, όπου τέθηκαν εκ νέου σε καραντίνα δυο πόλεις.

Το ίδιο υποστηρίζει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πρόληψης αναφέροντας ότι ελλείψει εμβολίου, θα χρειαστεί να διατηρηθούν μέτρα φυσικής απομάκρυνσης τουλάχιστον για μερικούς μήνες. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με νέα έκθεση του Π.Ο.Υ, 9 από 13 κλινικές μελέτες σε ασθενείς, δείχνουν θετική και θεραπευτική δράση του Remdesevir, συνεχιζόμενων βέβαια των ερευνών και σε άλλα φάρμακα.

Παράλληλα ο Οργανισμός υπογραμμίζει την ανάγκη για αύξηση του συνδυασμού των τεστ επιχρισμάτων και αντισωμάτων που θα παρέχουν πλήρη επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας στην χώρα για την λήψη επιπλέον ή μη μέτρων, ενώ όσον αφορά πιθανή προσβολή του εγκεφάλου από τον κορωναιό τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη επ αυτού και πως οι όποιες νευρολογικές διαταραχές παρατηρούνται, οφείλονται πιθανότατα σε έλλειψη οξυγόνου στην οξεία φάση της νόσου.

Εκνευρισμός και επεισόδια από την καραντίνα

Δεκάδες νεαροί έχουν βγει στους δρόμους του Άντερλεχτ, προαστίου των Βρυξελλών παρά τις απαγορεύσεις λόγω κορονοϊού. Πετούν πέτρες και κροτίδες σε αστυνομικούς. Προκαλούν ζημιές σε αστυνομικά οχήματα. Οι αστυνομικοί απαντούν με αύρες νερού και ρίψη δακρυγόνων. Διαμαρτύρονται για τον θάνατο 19χρονου κατά τη διάρκεια καταδίωξης από την αστυνομία. Δεν είχε σταματήσει σε έλεγχο και συγκρούστηκε με άλλο αστυνομικό όχημα που είχε σπεύσει για βοήθεια.
Καλέσματα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κινητοποίησαν πολλές ομάδες νεαρών, ενώ η οικογένεια του θύματος απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Μέσα από περιπολίες σε πάρκο της Φρανκφούρτης η αστυνομία παρακινεί τους πολίτες να πειθαρχεί στους περιορισμούς για την αντιμετώπιση του covid-19. Πολλοί, που κάνουν ηλιοθεραπεία, χειροκροτούν.  Σε άλλο σημείο της γερμανικής μεγαλούπολης ωστόσο, ομάδα νεαρών επιτέθηκε με πέτρες και σίδερα σε αστυνομικούς που τους έκαναν συστάσεις καθώς ήταν μαζεμένα πολλά άτομα σε ένα σημείο.

Η αιφνιδιαστική καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τουρκία προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στους κατοίκους. Αστυνομικός πυροβολεί στον αέρα, καθώς συγκεντρωμένοι σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης αρνούνται τις εντολές να διαλυθούν και να επιστρέψουν σπίτια τους .

Στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών αστυνομικοί απομακρύνουν με τη βία έναν επιβάτη λεωφορείου. Ο λόγος; Δεν φορούσε μάσκα. Σε πολλές πόλεις έχει δοθεί οδηγία στους κατοίκους να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Ρεκόρ θανάτων στις ΗΠΑ λόγω Covid-19-Ακολουθεί η Ιταλία-Καθολικό Πάσχα μέσα στο σπίτι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος