Εμπιστοσύνη των θεσμικών επενδυτών στην οικονομία-Στο 86,1% το swap (video)


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (SWAP) καθώς το ποσοστό κάλυψης ανήλθε σε 86,1% επί του συνόλου των ομολόγων που αφορούσε η ανταλλαγή. Επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη των θεσμικών επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενοι στο θέμα οι Financial Times μιλούν για επιτυχή ολοκλήρωση από τη χώρα μας της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών. Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για σημαντικό βήμα ως προς την προγραμματισμένη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές στις αρχές του `18 και την προετοιμασία εξόδου από το μνημόνιο.

Στο θέμα αναφέρεται και το πρακτορείο Bloomberg κάνοντας λόγο για ένα βήμα στη μακρά πορεία για την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης. Η ανταλλαγή ομολόγων συνιστά το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξομαλύνει την  καμπύλη απόδοσης και να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές, δήλωσε ο Ι. Σώκος, της ιαπωνικής επενδυτικής τράπεζας Nomura, στο Bloomberg.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανταλλαγής, η Ελλάδα πρέπει να τοποθετήσει τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ στη θέση τους,  ώστε να μπορέσει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές σε μόνιμη βάση και να εξέλθει από το πρόγραμμα στα μέσα Αυγούστου, χωρίς να χρειαστεί νέο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημερώσης των πολιτικών συντακτών, αναφορικά με την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, έκανε λόγο για μείζονος σημασίας θέμα για την πορεία της χώρας και πως «Πρόκειται στην πραγματικότητα για τη δεύτερη επιτυχή έξοδο στις αγορές, μετά από αυτήν του Ιουλίου και η οποία στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί ευκολότερα διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιτεύχθηκαν οι κεντρικοί στόχοι που είχαν τεθεί. Η εξομάλυνση και κανονικοποίηση της αγοράς των ομολόγων με την απορρόφηση των μη τυπικών ομολόγων του PSI, επίσης έχει μια σημαντική ένεση ρευστότητας και το ελληνικό χρέος κατέστη πιο ελκυστικό για τους μη μοχλευμένους επενδυτές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέθεσε μάλιστα τα στοιχεία της ανταλλαγής ομολόγων:

Κατά τη διαδικασία ανταλλάχτηκαν ομόλογα ύψους περίπου 25,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από μια ”δεξαμενή” 29,6 δισεκατομμυρίων, η εθελοντική, δηλαδή, συμμετοχή δηλαδή άγγιξε το 86,1% γεγονός που «καθιστά τη συγκεκριμένη συναλλαγή μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συναλλαγές που έχουν γίνει ποτέ». Ανταλλάχτηκαν 20 ομόλογα του PSI με 5 νέα τυπικά ομόλογα λήξης από το 2023 μέχρι το 2042.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε: «Η ανταλλαγή αυτή κλείνει οριστικά τον κύκλο που άνοιξε το PSI και σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία».

Οι «θεσμικοί επενδυτές, τραπεζικά ιδρύματα και Ασφαλιστικά Ταμεία έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελλάδας και την αλλαγή σελίδας για τη χώρα» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο 6ο Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ. Χαρακτηρίζοντας την «επιτυχία της ανταλλαγής ομολόγων, ως εξαιρετικά σημαντική» είπε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, η οποία φιλοδοξούμε να μετασχηματιστεί σε ένα νέο υπόδειγμα δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης».

Είπε ότι η οικονομία σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία κινείται διαρκώς πτωτικά, η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA μειώνεται, ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις επιστρέφουν. Παράλληλα, τόνισε πως η 3η αξιολόγηση εκτυλίσσεται εντός προγραμματισμού και θα ολοκληρωθεί έγκαιρα.

Στην Αθήνα, κυβέρνηση και θεσμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις, προσβλέποντας σε τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Στο ραντεβού των δανειστών με την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Όλγα Γεροβασίλη τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του Δημόσιου τομέα και διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων.

Μόνη εκκρεμότητα παραμένει η τοποθέτηση των νέων γενικών διευθυντών και των διοικητικών γραμματέων των υπουργείων, με την υπουργό να αναφέρει ότι οι προκηρύξεις θα ολοκληρωθούν εντός Δεκεμβρίου και η τοποθέτηση προσδιορίζεται να έχει γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση στο δημόσιο, η κ. Γεροβασίλη ενημέρωσε τους δανειστές ότι το υπουργείο, με δική του πρωτοβουλία, σχεδιάζει η όλη διαδικασία να γίνει από το 2018 μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών θα συζητήσει με τους δανειστές το ενδεχόμενο να παγώσει μέχρι το τέλος του 2018 η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, που κανονικά τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις:

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος