Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρωθυπουργό (video)

Διαδοχικές κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα με στόχο την οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς μετά από εβδομάδες διαπραγμάτευσης και ότι απέφυγε να διαμορφώσει συνθήκες συναίνεσης.
Η κ. Γεννηματά ζήτησε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε συζητήσεις χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή, ενώ ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε την άποψη του ΚΚΕ ότι δεν είναι η ονομασία το κυρίαρχο ζήτημα αλλά ο αλυτρωτισμός, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει πιθανότητα λύσης.
Ο κ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας παράλληλα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη FYROM ότι εγκαταλείπει τον αλυτρωτισμό.

Πρώτος πέρασε την είσοδο του Μαξίμου ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση οποία διήρκεσε 40 λεπτά. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τη διαπραγμάτευση σχετικά με το Σκοπιανό και για τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ με δήλωσή του μετά τη σημερινή συνάντηση, ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμπορευτεί με την κυβέρνηση στο ζήτημα της ονομασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Τσίπρας επέλεξε να βαδίσει αυτό τον δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει για άλλοθι και συνενόχους».

Το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ενημέρωσε ότι η απουσία ήχου στα πλάνα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οφείλεται σε χθεσινό αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κι έγινε αποδεκτό.

Κατόπιν ο Πρωθυπουργός δέχθηκε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Σε δηλώσεις της αμέσως μετά η κ. Γεννηματά τόνισε την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού erga omnes και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας. Παράλληλα, είπε πως επανέλαβε το αίτημα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

«Οποιαδήποτε ονομασία και ονοματολογία δεν είναι κάποια απλά βαφτίσια μιας γειτονικής δημοκρατίας, ούτε είναι το κυρίαρχο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή» είπε ο γγ της ΚΕ του Δημήτρης Κουτσούμπας εξερχόμενος, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι «τα κυρίαρχα ζητήματα είναι ο αλυτρωτισμός, είναι η μη επαναχάραξη συνόρων και η αλλαγή των συνόρων, καθώς και

Συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Ο κ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας παράλληλα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη FYROM ότι εγκαταλείπει τον αλυτρωτισμό και ζήτησε πλήρη ενημέρωση της κοινωνίας για να γίνει αντιληπτό τι κερδίζουν οι Έλληνες από μια σωστή λύση.

Πριν την κατ’ ιδίαν ενημέρωση, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι τον Σεπτέμβριο χάθηκε μια ευκαιρία, καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής επίσημη ενημέρωση ώστε «να μην λέει ο καθένας τα δικά του».

Λίγο μετά τις 17:30 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμοιυ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β Λεβέντης. Ο Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: «Σκόπια»

Εξερχόμενος ο κ. Λεβέντης δήλωσε πως «είχα ζητήσει συναίνεση και μια μεγάλη κυβέρνηση γιατί θα την χρειαζόμασταν. Δεν με άκουσε ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης και τώρα ο Τσίπρας σηκώνει μόνος του τον σταυρό για θέμα που δεν φταίει. Του είπα ότι αντί να ξεκινάμε την διαπραγμάτευση δίνοντας σύνθετη ονομασία πρέπει πρώτα να ζητήσουμε ανταλλάγματα και να πάρει η άλλη πλευρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μην παραιτηθούμε από το όνομα».

Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι στο Βουκουρέστι το 2008 ο Καραμανλής διαπραγματευόταν το όνομα «Macedonia Skopje». Οι Σκοπιανοί το θέτουν αυτό ως πήχη και ξεκινούν από εκεί. Εγώ και με το «Nova Makedonija» είμαι σφόδρα αντίθετος. Η Μακεδονία δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ΄ αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις. Είπα στον πρωθυπουργό να μην κουβαλήσει αυτό το στίγμα» πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης.

Πηγή ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος