ΕΟΔΥ: 72 νέα κρούσματα-Στους 93 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων-“Το μήνυμα ‘Μένω Σπίτι’ δεν αλλάζει” (video)


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 72 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2081, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Άλλοι τρεις άνθρωποι κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας σε 93 τους οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους. 75 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, (60 άνδρες, 15 γυναίκες) με μέσο όρο τα 67 έτη, ενώ 15 πήραν εξιτήριο.

Παρακολουθείστε όλη την ενημέρωση

“Ακόμα είναι νωρίς για να πανηγυρίσουμε”

«Βλέπουμε τα μέτρα να λειτουργούν είναι νίκη όλων μας και συνεχίζει να είναι νίκη όλων μας. Αν προσέξουμε, τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα μπορούμε να σκεφτόμαστε την χαλάρωση των μέτρων» είπε ο κ. ο Τσιόδρας σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει πως «δεν είναι ακόμα η ώρα, όπως μας ενημερώνει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων». Εξαρτάται από εμάς και από την επαγρύπνηση μας, το πότε θα μπορούμε να πάρουμε πίσω κάποια από τα μέτρα, ανέφερε . «Χαίρομαι βλέποντας να μειώνεται η καμπύλη στις νοσηλείες σε ΜΕΘ», αλλά «αν τώρα καταργήσουμε τα μέτρα, αν βγούμε και πανηγυρίσουμε και πούμε τελείωσε, σε 15 ημέρες θα δούμε τα αποτελέσματα». «Θέλει προσοχή», σημείωσε και πρόσθεσε πως «αν έχουν πετύχει αυτό φαίνεται στον αριθμό όσων θα νοσήσουν σοβαρά και όσων χάσουν τη μάχη με τη ζωή. «Σκεφτόμαστε αμυντικά ακόμα δεν είναι η ώρα για επίθεση».

“Το μήνυμα Μένω Σπίτι δεν αλλάζει” υπενθύμισε ο κ.Τσιόδρας διευκρινίζοντας πως το περπάτημα είναι υγεία αλλά δεν σταματάμε να φοβόμαστε τον συνωστισμό. “Τριάντα λεπτά περπάτημα την ημέρα, σε έναν ανοικτό χώρο, είναι ιδανικός. Είναι υγεία. Δεν επιτρέπεται όμως ο συνωστισμός. Πρέπει να αποφεύγουμε τον συνωστισμό. Κρατάμε ασφαλείς αποστάσεις” είπε.

Κάλεσε όλους μας να σκεφτούμε αποστάσεις και όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους τονίζοντας πως «όπως τηρούνται οι αποστάσεις σε εσωτερικούς χώρους, δηλαδή όπως συμπεριφερόμαστε σε ένα σουπερμάρκετ, τι ίδιες αποστάσεις θα πρέπει να τηρούμε και στους εξωτερικούς χώρους». Αναφερόμενος στην εκτίμηση αλλού επιστήμονα από το εξωτερικό, υιοθέτησε την φράση ότι «ίσως η χειραψία θα πρέπει να καταργηθεί στο μέλλον για να προστατευτούμε όχι μόνο από τον κορονοϊό αλλά και από άλλους ιούς του αναπνευστικού συστήματος».

“Έχουμε καταλάβει όλοι τι σημαίνει αυτός ο ιός. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Φαίνεται να έχουμε γλυτώσει από μια καταιγίδα ανυπολόγιστων συνεπειών για όλους μας. Όμως από εμάς εξαρτάται τι θα γίνει στο μέλλον” επισήμανε.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο μήνυμα του Γ.Γ, του ΟΗΕ για “ειρήνη στο σπίτι”. “Ο ιός αλλάζει τις συνήθειες της καθημερινότητάς μας. Ένας ιός μας περιορίζει. Αλλά δεν πρέπει να καταργεί την κατανόηση του διπλανού μας. Φαινόμενα οικογενειακής βίας είναι απαράδεκτα. Είναι προτιμότερο να βγούμε έξω για να κατευνάσουμε το θυμό ακόμα κι αν πάρουμε πρόστιμο” είπε.

Ενθαρρυντικά νέα από τη χρήση φαρμάκων

Αναφέρθηκε επίσης σε ελπιδοφόρα μηνύματα από κλινικές μελέτες που γίνονται διεθνώς, με τη συμμετοχή και της χώρας μας για το νέο υποσχόμενο θεραπευτικό σχήμα με ενδοφλέβια χρήση ρεμντεσιβίρης σε ασθενείς με κορονοϊό. «Θέλουμε οι ασθενείς μας να μπορούν να ωφεληθούν από τις αναδυόμενες θεραπείες οι οποίες είναι διαθέσιμες στην χώρα μας με τρεις διαφορετικούς τρόπους» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
Ο πρώτος είναι οι κλινικές μελέτες με το φάρμακο στις οποίες συμμετέχουν 4 νοσοκομεία στη χώρα μας, ο δεύτερος είναι δωρεάν πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης σε αλλά 4 επιλεγμένα νοσοκομεία και μέσω της μελέτης «Αλληλεγγύη» του ΠΟΥ η οποία σύντομα θα αρχίσει σε άλλα 3 νοσοκομεία της χώρας.
Φαίνεται ότι η εν λόγω θεραπεία δείχνει μία αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 68% ακόμα και στα σοβαρά περιστατικά, ανέφερε, επικαλούμενος δημοσίευμα ενός από τα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, το «The New England Journal of Medicine».

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης και στη χρήση ορού αντισωμάτων από τους ασθενείς που έχουν αποθεραπευθεί από την covid -19. Όπως είπε, απαιτούνται 14 ημέρες από την ημέρα που έχουν αποθεραπευθεί προκειμένου να είναι «καθαροί» από νόσο και συμπτώματα και να μπορούν να δώσουν αντισώματα για ασθενείς που περνούν βαριά την λοίμωξη του κορονοϊού. Όπως είπε «ίσως είναι μία θεραπευτική προσέγγιση που είναι ωφέλιμη όχι μόνο σε προχωρημένο στάδιο αλλά και στο αρχικό στάδιο της νόσου» αλλά έσπευσε να τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς. Και αυτό το πρωτόκολλο θα εφαρμοστεί στην χώρα μας αλλά δεν πρέπει να το δει κάποιος ως κάτι σίγουρο, είπε καθώς χρειάζεται «χρόνος και αποτελέσματα προκειμένου να μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου» κατέληξε.

ΕΟΔΥ: 72 νέα κρούσματα-Στους 93 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων-“Το μήνυμα ‘Μένω Σπίτι’ δεν αλλάζει” (video)infographics: Πάνος Κωνσταντόπουλος

«Τα πάντα παραμένουν οριακά-Μέχρι τις 27 Απριλίου παραμένουμε πιστοί στην προσπάθεια»

«Είμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο» είπε λαμβάνοντας το λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε πως τα πάντα παραμένουν οριακά, αναφέροντας ότι τα δεδομένα σταθμίζονται σε 12ωρη βάση. Επίσης, επισήμανε πως «ο βαθμός επιφυλακής και εγρήγορσης είναι υψηλός».

«Είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να περάσουμε από τη φάση της επιμονής στη φάση της υπομονής, δεν έχουμε κανένα περιθώριο να κάνουμε βήμα από το βασικό μας δόγμα, από τη λογική που λέει πως ότι έχουμε κτίσει μέχρι τώρα δεν πρέπει να το αφήσουμε να γκρεμιστεί. Είναι η ώρα που πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη υπομονή και συνέπεια στο σκοπό».

“Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να σπάσουμε το κεντρικό μήνυμα. Μέχρι τις 27 Απριλίου πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στην προσπάθεια. Διότι η καλή αρχή που έχουμε κάνει, αξίζει ένα εξίσου καλό επίλογο και νομίζω μας αξίζει να μνημονεύεται η χώρα μας ως παράδειγμα προς μίμηση, αξίζει η προσπάθεια που έχουμε κάνει να μνημονεύει τους Έλληνες ως μοναδικό παράδειγμα μαχητών, αλλά και νικητών” υπογράμμισε.

Ενημέρωσε πως στη Λάρισα, είχαμε επιπλέον τέσσερα θετικά κρούσματα. “Επί συνόλου 362 ελέγχων που διενεργήθηκαν, 25 βρέθηκαν θετικά. Επίσης, μεταφέρθηκαν και απομονώθηκαν 16 από τους 25 που νοσούν σε κέντρο αποκατάστασης, όπου υπάρχει περιφρούρηση, ταυτόχρονα συνεχίζεται με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ο έλεγχος, ο οποίος θα επεκταθεί και σε όμορους οικισμούς στις περιοχές Τυρνάβου, Φαρσάλων και Σοφάδων την δήμους. “Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των οικισμών τηρεί την καραντίνα”, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα είπε πως συνεχίζονται όλοι οι έλεγχοι στα αεροδρόμια. Από τα 214 άτομα που ήρθαν χθες με τέσσερις πτήσεις, είχαμε μόνο ένα θετικό κρούσμα, είπε.

Όπως είπε αποφασίστηκε η αύξηση αριθμού λαϊκών αγορών, οι οποίες από 111 στην Αττική έχουν διπλασιαστεί, σε 222 με ισχύ από Δευτέρα. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως αναστέλλονται για 10 ημέρες, τέσσερις λαϊκές σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα η λαϊκή επί της οδού Μ. Ασίας του Δήμου Νεάπολης Συκεών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η λαϊκή της δημοτικής κοινότητας Παραλίας Διστόμου , η λαϊκή στο Χατζηκυριάκειο στην Καλλίπολη επί της οδού Μ. Χατζηκυριακού και η λαϊκή επί της οδού Δαβάκη στο Χαϊδάρι.

Τέλος, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού αποφασίστηκε να περιοριστεί η κίνηση των πολιτών στην περιπατητική ζώνη που είναι εφαπτόμενη στην οδό Α. Τρίτση στην περιοχή Νέας Πολιτείας Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 14:00 έως τις 8;00 το πρωί της επομένης και το Σαββατοκύριακο όλο το 24ωρο. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για 14 ημέρες.

Πηγή ΕΡΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος