Την ανάγκη να «δράσουμε αποφασιστικά για να προστατέψουμε τον πλανήτη τόσο από τον κορονοϊό όσο και από την υπαρξιακή απειλή της διατάραξης του κλίματος», αλλά και να «μετατρέψουμε την ανάκαμψη σε πραγματική ευκαιρία για να κάνουμε τα πράγματα σωστά για το μέλλον», υπογραμμίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή διεθνή Ημέρα Γης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
The #COVID19 crisis is an unprecedented wake-up call.
We need to turn the recovery into a real opportunity to build a better future.
On this #EarthDay, join me in demanding a healthy and resilient future for people & planet. pic.twitter.com/tVvTpiRrEf
— António Guterres (@antonioguterres) April 21, 2020
Αναφερόμενος στον κορονοϊό, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη δοκιμασία που έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πέρα από τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, χαρακτηρίζει ως μια άλλη μεγάλη κατάσταση την «εκτυλισσόμενη περιβαλλοντική κρίση του πλανήτη». «Η βιοποικιλότητα μειώνεται απότομα. Η διατάραξη του κλίματος πλησιάζει στο σημείο χωρίς επιστροφή, προσθέτει και προτάσσει πως η παρούσα κρίση είναι ένα άνευ προηγουμένου κάλεσμα για αφύπνιση.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μήνυμά του στο twitter με αφορμή την σημερινή “Ημέρα της Γης”, αναφέρθηκε στη μάχη που δίνει η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει την επιδημία του κορονοϊού, και επισήμανε την ανάγκη ενότητας, ανάλογης με αυτήν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Σήμερα, βλέπουμε όλη την ανθρωπότητα να έχει ενωθεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Έχουμε πλέον την πεποίθηση πως ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όπως ενωθήκαμε για να σώσουμε ζωές, έτσι μπορούμε και πρέπει να ενωθούμε κατά της κλιματικής αλλαγής. #EarthDay2020 pic.twitter.com/CsZAcvaFlb
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 22, 2020
Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα και γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, στις 22 Απριλίου, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη.
Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον Μακ Κόνελ το 1969 σε ένα συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο, καθιερώθηκε όμως το 1970 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Με τα χρόνια, η Μέρα της Γης ξεφεύγει από το αμερικάνικο πλαίσιο, όπου αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής, και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος