Την Τρίτη η συνέχεια στις Βρυξέλλες για τους νέους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ (video)

Τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής μέχρι αύριο στις 12 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. To πρωί συνεχίστηκαν οι συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, μετά το χθεσινοβραδινό αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στην πυραμίδα.

«Είμαστε κοντά, αλλά όχι ακόμα», απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι κοντά σε συμφωνία για τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Αμέσως μετά τη διακοπή των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός αναχώρησε από τις Βρυξέλλες για το Ηράκλειο Κρήτης, όπου στις 20.30 θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στην αυριανή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, μέχρι να εξαντληθούν οι δυνατότητες απόλυτης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών, διευκρινίζοντας ότι  «η Ελλάδα για άλλη μια φορά συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν μια ανοικτή, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη.».

Από την πλευρά της, και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως εξακολουθεί να ελπίζει πως θα βρεθεί ένας συμβιβασμός. Οι συζητήσεις είναι «περίπλοκες», παραδέχθηκε, όμως δήλωσε πως «ελπίζει ότι, με καλή θέληση, ένας συμβιβασμός θα είναι εφικτός».

Για “αποτυχία” που βγάζει μια “αρνητική εικόνα” για τη λειτουργία της ΕΕ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ έδειξε ως κύριο υπεύθυνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

“Τελειώσαμε την ημέρα με κάτι που μπορούμε να ονομάσουμε αποτυχία. Είναι μια πολύ αρνητική εικόνα που δίνουμε για το Συμβούλιο και την Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτό που συνέβη τόσες ώρες”, δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτή η αποτυχία έρχεται σε συνέχεια της “διαίρεσης” στο ΕΛΚ και το “γεωγραφικό διαχωρισμό στο Συμβούλιο”.

“Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν σε τίποτα, δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι εμπόδιο στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μπήκαν “προσωπικές φιλοδοξίες” και “κρυφές ατζέντες”. Επιπλέον, εξέφρασε “επιφυλάξεις” για το αν το “μέλλον της ΕΕ” τελικά βρίσκεται σε μια νέα διεύρυνση, όταν δεν μπορούν ληφθούν αποφάσεις μεταξύ των 28. “Θα αρνηθώ κάθε είδος διεύρυνσης, εάν δεν υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στη θεσμική λειτουργία της ΕΕ”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως η διαδικασία της κατανομής των αξιωμάτων είναι «απίστευτα περίπλοκη» και πως δεν είναι βέβαιο αν αύριο, Τρίτη, θα ληφθεί κάποια απόφαση.

Ο Ρούτε αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Oλλανδός πολιτικός Φρανς Τίμερμανς έχει προκύψει ως ένας ισχυρός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είναι απίστευτα περίπλοκο. Έχεις τόσο πολλές πολιτικές παρατάξεις», δήλωσε ο Ρούτε προσθέτοντας πως μερικές από τις παρατάξεις παραμένουν εσωτερικά διαιρεμένες.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε από την πλευρά του πως η Ιταλία και οι ανατολικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αυτές που κυρίως τάχθηκαν κατά του διορισμού του Τίμερμανς στη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν.

Ο Μοραβιέτσκι, η εθνικιστική κυβέρνηση του οποίου συγκρούσθηκε με τον Τίμερμανς τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την υποχώρηση του κράτους δικαίου στο μεγαλύτερο πρώην κομμουνιστικό κράτος της ΕΕ, δήλωσε πως οι διαφορές ανάμεσα στους εθνικούς ηγέτες της ΕΕ εξακολουθούν να είναι μεγάλες και πως μια συμφωνία δεν είναι σίγουρη όταν συνεδριάσουν και πάλι αύριο.

Ο Μοραβιέτσκι πρόσθεσε πως η επίτευξη συμβιβασμών είναι κάτι σημαντικό και πως η επόμενη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωση δεν πρέπει να επιβληθεί σε απρόθυμες χώρες, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη μελλοντική συνοχή της Ένωσης.

Η υπηρεσιακή καγκελάριος της Αυστρίας Μπριγκίτε Μπίρλαϊν δήλωσε από την πλευρά της πως η πρόταση για τον κατανομή των αξιωμάτων, που απέτυχε σήμερα, δεν ήταν επαρκώς ισορροπημένη. «Η θέση μας ήταν ότι έλειπε η ισορροπία στο πακέτο», δήλωσε η Μπίρλαϊν στους δημοσιογράφους.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε από την πλευρά του πως τίποτε δεν έχει αποφασισθεί ακόμη.

«Όλα είναι ανοικτά», τόνισε ο Πλένκοβιτς προσθέτοντας πως οι συνομιλίες διακόπηκαν επειδή οι ηγέτες ήταν πολύ κουρασμένοι για να συνεχίσουν.

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας δήλωσε πως υπήρχε αρκετή υποστήριξη για μια συμφωνία για το πώς να κατανεμηθούν τα αξιώματα, όμως η απόφαση να διακοπούν οι συνομιλίες μέχρι αύριο, Τρίτη, ήταν ορθή επειδή η αντιπολίτευση ήταν επίσης ισχυρή.

Τα σενάρια

Το πακέτο που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι περιλαμβάνει τον Φρανς Τίμερμανς στην προεδρία της Κομισιόν.

Όπως δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, η Βουλγάρα υποψήφια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι εκτός μάχης για την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρόσθεσε ότι η Ιταλία και οι χώρες του Βίσεγκραντ την προτείνουν τώρα για την ύπατη θέση στην ευρωπαϊκή διπλωματία.

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι ο ορισμός ενός Φιλελεύθερου ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έχει οδηγήσει στην επιλογή ανάμεσα στον Βέλγο Σαρλ Μισέλ και την Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Άλλη πηγή ανέφερε το σενάριο η Βεστάγκερ, σημερινή Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, να ορισθεί α’ αντιπρόεδρος της Κομισιόν στο πλευρό του Φρανς Τίμερμανς.

Όσο για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ( θητεία δυόμισι ετών) θα μπορούσε να μοιραστεί ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους.

Ο Γερμανός spitzenkadidat του ΕΛΚ και πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ θα μπορούσε να παρηγορηθεί, σύμφωνα με το υπό διαπραγμάτευσιν σενάριο αναλαμβάνοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πρώτα δυόμισι χρόνια και να ακολουθήσει ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ για το υπόλοιπο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Ποια υποψηφιότητα υποστηρίζουν 8 προοδευτικοί πρωθυπουργοί

Να επιμείνουν στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν αποφάσισαν οι 8 προοδευτικοί πρωθυπουργοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ισπανικής Αντιπροσωπείας, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το βασικό μήνυμα που στέλνουν οι 8 προοδευτικοί πρωθυπουργοί είναι ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή στην προεδρία της Κομισιόν, μετά από 15 χρόνια που βρίσκεται συνεχώς που βρίσκεται πρόσωπο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Τονίζουν, επίσης, πως είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση που δεν θα ακυρώνει τη διαδικασία των Spitzenkandidaten και δεν θα έρχεται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η στήριξη Τσίπρα στον υποψήφιο του ΕΣΚ αλλάζει τους συσχετισμούς

Πιο συγκεκριμένα, οι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι 8 ηγέτες που συντάσσονται με τη θέση που έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), 7 με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) –με τον κ. Τσίπρα 8– και 7 με τους Φιλελεύθερους.

Έτσι, για πρώτη φορά το ΕΛΚ χάνει την πρωτιά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θεωρείται πιθανό το πέρασμα της προεδρίας της Κομισιόν στα χέρια των σοσιαλιστών μετά από 15 χρόνια.

Η θέση Ταγιάνι

Την Τρίτη η συνέχεια στις Βρυξέλλες για τους νέους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ (video)
(AP Photo/Virginia Mayo)

Την άποψη ότι τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να πάρει ο κορυφαίος υποψήφιος του κόμματος που ήρθε πρώτο τις Ευρωεκλογές, δηλάδη ο Μάνφρεντ Βέμπερ επανέλαβε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συμμετοχή του στο πρώτο μέρος της συνόδου κορυφής.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ενημέρωσε τους ηγέτες πως η θέση του ΕΚ δεν έχει διαφοροποιηθεί. “Τα άλλα κόμματα είναι λογικό να υποστηρίζουν τους δικούς τους υποψήφιους. Ωστόσο με αυτό δε γίνεται σεβαστή η αρχή του κορυφαίου υποψήφιου. Σύμφωνα με αυτήν την αρχή ο υποψήφιος που ηγείται της λίστας στο κόμμα που κερδίζει τις εκλογές παίρνει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακόμα και αν δεν είναι νομικά υποχρεωτικό”, δήλωσε ο Α. Ταγιάνι.

Συνάντηση Αλ.Τσίπρα – Σκα Κέλερ

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να έχει συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί στο ζήτημα των μέτρων κατά της Τουρκίας λόγω της παραβατικής της συμπεριφοράς στην Κυπριακή ΑΟΖ, και να συζητήσει τις διαφορετικές επιλογές ως προς τα μέτρα. Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει τις εξελίξεις στην Αλβανία.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος