Καύσιμη ύλη για τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, θεωρεί η κυβέρνηση τα 32 δισ. που θα πάρει η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, τα οποία θα δοθούν σταδιακά και θα αφορούν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Για εμβληματική απόφαση της Κομισιόν έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η γενναία ενίσχυση της Ελλάδας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας. Εκταμιεύσεις εντός του 2020 ο στόχος της Ελλάδας σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα.
Γρήγορες αποφάσεις ακόμα και στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου προσδοκά η Αθήνα ώστε τα χρήματα που θα δοθούν στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ να πιάσουν τόπο. Με βάση την πρόταση της Κομισιόν, τα χρήματα που εκτιμάται ότι θα λάβει η Ελλάδα το διάστημα 2021-2024 θα φτάσουν τουλάχιστον τα 32 δισ. ευρώ:
* 22,56 δισ. ευρώ μέσω επιχορηγήσεων
* 9,43 δισ. ευρώ μέσω δανεισμού
Η πρόταση πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και μετά από τα εθνικά κοινοβούλια.
“Είναι σαφές, ασχέτως της τελικής κατάληξης των ποσών, ότι θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτό το πακέτο. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα και της αθόρυβης αλλά παραγωγικής και συνεπούς δουλειάς που έκανε η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο” ανέφερε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.
Τον Οκτώβριο θα καταθέσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτεραιότητές της για την αξιοποίηση των πόρων που της αναλογούν από το «Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές προτάσεις θα έχουν δύο σκέλη: Αφ’ ενός την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό σε εισόδημα, απασχόληση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημόσια υγεία. Και, αφ’ ετέρου τις προτεραιότητες για την ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα έτη.
Τα χρήματα θα καταβάλλονται σε δόσεις με βάση την υλοποίηση των σχεδίων ανάκαμψης που η Ελλάδα (και οι άλλες χώρες) θα έχουν καταθέσει στην Κομισιόν.
Τα εθνικά σχέδια θα αφορούν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις & επενδύσεις τα οποία θα κατατίθενται στο τέλος Απριλίου ή προσχέδιο αυτών τον Οκτώβριο αρχής γενομένης από φέτος και έως τον Απρίλιο του 2022.
Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, επιδίωξη της χώρας είναι, στο πλαίσιο ιδιοκτησίας του συγκεκριμένου προγράμματος, η άμεση βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ανέφερε, επίσης, πως βούληση της κυβέρνησης, και όχι μόνον της ελληνικής, είναι κάποιες εκταμιεύσεις από τους πόρους του Ταμείου να πραγματοποιηθούν εντός του 2020.
Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιόν «εμβληματική, απολύτως ευθυγραμμισμένη με τις μεγάλες ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας, δίκαιη (με την κοινή έκδοση χρέους) και ευέλικτη (διότι κάθε χώρα θα μπορεί να χρησιμοποιεί τους πόρους ανάλογα με τις ανάγκες της)».
Από την Δευτέρα οι χρηματοδοτήσεις από SURE-Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Σύμφωνα με τον Χ. Σταϊκούρα, από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου θα αρχίσουν να «τρέχουν» το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν για την περίοδο Ιούνιος- Ιούλιος-Αύγουστος με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, καθώς και ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν (έως το 2022) και οι προληπτικές γραμμές πίστωσης από τον ESM. Επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι έως σήμερα «δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη» και τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί καλύπτονται από εθνικούς πόρους.
Το χρονοδιάγραμμα
Πρώτος κρίσιμος σταθμός, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19 Ιουνίου, αν και είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες για ομόφωνη συμφωνία σε αυτή την ημερομηνία.
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα μια συνεδρίαση και συμφωνία, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο, οπότε είναι και πιθανότερη μια σύγκλιση των Ευρωπαίων εταίρων για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Από τη στιγμή που η χρηματοδότηση εγκριθεί από τους ηγέτες, η Κομισιόν θα συντάξει συγκεκριμένη πρόταση η οποία θα πάει προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία από εθνικά κοινοβούλια, όπου απαιτείται, έως το τέλος του έτους ώστε
Τον Ιανουάριο του 2021 να ξεκινήσει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέρος του οποίου αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Σχετικές ειδήσεις: Ευ. Τσακαλώτος: «Ευχάριστη έκπληξη» η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης
Οι αντιδράσεις των κομμάτων στην πρόταση της Κομισιόν για το «Ταμείο Ανάκαμψης»
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος