Βήματα προς δυναμική επανεκκίνηση του τουρισμού-Πριν το τέλος του μήνα η λίστα με τις επιδημιολογικά ασφαλείς χώρες

Δυναμική επανεκκίνηση του τουρισμού επιδιώκει η κυβέρνηση με την απελευθέρωση των διεθνών πτήσεων προς το “Ελευθέριος Βενιζέλος” και το άνοιγμα των καταλυμάτων, από τις 15 Ιουνίου. Οι επισκέπτες θα μετακινούνται χωρίς να είναι υποχρεωτικά τα διαγνωστικά τεστ αλλά μόνο δειγματοληπτικά και χωρίς περίοδο καραντίνας. Πρώτο βήμα, η έναρξη του εσωτερικού τουρισμού την 1η Ιουνίου, στις 29 Μαΐου με το άνοιγμα των camping και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας. Πριν από το τέλος του μήνα, ο ΕΟΔΔΥ θα δώσει τη λίστα με τις ασφαλείς χώρες, απ` όπου μπορούμε να δεχτούμε τουρίστες, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κράτη, δήλωσε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα των χωρών που θα έχουν «ελευθέρας» στις 15 Ιουνίου για την Ελλάδα περιλαμβάνονται η Κύπρος, το Ισραήλ, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Αλβανία.

Οι χώρες για τις οποίες θα ανοίξουν οι πύλες εισόδου της χώρας μας από τις 15 Ιουνίου θα χωριστούν σε κόκκινες, πορτοκαλί, πράσινες και κίτρινες ζώνες.

Στην κόκκινη ζώνη θα συγκαταλέγονται οι χώρες με πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Στην πορτοκαλί οι χώρες με υψηλό ιικό φορτίο, ενώ με πράσινο χρώμα θα διακρίνονται οι χώρες με μέτριο και ελεγχόμενο επιδημιολογικό φορτίο. Τέλος, στην κίτρινη ζώνη θα βρίσκονται όλες οι εκείνες οι χώρες με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων COVID-19.

Η απελευθέρωση των πτήσεων εξωτερικού προς την Ελλάδα θα γίνει σε τρία στάδια.

Την Τετάρτη 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ το δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ στις 15 Ιουλίου αναμένεται να αρθούν όλοι οι εναπομείναντες περιορισμοί.

Από τις απευθείας πτήσεις στα ελληνικά νησιά θα εξαιρεθούν εγκαίρως οι χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Το τρίπτυχο του “πρωτοκόλλου ασφαλείας” που εξέδωσαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, για τις αεροπορικές πτήσεις είναι φυσική απόσταση, υποχρεωτική χρήση μάσκας μέσα στο αεροπλάνο και συχνό πλύσιμο των χεριών.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η είσοδος στα αεροδρόμια θα επιτρέπεται μόνο σε επιβάτες, μέλη πληρώματος, υπαλλήλους εταιρειών και αεροδρομίου καθως και συνοδούς σε ειδικές περιπτώσεις.

Οι αρμόδιες επιτροπές είπαν “όχι” σε διαβατήριο υγείας ή ανοσίας στον COVID-19. Οι ίδιοι οι επιβάτες θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους, ενώ η θερμομέτρηση πριν και μετά την πτήση αποτελεί επιλογή της κάθε χώρας. Στα αεροδρόμια θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικοί θάλαμοι για τη διαχείριση επιβατών με πυρετό άνω του 38.

Στο αεροσκάφος οι τελευταίες σειρες των καθισμάτων θα μένουν κενές για την απομόνωση τυχόν υπόπτου κρούσματος κορονοϊού. Γι αυτό το σκοπό, ήδη η εταιρεία Aegean έχει ανακοινώσει ότι δεν θα διαθέτει στους επιβάτες τις τρεις τελευταίες σειρές.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας σε ερώτηση για την ανησυχία από την έλευση τουριστών μόνο με δειγματοληπτικός έλεγχος σημείωσε πως μεσολαβούν 40 ημέρες “για να προετοιμαστούμε με συγκεκριμένα δομικά, συμβατικά, ψηφιακά εργαλεία και με την ίδια ευθύνη που εξασφαλίσαμε διαδικασίες στεγανοποίησης και ανάσχεσης της πανδημίας το προηγούμενο διάστημα, με την ίδια συνέπεια θα εγγυηθούμε και τους όρους ασφάλισης του γενικού πληθυσμού από το άνοιγμα του τουρισμού”.

Πρόσθεσε ότι “δεν θα πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία σε σχέση με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Οι δειγματοληψίες και οι έλεγχοι θα είναι και ενδελεχείς και αυστηροί όπου χρειαστεί, προκειμένου να παραμείνει ασφαλής ο γενικός πληθυσμός”, είπε.

Από τη Δευτέρα οι μετακινήσεις στα νησιά

Με το πρωτοκολλο ασφαλείας που εφαρμόζεται ήδη, από τη Δευτέρα 25 Μαίου απελευθερώνονται οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις προς όλα τα νησιά της χώρας με πληρότητα που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50%.

“Με τους κανόνες που μας υποδεικνύει ο ΕΟΔΥ θα γίνονται οι μεταφορες, με πληρότητα μέχρι 50%”, ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Πριν από την επιβίβαση στο πλοίο, θα γίνεται θερμομέτρηση του επιβάτη, ο οποίος ταυτόχρονα θα συμπληρώνει ενα ειδικό ερωτηματολογιο «κατάστασης υγείας». Μέσα στους χώρους του πλοίου οι επιβάτες θα πρέπει να κρατούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου και να φορούν μάσκα.

Διάταξη για την αστική ευθύνη των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων

Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία, ο υπουργός Χ. Θεοχάρης είπε στην ΕΡΤ ότι “έχουν αποσταλεί στους υπεύθυνους των συλλογικών τους οργάνων» και πως το ζήτημα της αστικής ευθύνης των ξενοδοχειακών μονάδων, από τυχόν θέματα που θα προκύψουν λόφω κορονοϊού, αναφέρονται σε διάταξη του νομοσχεδίου για τον καταδυτικό τουρισμό, που «επιτρέπει αυτά τα πρωτόκολλα να γίνουν και νόμος και υποχρέωση των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων», διευκρινίζοντας ότι θα θεσμοθετηθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στο νομοσχέδιο αναφέρονται τα εξής:

1. Με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Τουρισμού και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, για το καθοριζόμενο ως αναγκαίο χρονικό διάστημα, εκδίδονται ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155) κατά παρέκκλιση των ισχυόντων όρων λειτουργίας τους. Εντός της κοινής απόφασης του προηγούμενου εδαφίου ορίζονται οι ειδικοί όροι λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων βάσει των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, το χρονικό διάστημα ισχύος των όρων των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, καθώς και το πεδίο εφαρμογής των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου.

2. Στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου της παρ. 1 επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από πεντακόσια (500) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.

3. Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων της παρ. 1 και τη διαπίστωση των παραβάσεων είναι οι κατά τόπο αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού, η Ελληνική Αστυνομία, η δημοτική αστυνομία και οι λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας του άρθρου 82 του ν. 4622/2019(Α’ 133). Αρμόδιες αρχές για την επιβολή του διοικητικού προστίμου, καθώς του διοικητικού μέτρου της αναστολής λειτουργίας είναι οι κατά τόπο αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού.

4. Με την απόφαση της παρ. 1 εξειδικεύονται το διοικητικό πρόστιμο της παρ. 2, αναλόγως του βαθμού διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, η εφαρμοστέα διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Εξάλλου, δεκτή έγινε από τον υπουργό Τουρισμού τροπολογία που διευκολύνει τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων να ολοκληρώσουν τη διαδικασία κατοχύρωσης των διακριτικών τίτλων τους.

Με τη διάταξη που πρότεινε ο βουλευτής της ΝΔ, Χρ. Μπουκώρος, «δίδεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα στις επιχειρήσεις Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων-Διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ), οι οποίες ήδη χρησιμοποιούν διακριτικό τίτλο αλλά δεν έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία κατοχύρωσής τους, ώστε να έχουν τον χρόνο να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και παράλληλα να μην κινδυνεύουν με την επιβολή κυρώσεων λόγω της μη καταχώρησής τους».

Συγκεκριμένα, η σχετική ημερομηνία 31/12/2019 αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, με την ημερομηνία 31/12/2020.

Der Standard: Στην Ελλάδα δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα για Αυστριακούς επισκέπτες

Από τις αρχές Ιουνίου δεν πρόκειται να υπάρξουν προβλήματα για τους Αυστριακούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα, όπου πολλά ξενοδοχεία ανοίγουν πάλι για παραθεριστές την 1η Ιουνίου, και από αυτή την ημερομηνία δεν υπάρχουν πλέον κανόνες καραντίνας για τους επιβάτες αεροπορικών πτήσεων όταν προσγειώνονται στην Ελλάδα, υπογραμμίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Για τους Αυστριακούς, αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι κατά την επιστροφή τους στη χώρα τους θα πρέπει να υποβληθούν σε 14ήμερη καραντίνα, παρατηρεί η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι στην ίδια την Ελλάδα από την 1η Ιουνίου δεν θα έχουν πλέον κανένα πρόβλημα.

«Παρόλο που αρχικά υπήρχε η σκέψη να κάνουν οι τουρίστες ένα τεστ Covid-19 πριν επιβιβασθούν στο αεροπλάνο, τώρα η ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε αυτή την ιδέα, και πλέον κανένας τουρίστας δεν πρέπει να ανησυχεί ότι θα υποβληθεί σε λήψη δείγματος σιέλου”, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ελληνο-κυπριακή συνεργασία για τουριστικά “πακέτα”

Ανοικτή πρόσκληση σε όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία της Ελλάδας, μέλη των Ενώσεων της FedHATTA, να δημιουργήσουν «πακέτα» διακοπών τα οποία θα προωθούνται από γραφεία ταξιδίων της Κύπρου, είτε για εισερχόμενο είτε για εξερχόμενο τουρισμό από Κύπρο, απευθύνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Λύσανδρος Τσιλίδης. Όλα τα μέλη της Ομοσπονδίας θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη νέα αυτή πρωτοβουλία της FedHATTA και να διαμορφώσουν«πακέτα» τα οποία θα σταλούν στην Κύπρο για να προωθηθούν στην αγορά.

Από 1η Ιουνίου επανανοίγουν τα ξενοδοχεία, ενώ από τις 9/6 και σε δύο φάσεις, ξεκινούν πτήσεις στην Κύπρο από 19 χώρες.

Το σχέδιο δράσης που κατέθεσε αρμόδια διϋπουργική επιτροπή εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου Γιάννης Καρούσος, η επιδημιολογική ομάδα καθόρισε δύο ομάδες με συνολικά 19 χώρες και δύο φάσεις επαναφοράς της αεροπορικής συνδεσιμότητας με τις χώρες αυτές, ήτοι από τις 9 Ιουνίου μέχρι τις 19 Ιουνίου και από τις 20 Ιουνίου και εντεύθεν.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, η ομάδα ειδικών επιστημόνων αξιολογώντας την επιδημιολογική τους εικόνα, κατάρτισε δύο κατηγορίες χωρών, με τις οποίες αποκαθίσταται η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου.

Η Α’ κατηγορία περιλαμβάνει τις ακόλουθες χώρες: Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία, Λιθουανία και η Β’ κατηγορία περιλαμβάνει τις ακόλουθες χώρες: Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Τσεχία.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος