Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση (video)

Ολοκληρώθηκε η φανερή, ονομαστική ψηφοφορία επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των βουλευτών που συγκέντρωσαν 50 υπογραφές για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι βουλευτές που ψήφισαν ανέρχονται στους 274. Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου και οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων εκτός του Γιάννη Σαρίδη. Απόντες από την ψηφοφορία ο Πάνος Καμμένος, ο Γιώργος Κασαπίδης, ο Αριστείδης Φωκάς και ο Στάθης Παναγούλης.

Η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος έκλεισε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων βρέθηκαν, κυρίως, το άρθρο 32 που αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και για το οποίο έχουν καταθέσει προτάσεις τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, καθώς και το άρθρο 16 που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένα ακόμα σημείο αιχμής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήταν εκ νέου η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής, από την παρούσα Βουλή, ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, άποψη την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η ΝΔ, υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο και με την οποία συντάσσεται και η ΔΗΣΥ.

Η συζήτηση έκλεισε με τις τελευταίες τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, επέμεινε στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων.

«Η Αναθεώρηση του Συντάγματος επιδιώκει τη μεσολάβηση του εκλογικού σώματος και διαρκή συναίνεση για αυτό δεν θέλει μικρή πλειοψηφία, αλλά σύμπτωση των απόψεων των δύο Βουλών. Αυτό σημαίνει ότι προσανατολισμός και κατεύθυνση πρέπει να συμπίπτουν και στις δύο. Όταν μιλάμε για κατεύθυνση μιλάμε για την ανάγκη αιτιολογίας για την αλλαγή της διάταξης και τον προσανατολισμό που θα έχει», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Υπεραμυνόμενος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για θεσμική συνέπεια. «Εμείς, επειδή εξασφαλίσαμε την επιστροφή της κανονικότητας στη χώρα και βρισκόμαστε σε περιβάλλον συντεταγμένο, θέλουμε να έχουμε και θεσμική συνέπεια. Γι’ αυτό το περιεχόμενο των προτάσεών μας αποτελούν τομή για την εμβάθυνση του δημοκρατικού και κοινωνικού χαρακτήρα της αναθεώρησης για μια καλύτερη δημοκρατία και καλύτερο κοινωνικό κράτος», ανέφερε.

Έμφαση έδωσε ο κ. Κατρούγκαλος στην πρόταση της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 16, χαρακτηρίζοντας ανακρίβειες τα όσα υποστήριξε, χθες, ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Αμερική. «Ο μεγάλος όγκος στην Αμερική παίρνει δάνεια για να σπουδάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για βαρύ θεσμικό και ιστορικό προνόμιο, αλλά και ευθύνη που έχει η σημερινή Βουλή για να προχωρήσει σε μια ευρεία, τολμηρή και χρήσιμη Αναθεώρηση και δεν θα περιοριστεί σε μικροκομματικές αντιλήψεις, έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας.

«Εμείς θεωρούμε ότι η ψήφος που θα δώσουμε θα είναι υπό την καθιερωμένη έννοια ότι η παρούσα Βουλή διαπιστώνει την ανάγκη αλλά και καθορίζει ποιες διατάξεις θα αναθεωρηθούν και αναθέτουμε στην επόμενη Βουλή ελεύθερα, με τη διαμεσολάβηση του λαού, να τις διαπλάσει αυτές τις διατάξεις», τόνισε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «Αν ίσχυε η πρωτοφανής και καινοφανής άποψής σας ότι η πρώτη δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων γιατί να υπάρχουν δύο Βουλές; Η ίδια Βουλή θα ολοκλήρωνε τότε τη διαδικασία. Εμείς ψηφίζουμε και δικές σας προτάσεις, η χώρα όμως και το Σύνταγμα δεν έχει αυτές μόνο ανάγκη. Πρέπει να αρθούμε στο ύψος του προνομίου που μας έλαχε να αναθεωρήσουμε το Σύνταγμα και να ψηφίσετε έστω και με πλειοψηφία 151, ώστε να δοθεί η δυνατότητα βελτίωσης της χώρας και του λαού. Μην την κρατήσετε καθηλωμένη. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και όχι στο ύψος μιας μικροκομματικής και ιδεοληπτικής αντίληψης».

«Η στάση μας κατά την ψηφοφορία θα είναι βασισμένη στη λογική ότι η επόμενη Βουλή, που είναι Αναθεωρητική, δεν θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αναθεωρεί διατάξεις με 151 ψήφους», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, και πρόσθεσε: «Η επόμενη Αναθεωρητική Βουλή δεν πρέπει να είναι αδέσμευτη, αλλά πρέπει να αναζητήσει λύσεις μέσα από συναινέσεις. Για αυτό το κείμενο του Συντάγματος που θα ισχύσει πρέπει να διεκδικηθεί με τη πλειοψηφία των 180 ψήφων».

«Δεν θα αρνηθούμε την ψήφο μας στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που ενισχύουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, όμως, απορρίπτουμε τη λογική του να χρησιμοποιεί το Σύνταγμα ως εργαλείο που μοιράζει χρήματα», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

«Εμείς παραμένουμε στις θέσεις μας και θέλουμε, όταν ο λαός το επιτρέψει, να κάνουμε ένα Σύνταγμα σύμφωνα με τους σκοπούς και τα οράματα της Επανάστασης του 1821», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς.

Παρακολουθείστε σε απευθείας μετάδοση τις εξελίξεις στη Βουλή:

Είναι η πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, στην Ολομέλεια, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής. Η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει σε ένα μήνα.

Αντικείμενο της ψηφοφορίας είναι οι διατάξεις του Συντάγματος που περιλαμβάνονται στις προτάσεις αναθεώρησης που υποβλήθηκαν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από την ΚΟ της ΝΔ καθώς και από μέλη του Σώματος που φέρουν 50 και άνω υπογραφές βουλευτών.

Στους βουλευτές είχε διανεμηθεί ψηφοδέλτιο το οποίο περιέχει ενοποιημένα τρία αυτοτελή ψηφοδέλτια:

Α’ Προτάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ,
Β’ Προτάσεις της ΚΟ της ΝΔ,
Γ’ Συμπληρωματικές Προτάσεις βουλευτών που συγκέντρωσαν 50 υπογραφές.

Το ψηφοδέλτιο έχει τρεις διακρίσεις, με τετραγωνίδια «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ».
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής σε οποιαδήποτε διάταξη δεν υπάρξει σημείωση της ψήφου του βουλευτή με «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ», αυτή θα θεωρηθεί ότι δεν έχει ψηφιστεί.

Η ψηφοφορία ήταν φανερή, ονομαστική και διεξήχθη για όλες τις αναθεωρητέες διατάξεις όπως αυτές αποτυπώνονται στο ψηφοδέλτιο. Το ερώτημα προς τους βουλευτές είναι αν αποδέχονται ή όχι την αναθεώρηση των προτεινομένων προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος.

Για την καταμέτρηση των ψήφων συγκροτήθηκαν δέκα τριμελείς εφορευτικές επιτροπές. Κάθε επιτροπή θα σχηματίσει πρωτόκολλο καταμέτρησης που στο τέλος θα συνυπολογιστεί το αποτέλεσμα κάθε επιτροπής.

Η χθεσινή συζήτηση

Χθες, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την  ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αποκάλυψε τον κοινό πολιτικό σχεδιασμό ΝΔ -ΚΙΝΑΛ για τη στήριξη – όπως είπε – ενός υποψήφιου προέδρου από το χώρο του Κινήματος Αλλαγής.

Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παίξει με την αναθεώρηση του Συντάγματος, διότι αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και τόνισε ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.

Τόνισε ξανά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και ευχήθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλά ξεμπερδέματα με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του.

«Ψηφίστε τις προτάσεις μας για τα αναθεωρητέα άρθρα για να ψηφίσουμε τις δικές σας» είπε στον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ζήτησε την από κοινού υπερψήφιση της αναθεώρησης των άρθρων για Παιδεία-Περιβάλλον, αλλά και τη μη διάλυση της Βουλής λόγω εκλογής ΠτΔ.
Όχι μισές δουλειές. Αν πιστεύετε στη λαική εντολή δεν έχετε λόγο να φοβάστε την πρότασή μας, τόνισε.

Επίθεση σε κυβέρνηση και ΝΔ εξαπέλυσε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και καταλογισε στην κυβέρνηση νεοφιλελεύθερες επιλογές.

Την ανάγκη συναίνεσης τόνισε η Φώφη Γεννηματά και σημείωσε οτι το ΚΙΝΑΛ διαφωνεί πλήρως με την εκλογή Προέδρου από το λαό.

Από την πρόταση αναθεώρησης του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ υπερψήφισε συνολικά 15 διατάξεις, από την αρχική πρόταση και 5 από τις συμπληρωματικές προτάσεις βουλευτών που συγκέντρωσαν άνω των 50 υπογραφών και αφορούν συνολικά 11 άρθρα του Συντάγματος.

Αναθεώρηση Συντάγματος κάνουμε όταν υπάρχει ένα μίνιμουμ σύγκλισης, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Το Ποτάμι είναι η φιλελεύθερη φωνή που τολμάει να λέει συγχρόνως, «ναι» στα μη κρατικά πανεπιστήμια και στη θρησκευτική ουδετερότητα, επισήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ανοιχτό άφησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης το ενδεχόμενο να συσταθούν εξεταστικές ή ακόμη και προανακριτικές επιτροπές για υποθέσεις όπως του Γιάννου Παπαντωνίου, του ΚΕΕΛΠΝΟ και της πυρκαγιάς στο Μάτι.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σχετική είδηση: Βουλή: «Μετωπική» για τη Συνταγματική αναθεώρηση (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος