Μία ώρα πίσω θα γυρίσουν τα ρολόγια την Κυριακή 25 Οκτωβρίου λόγω της αλλαγής από τη θερινή στη χειμερινή ώρα. Τα ξημερώματα της κυριακής και συγκεκριμένα στις 04:00 οι δείκτες θα πρέπει να δείξουν 03:00 (είναι αυτόματη η διαδικασία σε κινητά και υπολογιστές).
Το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ. είχε προκύψει ότι το 84% όσων πήραν μέρος είχε συμφωνήσει με το τέλος αυτής της πρακτικής του να αλλάζει η ώρα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Μάρτιο του 2019 υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας από το 2021. Οι εθνικές κυβερνήσεις καλούνται να ξεκαθαρίσουν εάν θέλουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα. Στο τέλος, θα αποφασίσουν από κοινού τα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Οι χώρες της Ε.Ε. που θα διατηρήσουν τη θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021.
Υπάρχουν τρεις ζώνες ώρας στην ΕΕ, η μεγαλύτερη είναι αυτή της κεντρικής Ευρώπης, εκτείνεται από την Ισπανία έως την Πολωνία. Σε περίπτωση που θα καθιερωθεί μια μόνιμη θερινή ώρα, το χειμώνα στα δυτικά αλλά και στα βορειοδυτικά της ηπείρου το φως θα εμφανιζόταν το πρωί.
Συνέπειες για τις χώρες που θα επιλέξουν να διατηρήσουν τη θερινή τους ώρα
Οι χώρες οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν τη χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν για τελευταία φορά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών.
Στο Βίγκο, στις ισπανικές ακτές του Ατλαντικού, ο ήλιος θα ανατείλει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου στις 10:01 π.μ., στη Βρέστη της γαλλικής Βρετάνης στις 10:07 π.μ. και στο Έμντεν στη βόρεια Γερμανία στις 9:45 π.μ. Σε περίπτωση μόνιμης χειμερινής ώρας, το καλοκαίρι δεν θα σκοτείνιαζε μόνο μια ώρα νωρίτερα.
Ο ήλιος θα ανατέλλει επίσης πολύ νωρίς στην Ανατολική Ευρώπη. Στο Μπιαλίστοκ στην Πολωνία στις 21 Ιουνίου θα ανατείλει στις 3:01 π.μ. στη Βαρσοβία στις 03:15 π.μ. και στο Βερολίνο στις 03.44 π.μ. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη πλευρά.
Σύμφωνα με έρευνα του ασφαλιστικού φορέα υγείας DAK το 29% των ανθρώπων υποφέρει από προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας από την αλλαγή της ώρας. Αισθάνονται αδύναμοι και κουρασμένοι ή έχουν δυσκολίες στον ύπνο. Το 76% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η αλλαγή της ώρας είναι περιττή και πρέπει να καταργηθεί.
Πηγή: ΕΡΤ – DW
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος