CNN: «Στίγμα» ρωσικών πλοίων πριν από τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream – Αποστάσεις παίρνει η Δανία


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας υποστηρίζουν ότι τα δύο τελευταία 48ωρα πλοία υποστήριξης του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού εντοπίστηκαν κοντά στα σημεία των αγωγών Nord Stream όπου διαπιστώθηκαν διαρροές οι οποίες και αποδίδονται σε «υποβρύχιες εκρήξεις κατά πάσα πιθανότητα από δολιοφοθορά».

Τρεις αμερικανοί αξιωματούχoυς επικαλείται το CNN μεταδίδοντας ότι και ρωσικά υποβρύχια έδωσαν στίγμα από τις επίμαχες περιοχές την περασμένη εβδομάδα.

Δανία: Δεν σημαίνει απαραίτητα δολιοφθορά

Ρωσικά πλοία επιχειρούν τακτικά στην περιοχή, σύμφωνα με Δανό στρατιωτικό αξιωματούχο, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία των πλοίων δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι η Ρωσία προκάλεσε τη ζημιά. Ωστόσο επικρατεί συναγερμός στα ανοικτά των ακτών του δανικού νησιού Bornholm όπου είναι σε εξέλιξη έρευνα από τη Δανία και τη Σουηδία για τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου που από τη Ρωσία και τη Βαλτική Θάλασσα φτάνουν στη Γερμανία.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν χαρακτήρισε  τις διαρροές «προφανή δολιοφθορά» με ανάρτηση στο Twitter.

Οι πρωθυπουργοί τόσο της Δανίας όσο και της Σουηδίας δήλωσαν δημόσια την Τρίτη ότι οι διαρροές ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα δολιοφθοράς και όχι ατυχημάτων και η υπηρεσία ασφαλείας της Σουηδίας επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι «μια ξένη δύναμη βρίσκεται πίσω από αυτό».

«’Ολοι σκέφτονται τη Ρωσία, αλλά χωρίς αποδείξεις»

«Βρισκόμαστε ξεκάθαρα σε κλιμάκωση της σύγκρουσης. Βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκό έδαφος, στις ΑΟΖ της Σουηδίας και της Δανίας», επισημαίνει ο ερευνητής του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ,  Φουκ Βινγκουγέν.

Το ενεργειακό σύστημα στην Ευρώπη είναι ευπαθές, ενώ η γεωπολιτική αναμέτρηση μεταξύ Ρωσίας και ευρωπαϊκών χωρών έχει κλιμακωθεί σε νέο επίπεδο,  συμφωνα με τον ερευνητή, ο οποίος επισημαίνει ότι «θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να προσδιοριστεί ο πραγματικός ένοχος».

Κρεμλίνο: Ανόητοι και παράλογοι ισχυρισμοί για δολιοφθορά

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε δημοσίως ότι έπληξε τους αγωγούς και δηλώνει πρόθυμο να συνεργαστεί στις έρυενες για τα αίτια των διαρροών.

Η Ρωσία ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον κατεστραμμένο αγωγό, κάτι που ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε ύποπτο, μιλώντας για προσχεδιασμένο ελιγμό.

Η δανική κυβέρνηση αναλαμβάνει την ηγεσία της έρευνας εφαρμόζοντας ζώνη αποκλεισμού πέντε ναυτικών μιλίων και απαγόρευσης πτήσεων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

«Το μόνο πράγμα που ξέρω είναι ότι οι διαρροές έγιναν σε βάθος 80 – 100 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εάν η Ρωσία προκάλεσε εσκεμμένα τις εκρήξεις, σαμποτάρει ουσιαστικά τους αγωγούς της, αφού η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος του Nord Stream 1 και ο μοναδικός ιδιοκτήτης του Nord Stream 2, επισημαίνεται στο δημοσίευμα του CNN.

Προφητική χαρακτηρίζουν ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης την προειδοποίηση των ΗΠΑ, από το καλοκαίρι, ότι οι αγωγοί Nord Stream θα μπορούσαν να δεχτούν επίθεση.

Η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 πριν αναστείλει εντελώς τις ροές τον Αύγουστο, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις για πρόκληση τεχνικών δυσκολιών.

Ο νέος αγωγός Nord Stream 2 δεν είχε ακόμη εισέλθει σε εμπορική λειτουργία. Το σχέδιο να το χρησιμοποιήσει για την προμήθεια φυσικού αερίου καταργήθηκε από τη Γερμανία λίγες μέρες πριν η Ρωσία στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος