Δέκα χρόνια από την τραγική επέτειο της Marfin-Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή (video)


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Με ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των τριών θυμάτων της Marfin, τίμησε η Βουλή την τραγική επέτειο των δέκα ετών από το θάνατο των πρώην εργαζομένων στο κτίριο της τράπεζας επί της οδού Σταδίου. «Να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας» ήταν το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με αφορμή την ημέρα.

Την σχετική πρόταση για την τήρηση ενός λεπτού σιγή διατύπωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Είχε προηγηθεί αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου. «Ακριβώς 10 χρόνια μετά τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Marfin. Αθώοι συμπολίτες μας που τους στέρευσε τη ζωή τη τυφλή βία και ο διχασμός, οι μολότοφ των κουκουλοφόρων που πλήγωσε την Ελλάδα ολόκληρη. Τις επόμενες ημέρες, η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Μια ειδική πλακέτα στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους θα πολεμά τη λήθη και θα καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση. Θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της ημέρας. Ποτέ πιά.» υπογράμμισε

“Η βία δεν έχει χρώμα. Πρέπει να το μάθουμε όλοι στην Ελλάδα και πρέπει να την καταδικάζουμε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις” τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Αναφορές έκαναν και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κομμάτων.

Δέκα χρόνια από την τραγική επέτειο της Marfin-Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή (video)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛ. ΒΛΑΧΟΣ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος (Κίνημα Αλλαγής) ανέφερε ότι έχουν περάσει δέκα χρόνια από τη δολοφονία των ανθρώπων αυτών και οι δολοφόνοι παραμένουν άγνωστοι. Είπε ότι χειροκρότησε τον Πρωθυπουργό για τη σημερινή του πρωτοβουλία και αποκάλυψε ότι κάθε χρόνο τέτοια ημέρα περνά από το κτίριο της Marfin και αφήνει ένα λουλούδι ή κάνει τον σταυρό του.

Την αποκάλυψη των δολοφόνων της Marfin ζήτησε και ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

Την απόφαση του Πρωθυπουργού να τοποθετηθεί πλακέτα στο κτίριο της πρώην τράπεζας, επικρότησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας πάντως ότι πρώτιστο είναι να εντοπιστούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος.

“Ζητούμενο και για τη Δικαιοσύνη είναι να μην ξεχαστεί ποτέ η τραγωδία της Marfin” τονίζει σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Σε μήνυμα του, με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 ετών από την τραγωδία, ο κ. Μπακογιάννης επισημαίνει ότι “για τις τρείς χαμένες ζωές δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα καμία τιμωρία” και υπογραμμίζει ότι “οι οικογένειες και όλοι μας, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ”.

“Πριν 10 χρόνια Έλληνες έκαψαν Έλληνες, πολίτες έκαψαν συμπολίτες” υπενθυμίζει στο μήνυμα του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και προσθέτει “Η δολοφονία στη Μαρφίν δεν ξεχνιέται. Ήταν ένα έγκλημα μίσους που δεν παραγράφεται, αυτό το στίγμα φανατισμού δεν ξεπλένεται. Οι φυσικοί αυτουργοί παραμένουν ατιμώρητοι. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, είναι ευθύνη της πολιτείας να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη.
Η φρίκη της Μarfin μας θυμίζει ότι ιδέες που σκοτώνουν δεν είναι ανθρώπινες, παγώνουν τον πολιτισμό μας, μας στέλνουν πολύ πίσω στους εμφύλιους και στους διχασμούς που γεμίζουν με σκοτάδι την νεώτερη ιστορία μας.
Τα 10 χρόνια είναι διπλό μνημόσυνο για τα θύματα. Είναι ευθύνη, πως οι ένοχοι, που δεν τολμούν να εμφανιστούν, θα αποκαλυφθούν. Είναι υπόσχεση πως οι οικογένειές τους θα βρουν επιτέλους στην πολιτεία, μετά από ταλαιπωρίες, ολιγωρίες και αδιαφορία, τον συνομιλητή, την αρωγή και αναγνώριση που αξίζουν.
Ας τους μνημονεύσουμε, 10 χρόνια μετά, στον καιρό της πανδημίας που μας ένωσε στη συνείδηση της κοινής μοίρας, κρατώντας αυτή τη σκέψη: Πόσο οι άνθρωποι σφάλλουν όταν διχάζονται αλλά και πόσα μπορούν να πετύχουν όταν συνεργάζονται”.

Μήνυμα για τη συμπλήρωση 10 ετών από την τραγωδία της Marfin έστειλε, μέσω twitter, και ο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανάγκη να μην ξεχάσουμε ποτέ τις τέσσερις ζωές που χάθηκαν.

“Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το έγκλημα που συγκλόνισε τη χώρα, τον εμπρησμό του κτιρίου της Marfin στο κέντρο της Αθήνας. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις τέσσερις ζωές που χάθηκαν”, σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Την κατασκευή μνημείου για τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης στην Marfin στις 5 Μαΐου 2010 ζήτησε, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης.  «Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία της Marfin, οι κουκουλοφόροι ένοχοι δεν έχουν τιμωρηθεί για τη δολοφονία του Επαμεινώνδα Τσάκαλη, της Παρασκευής Ζούλια, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και ενός αγέννητου μωρού, που κάηκαν ζωντανοί μέσα στην τράπεζα, μετά τη ρίψη βόμβας μολότοφ σε αθώους ανθρώπους», σημείωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην ερώτησή του, την οποία απευθύνει στους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

«Στο πρόσφατο παρελθόν ακούσαμε μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο τέως πρωθυπουργός, να μην αντιλαμβάνονται “τι κακό έχουν οι μολότοφ”, αλλά και να δηλώνουν σε τηλεοπτικά πάνελ ότι δεν θυμούνται να έχει σκοτωθεί κανείς από αυτές. Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί. Στόχος των κουκουλοφόρων στις 5 Μαΐου 2010 ήταν να αφαιρέσουν ζωές», υπογραμμίζει ο κ. Κυρανάκης και καλεί τους δύο υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή εάν «υπάρχει σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης για την ανέγερση μνημείου στη μνήμη των θυμάτων από τον εμπρησμό στην Marfin στις 5 Μαΐου 2010, ως ελάχιστο καθήκον και φόρο τιμής».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος