Ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης, στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική διάθεση του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, που θα ψηφιστεί αύριο, Παρασκευή. Με τροπολογία των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Δικαιοσύνης, τίθενται αυστηρότεροι όροι για τη συμμετοχή των υποψηφίων προς αδειοδότηση ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών, όπως είναι το ασυμβίβαστο για συμμετοχή σε επιχειρήσεις τηλεπωλήσεων, αλλά και χρονική διευκόλυνση για την καταβολή του τιμήματος των αδειών, καθώς οι δόσεις ορίζονται σε δέκα από τρεις.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, στην οποία εισήχθη το νομοσχέδιο προς ψήφιση μέχρι αύριο το απόγευμα, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν την τροπολογία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, όπως ζήτησε το ΕΣΡ. “Πρέπει να ξεπεράσετε το σοκ από την απόφαση ότι δεν μπορεί να είναι απεριόριστος ο αριθμός των αδειών και ότι θα πρέπει να υπάρξει τίμημα για τις άδειες” είπε ο κ. Παππάς και έκανε λόγο για “άναρθρες κραυγές” της αντιπολίτευσης για το θέμα. Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, είπε πως ο υπουργός θα έπρεπε “να ντρέπεται για τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που φέρνει στη Βουλή”.
Απαντώντας στις αντιδράσεις του Ανδρέα Λοβέρδου ο κ. Παππάς κατέθεσε την επιστολή του ΕΣΡ, στην οποία η Αρχή προτείνει τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις.
“Κάποιοι εξεπλάγησαν θετικά και κάποιοι αρνητικά από το ΕΣΡ”, είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από τους βουλευτές να μην ασκούν εύκολα κριτική, ιδιαίτερα σε υψηλούς τόνους και με ακραίες εκφράσεις, και διερωτήθηκε αν εισηγείται κανείς να μην γίνουν δεκτές οι αλλαγές που προτείνονται από την ανεξάρτητη αρχή.
“Το ΕΣΡ μάς έχει εκπλήξει όλους. Άλλους θετικά, άλλους αρνητικά. Και εγώ, επειδή ήμουν πολύ αυστηρός με το ΕΣΡ, πρέπει το πω. Η συνεργασία και η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ δεν αφήνει περιθώρια για μικροκομματικά παιχνίδια και δημιουργία εντυπώσεων. Είναι ένα βήμα που θωρακίζει τη διαδικασία αδειοδότησης και τα κόμματα που πέρυσι έλεγαν ότι τα απασχολεί ο ρόλος του ΕΣΡ, πρέπει να ψηφίσουν όλες αυτές τις ρυθμίσεις. Μία προς μία”, είπε απευθυνόμενος προς τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, ο υπουργός.
Ο κ. Παππάς επανέλαβε ότι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης οι τηλεοπτικοί σταθμοί πλήρωσαν 90 εκατ. ευρώ για φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης και τέλη χρήσης συχνοτήτων, για να προσθέσει πως πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό που ανεξήγητα δεν εισπράττονταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως είχαν υποχρέωση.
“Ήρθε η ώρα να γίνει υπέρβαση. Το νομοσχέδιο κάνει πολύ σημαντικά βήματα σε όλα τα πεδία του Τύπου και της Ενημέρωσης ώστε να υπερβούμε διαχωριστικές γραμμές”, είπε ο υπουργός, ο οποίος προανήγγειλε την επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος στα κανάλια. “Είμαστε κοντά σε εξελίξεις που θα δικαιώσουν αυτή τη διαδικασία”, υπογράμμισε.
“Πιστεύω ότι είναι στόχος όλων μας να απελευθερώσουμε δημιουργικές δυνάμεις στον τόπο, διότι οι σοβαρές επενδύσεις που μπορούν να γίνουν στον τομέα αυτό και η δυναμική ανάπτυξη του οπτικοακουστικού κλάδου προϋποθέτει μια διαδικασία ρύθμισης, η οποία αφορά βεβαίως και την αδειοδότηση, αλλά και τις καθαρές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των παικτών της αγοράς. Αυτά τα προβλήματα έρχεται να ρυθμίσει το νομοσχέδιο αυτό. Έπρεπε για να πάμε στη νέα εποχή, να κλείσουμε κάποιες εκκρεμότητες με το παρελθόν. Και μιλάω προφανώς για τις καταστάσεις ασυδοσίας, αδιαφάνειας, προτιμήσεων κάποιων λίγων και εκλεχτών που ήταν ο κανόνας δυστυχώς. Μέσω της ρύθμισης του στρεβλού καθεστώτος και την ανάπτυξη των νέων ευκαιριών μπορούμε αυτόν τον στόχο να τον πετύχουμε. Με απλά λόγια, ρύθμιση και ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να αποτελούν προτεραιότητα”, είπε ο υπουργός.
Αναφερόμενος, τέλος, στην τροπολογία του ΚΚΕ, ο κ. Παππάς ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση την κάνει δεκτή (ως προς το πρώτο σκέλος της), ώστε η μη καταβολή μισθού να θεωρείται υπό προϋποθέσεις βλαπτική μεταβολή των εργασιακών συνθηκών. «Μπορεί να βοηθήσει τη μισθωτή εργασία να διεκδικήσει αποτελεσματικότερα τα δικαιώματά της, γιατί έχουμε πρόβλημα με τις καθυστερήσεις μισθών», εξήγησε.
Οι εισηγητές των κομμάτων
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο φέρνει μια σειρά από καινοτομίες, με άξονα τη διαφάνεια στο χώρο της ενημέρωσης και θέτει τέρμα στην αδιαφάνεια και τη διαπλοκή. Σημείωσε πως εδώ και χρόνια δεν γινόταν τίποτα από τα κόμματα που διακυβέρνησαν τη χώρα, κάνοντας λόγο για ταυτίσεις με τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα, και πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός πρέπει να πληροφορηθεί πώς το ΕΣΡ αποφάσισε ότι οι άδειες θα έχουν ως τιμή εκκίνησης τα 35 εκατομμύρια και αποδέχθηκε ότι το φάσμα είναι περιορισμένο. Τόνισε πως η πλατφόρμα για τη διαφήμιση θα είναι συνδεδεμένη με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να διασφαλιστεί η διαφάνεια υπό την εποπτεία του ΕΣΡ, και τόνισε πως πλέον η διαφημιστική δαπάνη θα είναι διαφανής μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής στην πλατφόρμα.
Για τον περιφερειακό Τύπο, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις που φέρνει, βάζει τέρμα στις αδιαφανείς πρακτικές διανομής της διαφήμισης του παρελθόντος.
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του barcode για τις πωλήσεις των εφημερίδων, είπε πως ήδη πριν κατατεθεί το σχέδιο νόμου, υπήρξαν αλλαγές στις ανακοινώσεις για την κυκλοφορία εφημερίδας, άλλες άλλαξαν πρακτορεία, ενώ συγκεκριμένο πρακτορείο διανομής ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει μόνο του το σύστημα του γραμμωτού κώδικα. Τέλος, ανέφερε πως ήδη υπάρχει θετικό κλίμα στη ρύθμιση για παραγωγή οπτικοακουστικού έργου και σημείωσε πως το αρχικό σχέδιο για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προβλέπει επένδυση 6,5 εκατ. ευρώ.
Η εισηγήτρια της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου υποστήριξε πως η κυβέρνηση έκανε «κυβίστηση» και μετά τις προειδοποίησεις της αντιπολίτευσης για αντισυνταγματικότητα στην υποχρεωτικότητα για την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τις θέσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των φορέων.
Μίλησε για προχειρότητα, ιδεοληψία, κομματικές σκοπιμότητες και αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, και σημείωσε πως ο κ. Παππάς επιχείρησε διά της πλαγίας οδού να ελέγξει την ενημέρωση παρεμβαίνοντας στα διαφημιστικά έσοδα. Είπε χαρακτηριστικά, πως τελικώς η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που ορίζει τις τιμές δεν είναι πλέον υποχρεωτική. Μόνο η καταγραφή των συναλλαγών θα είναι υποχρεωτική, επισήμανε.
Η κα Ασημακοπούλου σημείωσε επίσης, πως στο νομοσχέδιο έγιναν 22 νομοτεχνικές βελτιώσεις σε 12 άρθρα, και θα έπρεπε να αποσυρθεί αφού υιοθετήθηκαν σχεδόν όλα τα αιτήματα των καναλαρχών και της ένωσης διαφημιζομένων. Καταλόγισε κομματική σκοπιμότητα στις παρεμβάσεις για τον περιφερειακό Τύπο, με στόχο «να φτιάξει η κυβέρνηση δικά της μέσα».
Σε ό,τι δε, αφορά το barcode για τις εφημερίδες, είπε ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ της διαφάνειας στην καταγραφή της κυκλοφορίας των εφημερίδων, αλλά έχει επιφυλάξεις για τον τρόπο που επιδιώκει να την εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Για τις οπτικοακουστικές παραγωγές, υποστήριξε πως η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους παραγωγούς. Ανέφερε πως η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ κάλεσε τον υπουργό ΨΗΦΠΕ να αναγνωρίσει ότι έκανε πολιτικό λάθος με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Να προσέχετε τις πολιτικές λακκούβες» απάντησε στην εισηγήτρια της ΝΔ ο Νίκος Παππάς και έκανε λόγο για «δομικές αντιφάσεις» στη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, είπε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το μεγαλύτερο μέρος των άρθρων. Έκανε λόγο για «άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης» για την πλατφόρμα, αφού καθιερώνει τελικώς μόνον προαιρετική καταγραφή των συναλλαγών. «Με άλλο νομοσχέδιο ξεκίνησε η κυβέρνηση και άλλο θα ψηφίσει», είπε χαρακτηριστικά.
Για τον περιφερειακό Τύπο διατύπωσε την άποψη πως θα πρέπει να τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις πιστοποίησης και εγγραφής στο μητρώο των εντύπων της Περιφέρειας και πληθυσμιακά κριτήρια για τον αριθμό των εργαζομένων δημοσιογράφων και τεχνικών. Δήλωσε πως συμφωνεί επί της αρχής στο barcode για τις εφημερίδες, αλλά σημείωσε πως είναι ασαφές το πώς θα εφαρμοστεί η ρύθμιση.
Σε ό,τι αφορά τις οπτικοακουστικές παραγωγές, εξέφρασε την απορία του γιατί δεν συνυπογράφει το νομοσχέδιο η υπουργός Πολιτισμού.
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Σαχινίδης μίλησε για εσωκομματικές διαμάχες μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που δεν γνωρίζουν ποιος θα συγκυβερνήσει με ποιον την επόμενη μέρα. Ισχυρίστηκε πως μόνο η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει, και κάλεσε τον υπουργό να προσέξει την ενδοεπικοινωνία στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο πρόεδρος της Βουλής προειδοποίησε για την άνοδο της Χρυσής Αυγής.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσιώτης μίλησε για προσπάθεια αναδιανομής της διαφημιστικής πίτας εκ μέρους της κυβέρνησης και για την είσοδο νέων παικτών στην αγορά.
Το ΚΚΕ θα ψηφίσει «Όχι» επί της αρχής στο σχέδιο νόμου, τόνισε ο κ. Κατσιώτης και κάλεσε στην υπερψήφιση του συνόλου της τροπολογίας που έχει καταθέσει για την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών στους εργαζόμενους.
Στο σημείο αυτό, τον λόγο πήρε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και είπε πως ο αρμόδιος υπουργός απάντησε σε σχέση με την αποδοχή την τροπολογία του ΚΚΕ στο πρώτο μέρος, ότι δηλαδή η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών για αξιόλογο χρονικό διάστημα συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Επισήμανε πως «πρόκειται για μια ρύθμιση η οποία είναι στη σωστή κατεύθυνση και γι’ αυτό την αποδεχόμαστε». Εξάλλου σε αυτό το πλαίσιο, προσέθεσε, «είχαμε προαναγγείλει και εμείς ότι στα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου θα φέρουμε ένα νομοσχέδιο που θα αφορά ένα σύνολο παρεμβάσεων σε σχέση με την απλήρωτη και την αδήλωτη εργασία». Είναι μια ρύθμιση, διευκρίνισε, που δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο που μένει απλήρωτος να θεωρήσει ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του ισοδυναμεί με καταγγελία της σύμβασης εργασίας, ισοδυναμεί δηλαδή με απόλυση και να διεκδικήσει τη νόμιμη αποζημίωση.
Με τη ρύθμιση αυτή, συνέχισε η κ. Αχτσιόγλου, αποκτά στην ουσία ο εργαζόμενος ένα δικαίωμα, μια διέξοδο από μια κατάσταση που σε πάρα πολλές περιπτώσεις παραμένει εγκλωβισμένος για πάρα πολύ καιρό σε επιχειρήσεις που δεν τον πληρώνουν και δεν θα είχε το δικαίωμα να ζητήσει τη νόμιμη αποζημίωση και να φύγει από την εργασία.
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος υπογράμμισε ότι το ΕΣΡ έδειξε με την απόφασή του ότι θα πρέπει να καταβληθούν 245 εκατομμύρια για τις άδειες, ενώ πριν από 10 μέρες πολλά κανάλια έλεγαν ότι «τις άδειες θα τις πάρουν τσάμπα και με μία αίτηση».
Τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα μικρό βήμα σε μια σειρά από άλλα, καθώς οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή και να εμπεδωθεί η διαφάνεια, «δεν τελειώνουν εδώ».
Πρότεινε τέλος, να παρέμβει η κυβέρνηση και να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τις ψεύτικες δημοσκοπήσεις μετά από συνάντηση με τους δημοσκόπους.
«Παρών» θα ψηφίσει η Ένωση Κεντρώων, όπως δήλωσε ειδικός αγορητής της Ι. Σαρίδης, καθώς συμφωνεί με τις ιδέες του νομοσχεδίου, αλλά εκφράζει επιφυλάξεις για τον τρόπο εφαρμογής τους. Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, καλωσόρισε τις προτάσεις του ΕΣΡ και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αύριο.
Εκ μέρους του Ποταμιού ο Γρηγόρης Ψαριανός κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληψίες και απόπειρα ελέγχου της ενημέρωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος