Μάρτιν Σουλτς

Του Πέτρου Δίπλα.

Ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στις τωρινές εκλογές, από το 2012 έως τις αρχές του 2017 ήταν πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Τον Ιανουάριο του 2017 ο τότε πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι παραιτείται από υποψήφιος για χάρη του Σουλτς επειδή ο δεύτερος έδειχνε στις τότε δημοκοπήσεις ότι είναι ο μόνος που μπορεί να νικήσει την Μέρκελ.

Ο Σουλτς γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1955, από πατέρα αστυνομικό με 5 παιδιά, κοντά στα σύνορα Γερμανίας, Βελγίου και Ολλανδίας με αποτέλεσμα να έχει συγγενείς και στις τρεις αυτές οι χώρες.

Μη κατορθώνοντας να περάσει 2 φορές τις απολυτήριες εξετάσεις του λυκείου, δεν πήγε στο πανεπιστήμιο και εκπαιδεύτηκε ως βιβλιοθηκονόμος δουλεύοντας σε εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία.

Έχοντας ως στόχο ζωής να γίνει ποδοσφαιριστής έπαθε κατάθλιψη όταν ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο του απέκλεισε οποιοδήποτε μέλλον στο τομέα αυτό, με αποτέλεσμα να γίνει αλκοολικός και να προσπαθήσει να αυτοκτονήσει τον Ιούνιο του 1980. Μετά από ένα επιτυχημένο πρόγραμμα απεξάρτησης από το αλκοόλ ο Σουλτς άνοιξε δικό του βιβλιοπωλείο στο Βίρσελεν το 1982.

Πολιτικά ήδη από την ηλικία των 19 ετών (1974), είχε γίνει μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και το 1984 εξελέγει δημοτικός σύμβουλος του Βίρσελεν, όπου και επανεξελέγει ακόμα 2 φορές, ενώ από το 1987 έως το 1998 χρημάτισε και δήμαρχος. Σε ηλικία 31 ετών ήταν ο νεαρότερος δήμαρχος στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Στις ευρωεκλογές του 1994 ο Σουλτς εκλέχθηκε βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μεταξύ 2000-2004 ήταν ο πρόεδρος της ομάδας των ευρωβουλευτών του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ευρωκοινοβουλίου (PES).

Το 2004 εκλέχθηκε πρόεδρος του PES, θέση που κράτησε μέχρι το Ιανουάριου του 2012 ενώ από την ημερομηνία αυτή εξελέγει Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, θέση που διατήρησε μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 οπότε και παραιτήθηκε για να αναλάβει υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Σουλτς μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι παρέλαβαν από κοινού το Νόμπελ Ειρήνης 2012 για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Μάρτιο του 2014 ο Σουλτς δέχθηκε να είναι υποψήφιος των Σοσιαλιστών (PES) για Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και υποψήφιο του Συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP).

Όμως πριν τις εκλογές για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Σοσιαλιστές που στο μεταξύ ήρθαν δεύτεροι μετά τους Συντηρητικούς στις Ευρωεκλογές, συμφώνησαν με την Μέρκελ ότι προτιμούν να κρατήσουν την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου (με τον Σουλτς) και να τοποθετηθεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποψήφιος των Συντηρητικών (δηλαδή ο Γιούνκερ).

Από το 2015, οι Γερμανικές εφημερίδες είχαν γράψει για τη πρόθεση του Σουλτς να διεκδικήσει την καγκελαρία στις εκλογές του 2017. Όμως ο ίδιος το Μάιο του 2016 το διέψευσε λέγοντας ότι δεν έχει πρόθεση να διαδεχτεί την Άγκελα Μέρκελ.

Το Νοέμβριο του 2016 ανακοίνωσε ότι δεν θα βάλει υποψηφιότητα για 3η θητεία ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ότι θα πολιτευτεί στην Γερμανία. Και τον Ιανουάριο του 2017 επιβεβαιώθηκε η υποψηφιότητα του για την καγκελαρία για λογαριασμό των Σοσιαλδημοκρατών (μετά και τις δημοσκοπήσεις που τον φέρνανε πολύ κοντά στα ποσοστά της Μέρκελ).

Τον Μάρτιο του 2017 ομόφωνα επελέγει και ως αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που είχε σαν άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση κατά 10 μονάδες της δημοφιλίας του Κόμματος στις δημοσκοπήσεις.

Ήταν τόσο μεγάλη η δημοσκοπική άνοδος που έφερε ο Σουλτς στο Κόμμα που το SPD έφθασε πολύ κοντά στα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών και πολλοί έλεγαν ότι ο Σουλτζ θα εκθρονίσει την Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Όμως αργότερα, το κύριο μήνυμα του Σουλτς για την αύξηση των ανισοτήτων στην Γερμανία έχανε την πειθώ και την δυναμική του καθώς η ανεργία ολοένα μειώνονταν. Έτσι ο Σουλτς αναγκάστηκε να ξεναεστιάσει την προεκλογική του εκστρατεία στους κινδύνους του προσφυγικού ζητήματος.

Στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Σουλτς τονίζει την ανάγκη ενίσχυσής της μέσω της ενδυνάμωσης των Ευρωπαϊκών θεσμών. Μάλιστα πιστεύει ότι όλοι οι θεσμοί πρέπει να συντονιστούν σε μια κατεύθυνση και να δημιουργηθεί μια δυνατή Ευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα ελέγχεται από το Ευρωκοινοβούλιο με παράλληλη εξασθένιση της δύναμης των κυβερνήσεων των κρατών μελών.

Ο Σουλτς έχει ταυτιστεί με το σλόγκαν ‘MEGA – Make Europe Great Again’ (Κάνε την Ευρώπη Μεγάλη Ξανά) ως απάντηση στο σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ ‘MAGA – Make America Great Again.’

Τονίζει συχνά ότι ‘υπάρχουν πολλές δυνάμεις μέσα στην ΕΕ που θέλουν την εθνική πολιτική κάθε χώρας να υπερτερεί της κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης και αυτό πρέπει να το εμποδίσουμε’.

Στο θέμα της Ευρωπαϊκής άμυνας ο Σουλτς θεωρεί ότι η ΕΕ χρειάζεται να αποκτήσει το δικό της στρατό ‘εάν θέλει να υπερασπιστεί τις αξίες της και τα συμφέροντα της.’

Στο θέμα της οικονομίας πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχουν συλλογικές συμφωνίες για τους εργαζόμενους, ασφαλείς και μακροχρόνιες εργασίες και συμμετοχή των εργαζομένων στις αποφάσεις. Στόχος πρέπει να είναι η μείωση της ανεργίας των νέων και η εξασφάλιση δίκαιων αμοιβών με παράλληλο περιορισμό των ‘απαράδεκτα χαμηλών και άδικων μισθών’. Επίσης θέλει να δει να μειώνεται η απόσταση πλουσίων και φτωχών χωρών της ΕΕ, να μειώνεται η φοροδιαφυγή και να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα.

Γενικά οι απόψεις του θεωρούνται σοσιαλιστικές-αριστερές αλλά με ένα μοναδικό τρόπο κατορθώνει να μην έρχεται σε ιδιαίτερη αντιπαράθεση με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Πολλοί τον χαρακτηρίζουν λαϊκιστή σε σχέση με την Μέρκελ. Ο ίδιος έχει μια εξήγηση γι αυτό. ‘Το πρόβλημα των Ευρωπαίων πολιτικών είναι ότι προσεγγίζουν τα πάντα με τη λογική και μετά αναρωτιούνται γιατί δεν μπορούν να κερδίσουν συναισθηματικά τον κόσμο’

Για τον Ντόναλντ Τραμπ ο Σουλτς είπε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αποτελεί πρόβλημα για όλο τον κόσμο και παραλλήλισε το φαινόμενο Τραμπ με την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη. Έχει ονομάσει τον Τραμπ ‘ανεύθυνο’ που ‘περηφανεύεται για το ότι δεν ξέρει τίποτα’. Θεωρεί επίσης ότι ο Τράμπ ‘έχει καθαρό στόχο τη διάλυση της ΕΕ και την καταστροφή της ενιαίας εσωτερικής αγοράς’.

Ο Σουλτς είναι γνωστός για το πολύ μεγάλο ωράριο εργασίας που ακολουθεί. Δουλεύει ασταμάτητα σχεδόν 18 ώρες την ημέρα μετακινούμενος συνεχώς με τέτοιο ρυθμό με αποτέλεσμα να μη θέλει κανένας από τους οδηγούς του Ευρωκοινοβουλίου να δουλέψει για αυτόν.

Ο ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα έχει πει για τον Σούλτς ότι είναι ‘ο καλύτερος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου των τελευταίων δεκαετιών

Ο Μάρτιν Σουλτς είναι παντρεμένος με 2 παιδιά και έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις στο διάβασμα, στην ιστορία και στο ποδόσφαιρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος