Απλήρωτοι φόροι ύψους 1,453 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο

Στάση πληρωμών κήρυξαν τον προηγούμενο μήνα χιλιάδες φορολογούμενοι, λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στο βαρύ λογαριασμό της εφορίας. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αποκαλύπτουν ότι έμειναν απλήρωτοι φόροι ύψους 1,453 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο στα 84 δισ. ευρώ.

Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, αυτά δηλαδή που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου, έφτασαν στα 11,833 δισ. ευρώ, από 10,380 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, αποτυπώνοντας το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι η εκτίμηση (βάσει δεδομένων) της ΓΓΔΕ, ότι από τα 11,8 δισ. ευρώ, μόνο τα 7,2 δισ. ευρώ θεωρούνται «αποτελεσματικό νέο ληξιπρόθεσμο χρέος», χρέος δηλαδή το οποίο έχει πιθανότητες να εισπραχθεί.

Τα υπόλοιπα 4,6 δισ. ευρώ αφορούν πτωχούς οφειλέτες , δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις με απλήρωτους φόρους, μηδενικά και πλασματικά ΑΦΜ , διάφορες εισφορές οι οποίες συνβεβαιώνονται με τους φόρους , μισθώματα, δάνεια και πρόστιμα. Όλες αυτές οι οφειλές θεωρείται ότι έχουν ελάχιστες πιθανότητες είσπραξης και αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 83,6 δισ. ευρώ (στα 11,833 δισ. ευρώ των νέων ληξιπρόθεσμων προστίθενται και συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 71,797 δισ. ευρώ έως το τέλος του περασμένου έτους).

Το νέο άλμα των απλήρωτων φόρων κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα, συνδέεται με τη συσσώρευση πολλών υποχρεώσεων τον Νοέμβριο από τον ΕΝΦΙΑ και την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος έως την απόδοση ΦΠΑ και τις αναδρομικές αυξήσεις των προκαταβολών φόρου για επιχειρήσεις και αγρότες , μέρος των οποίων επίσης έπρεπε να πληρωθεί τον περασμένο μήνα. Η νέα έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών μάλιστα, παρατηρήθηκε σε ένα μήνα όπου τα έσοδα του προϋπολογισμού πήγαν σχετικά καλά.

Η μεγάλη αύξηση των χρεών τον περασμένο μήνα προκαλεί έντονο «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο και ήδη εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Δεκέμβριο, αφού μέχρι και την Πέμπτη, τελευταία εργάσιμη ημέρα του 2015, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν μαζεμένους φόρους και τέλη για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Μέσα στις τρεις τελευταίες εργάσιμες ημέρες του έτους θα πρέπει να πληρωθούν: ο ΕΝΦΙΑ 2015, τα τέλη κυκλοφορίας του 2016, η επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τους αγρότες, η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κλπ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από τα νέα ληξιπρόθεσμα ύψους 11,833 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκαν στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου έχουν εισπραχθεί 1,795 δισ. ευρώ, ενώ 222 εκατ. ευρώ έχουν διαγραφεί. Επίσης οι εισπράξεις από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο 11μηνο σε 1,545 δισ. ευρώ και ο στόχος που έχει τεθεί για φέτος προβλέπει την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ από παλαιά χρέη.

Την ίδια ώρα αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κινδυνεύουν να βρεθούν 13.527 φορολογούμενοι, που οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 19,624 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.
Οι εν λόγω φορολογούμενοι εντοπίστηκαν στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2015 να μην έχουν καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τη ΓΓΔΕ, στο 11μηνο υποβλήθηκαν προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες:
-13.527 αναφορές για υποθέσεις μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ. Τα ποσά των μη καταβληθέντων χρεών προς το Δημόσιο τα οποία σχετίζονται με τις αναφορές αυτές ανέρχονται σε 19,624 δισ. ευρώ.
-288 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ. Τα ποσά που αναλογούν στα διαπραχθέντα αδικήματα φοροδιαφυγής φτάνουν συνολικά τα 868,44 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα εκτός στόχων κινούνται οι έλεγχοι στις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις (εμβάσματα, φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου, offshore εταιρείες).

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) είχε σε εξέλιξη 1.316 ελέγχους, ενώ είχε ολοκληρώσει 386 ελέγχους όταν ο στόχος είναι φέτος να ελεγχθούν συνολικά 900 υποθέσεις.
Στο 11μηνο το ΚΕΦΟΜΕΠ βεβαίωσε φόρους 252,65 εκατ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 325 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν τα 50 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 77 εκατ. ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος