Αξιολόγηση και ελληνικό χρέος στην ατζέντα του έκτακτου Eurogroup (video)

«Πάγωμα» και όχι μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου, προσλήψεις με βάση τις αναλογίες που έχουν συμφωνηθεί και όχι απολύσεις, προβλέπει η συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές. Στο τραπέζι του έκτακτου Eurogroup της Δευτέρας και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα του χρέους κρίνουν αξιολόγηση και εκταμίευση δόσης

Τελευταίο μεγάλο αγκάθι για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης. Κομβικός ο ρόλος της Eurostat, που η Αθήνα επιμένει να αναλάβει την πιστοποίηση των ελληνικών στοιχείων. Ανοιχτό είναι και το θέμα της ανάκλησης μέτρων, εφόσον υπερκαλύπτονται στόχοι.

Με βάση την επίσημη ατζέντα του Eurogroup -ενόψει του οποίου συνεδρίασε την Τετάρτη το EuroWorking Group-: «Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

Mε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητά εκ των προτέρων νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία θα ενεργοποιούνται κατά περίπτωση αν εμφανίζονται αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει ένα μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, σύμφωνα με τον οποίο:

  • Ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνεται ανά 6μηνο αντί ανά έτος που ήταν η αρχική πρόταση της Αθήνας. Το ΔΝΤ έχει ζητήσει ο έλεγχος να γίνεται σε τριμηνιαία βάση και οι αποκλίσεις να διορθώνονται άμεσα.
  • Δεν θα υπάρχουν προεπιλεγμένα μέτρα αλλά τομείς από τους οποίους θα προέλθουν περικοπές. Το υπουργείο να μπορεί να θέτει βέτο για κάποιο μέτρο το οποίο θα έχει μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο, αλλά θα πρέπει να προτείνει ένα ισοδύναμο για να καλυφθεί η όποια απόκλιση θα εμφανίζεται.
  • Η ελληνική πλευρά αποδέχεται το μηνιαίο έλεγχο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου με κάποιο λογικό όριο διακύμανσης από μήνα σε μήνα
  • Ως πρώτο πεδίο προληπτικών μέτρων μπορούν να αποτελέσουν οι έμμεσοι φόροι οι οποίοι θα αποφέρουν 1,8 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα εφαρμόζονταν στο σύνολό τους από το 2016.

Δύο είναι τα βασικά σημεία στα οποία επιμένει η Αθήνα και αναμένεται υποστήριξη και από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς:

  • Τα ελληνικά στοιχεία να πιστοποιούνται μόνο από τη Eurostat και όχι από άλλο ανεξάρτητο οργανισμό, όπως ζητάει το ΔΝΤ.
  • η Αθήνα να μπορεί να ανακαλεί ακόμη και μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, αν οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ξεπερνούν τους στόχους του προγράμματος.

Παρεμβάσεις στο μισθολογικό κόστος

Μέρος από το 1,8 δισ. ευρώ των αλλαγών στην έμμεση φορολογία θα καλυφθεί από παρεμβάσεις στο μισθολογικό κόστος. Αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αφορούν:

  • αλλαγές ή μειώσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, έχουν ήδη συμφωνηθεί και εφαρμοστεί, ούτε και στα
  • ειδικά μισθολόγια, τα οποία έχουν «παγώσει» έως το 2018.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές “δεν έχει τεθεί θέμα προσλήψεων και απολύσεων στο Δημόσιο από τους θεσμούς”.

Ειδικά στο θέμα των προσλήψεων, για εφέτος θα ισχύσει ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Το 2017 ο κανόνας θα ειναι 1/4 και το 2018 μία πρόσληψη για κάθε τρεις αποχωρήσεις.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό αρχείου: EPA/THIERRY MONASSE

Σχετικές ειδήσεις:
Έντονες διεργασίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης
Συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας θέλει η Γαλλία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος