B. Σόιμπλε: Είχα προτείνει Grexit το 2011 με αντάλλαγμα «τεράστια» βοήθεια (vid)

Στην αποκάλυψη ότι από το 2011 είχε προτείνει στον Ευάγγελο Βενιζέλο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με αντάλλαγμα «τεράστια» βοήθεια, προέβη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας την Τετάρτη στο Αμβούργο. Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός σε μια αποστροφή του λόγου του λίγο αργότερα δήλωσε: «δεν το λέω πολύ στα σοβαρά, αλλά αν μια των ημερών η ελληνική οικονομία ανακάμψει τότε οι Έλληνες θα πρέπει να μου στήσουν ανδριάντα»

«Είχα πει στον Ευάγγελο Βενιζέλο το 2011 ότι θα έπρεπε να εξετάσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για κάποια χρόνια, με αντάλλαγμα τεράστια βοήθεια. Η έξοδος από το ευρώ θα έπληττε τη χώρα άπαξ και θα είχε αποφευχθεί η “ατελείωτη διαδικασία” των σκληρών μέτρων για τους Έλληνες πολίτες», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε πως θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος, χωρίς να δώσει ωστόσο περαιτέρω διευκρινήσεις.

Κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες σε παλαιότερα σενάρια περι GREXIT όπου επεσήμανε στην πρόσφατη ομιλία του κ. Σοιμπλε επεσήμαναν ότι η μόνη παραγωγική συζήτηση αυτή την στιγμή είναι πως θα οδηγηθούμε σε μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη. Η Ελλάδα διαμορφώνει συμμαχίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης απάντησε στον γερμανό υπουργό Οικονομικών με σχόλιό του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:


Βενιζέλος: Απέρριψα αμέσως την πρόταση

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του κ. Σόιμπλε λέγοντας ότι απέρριψα αμέσως την πρόταση η οποία «θα οδηγούσε στην επάνοδο σε μια δραχμή που θα έμπαινε σε περιδίνηση αλλεπάλληλων υποτιμήσεων με αντίστοιχη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και του επιπέδου ζωής την Ελλήνων και των Ελληνίδων. Η μείωση δεν θα ήταν τότε της τάξης του 30 αλλά του 70%».

Τόνισε ότι η πρόταση του κ. Σόιμπλε «συνεπαγόταν επιβολή αυστηρών capital controls, μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε υποτιμημένες δραχμές με εξαίρεση ποσά έως περίπου 3.000 ευρώ. Μια τέτοια νομισματική μεταβολή θα σήμαινε επίσης ανεξέλεγκτη διόγκωση του δημόσιου χρέους που οφειλόταν σε ευρώ ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, καθώς και του κόστους εξυπηρέτησής του σε όρους νέου εθνικού νομίσματος. Διόγκωση που θα εξουδετέρωνε εκ προοιμίου το όφελος από το ονομαστικό κούρεμα και την αναδιάρθρωση που πετύχαμε το 2012. Θα είχε επίσης ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για το ελληνικό τραπεζικό και κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι η προσφερόμενη στήριξη είχε τη μορφή, πρώτον, ανθρωπιστικής βοήθειας για τρόφιμα καύσιμα και φάρμακα καθώς η Ελλάδα θα είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Θα είχε, δεύτερον, τη μορφή των ούτως ή άλλως δεδομένων ευρωπαϊκών κονδυλίων ( ΕΣΠΑ κ.λπ. ). Και, τρίτον, τη μορφή επενδύσεων με την έννοια της εύκολης εξαγοράς του ελληνικού εθνικού πλούτου από ξένα funds ή ελληνικά συμφέροντα που θα διέθεταν ευρώ εκτός Ελλάδος. Δηλαδή, όπως έλεγα, από αυτούς που είχαν «τις ζημιές μέσα και τα λεφτά έξω».

Σχολιάζοντας την τότε στάση του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «…ενώ εμείς δίναμε μάχη εθνικής επιβίωσης, υπήρχαν κάποιοι που έλεγαν ότι το Grexit είναι όπλο στα χέρια της Ελλάδας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος