Διεθνής Τύπος: Σενάρια για την επόμενη ημέρα

Εκτενέστατα όλα τα ξένα δημοσιεύματα ,αρκετά ακραία με τίτλους όπως η “Ευρώπη δεν υπήρξε ποτέ” αλλά και συγκρατημένα που τονίζουν ότι ένα όχι στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν ισοδυναμεί αναπόφευκτα με Grexit.

Blοomberg : Ένα ναι από την Ελλάδα, ντροπή για την Ευρώπη
Με βαριά καρδιά θα ψήφιζε ναι, γράφει ο Βρετανός αναλυτής Olive Crook, ελπίζοντας σαν Ελληνας ότι η χώρα θα απέφευγε τo Grexit και την χρεοκοπία.Θα ένιωθε όμως αηδία , όπως τονίζει για όλους αυτούς τους «ποταπούς Ευρωπαίους ηγέτες και τους αμετανόητους γραφειοκράτες που έριξαν τα βέλη τους και τώρα αναγκάζουν την Ελλάδα να τους πει ότι νίκησαν.»

New York Times: Ημέρα της κρίσης είναι η Δευτέρα
«Ημέρα της κρίσης τόσο για τις ελληνικές τράπεζες, όσο και για τον Αρχιτραπεζίτη της Ευρώπης Μάριο Ντράγκι», είναι η επομένη του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.
Εν’όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ τη Δευτέρα το άρθρο επισημαίνει: Σύμφωνα με τον κανονισμό της, η ΕΚΤ δεν μπορεί να δίνει δάνεια σε αφερέγγυες τράπεζες, αλλά ο Μάριο Ντράγκι ίσως μπει στον πειρασμό να παραβιάσει τα ισχύοντα και να αποτρέψει την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και την χρεοκοπία της χώρας, ακόμη κι αν το αποτέλεσμα από το δημοψήφισμα είναι Οχι,καταλήγει το δημοσίευμα.

Guardian: H Ευρώπη δεν υπήρξε ποτέ.Ενα μεταπολεμικό παραμύθι
Το ξέσπασμα για « αλληλεγγύη ή να μην χάνουμε άλλο τον καιρό μας» , από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι προς τους ομολόγους του σχετικά με το μεταναστευτικό, υπενθυμίζει το δημοσίευμα για να σχολιάσει ότι « η Ευρώπη της Αλληλεγγύης δεν υπάρχει, και στο κενό υπάρχουν μόνον τεχνοκράτες». Αντί άλλου σχολίου για την ελληνική κρίση, ο Fintan O’Toole περιγράφει ότι από την Ευρώπη που οραματίστηκε ο Χέλμουτ Κολ απομένουν μόνον …δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Messaggero: Οι Ιταλοί δεν πρέπει να φοβούνται την Ελλάδα
Με καθησυχαστικό τίτλο, η ιταλική εφημερίδα παραθέτει τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος ενώ ψήφιζαν οι Ελληνες, διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την ευρωζώνη και τόνισε ότι όποια κι αν είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος θα πρέπει να ξαναρχίσουν συνομιλίες .

Telegraph: Τέλος εβδομάδας για την Ελλάδα, με τη Γερμανία να της έχει γυρίσει την πλάτη
Προβλέψεις ειδικών για το σενάριο του Grexit,παραθέτει το εκτενές βρετανικό δημοσίευμα ,τονίζοντας ότι : “μπορεί να βγεί διαζύγιο Ελλάδας –Ε.Ε αλλά η Ελλάδα δεν φεύγει. Παραμένει στον χάρτη της ευρωζώνης , δηλαδή ακόμη κι αν επισημοποιηθεί το διαζύγιο θα παραμείνουν υπό την ίδια στέγη».

Daily Mail: : Οι συνέπειες του όχι.
Η βρετανική εφημερίδα επικεντρώνεται στην προειδοποίηση του Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ,παραμονή του δημοψηφίσματος , αναφέρθηκε σε ένα Grexit προσωρινό, δηλαδή όχι ανεπιστρεπτί για την Ελλάδα.

ABC : Δύο επιλογές –ναι ή όχι- αλλά αμέτρητα σενάρια
Το αμερικανικό δίκτυο χαρακτηρίζει ορόσημο το δημοψήφισμα αλλά προβάλλει σενάρια αβεβαιότητας :Εάν επικρατήσει το μέτωπο του ναι, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές, αφού αυτό απαιτεί χρόνο ενώ πιο κοντά βρίσκεται η χρεοκοπία,τονίζεται στο δημοσίευμα .Εαν πάλι επικρατήσει το όχι, δεν σημαίνει αυτόματα Grexit,αφού το εξορκίζουν η Γαλλία και η Ιταλία, καταλήγει το ABC.
New York Post :  Ποιος λέει ότι θα συμβεί μόνον στην Ελλάδα;
Με δημόσιο χρέος 18,2 τρισεκατομμύρια δολλάρια, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αρκετοί συνηγορούν ότι μπορεί αυτό που συνέβη στην Ελλάδα να συμβεί …παντού, υποστηρίζει το αμερικανικό δημοσίευμα για να καταλήξει: «Ευτυχώς εμείς δεν είμαστε όμηροι της ΕΚΤ ,όπως η Ελλάδα!»
Journal du Dimanche: Δημοσκόπηση υπέρ του δημοψηφίσματος.
Οι Γάλλοι δηλώνουν σε ποσοστό 65% ότι δεν αντιτίθενται στο δημοψήφισμα που διεξάγεται στην Ελλάδα και κρίνουν μάλιστα ότι είναι κάτι καλό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Odoxa. Την άποψη αυτή συμμερίζονται εξάλλου τόσο οι υποστηρικτές της δεξιάς όσο και της αριστεράς, οι οποίοι εγκρίνουν το δημοψήφισμα με ποσοστά 66% και 62% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, τα οποία δημοσίευσε η Journal du Dimanche.
Οι ερωτηθέντες δηλώνουν εξάλλου σε ποσοστό 75% ότι δεν συμμερίζονται την άποψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν από το δημοψήφισμα αυτό.Εξάλλου σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 58% των Γάλλων εκτιμούν ότι οι Έλληνες ευθύνονται κυρίως για την κρίση που αντιμετωπίζουν, ενώ το 41% κρίνουν ότι οι πιστωτές της Ελλάδας είναι οι υπεύθυνοι για την κρίση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος