Ε.Ε.: Προαπαιτούμενο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την εφαρμογή των νομοσχεδίων

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει την άλλη εβδομάδα στη Βουλή τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και δεν εξέφρασε αντιρρήσεις στο να κατατεθούν τα δύο νομοσχέδια στη Βουλή, έθεσε ως προαπαιτούμενο για να τεθούν σε εφαρμογή τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, Αλεξάντερ Βίντερστάιν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον τη συζήτηση των νομοσχεδίων στη Βουλή, ωστόσο δήλωσε ότι κλειδί για την ολοκλήρωση της συμφωνία δεν είναι μόνο η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων αλλά και η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών».

Μάλιστα υπενθύμισε ότι οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνεχίζονται, τονίζοντας ότι «η Επιτροπή αναμένει ταχεία πρόοδο σε όλα τα μέτωπα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και για το ίδιο ζήτημα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, κληθείς να απαντήσει αν η κατάθεση νομοσχεδίων μπορεί να χαρακτηριστεί «μονομερής ενέργεια», ο κ. Γιέγκερ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να κάνει τέτοια αξιολόγηση, αλλά τόνισε: «Ο καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι – δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό. Θέλω μόνο, πολύ φιλικά, να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν συμφωνίες, είναι ξεκάθαρες και ότι δεν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε αξιολόγηση προγράμματος με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η μία ή η άλλη κίνηση δεν έρχεται εντελώς ως έκπληξη -γνωριζόμαστε ήδη καιρό. Αλλά όλα αυτά δεν βοηθούν. Στο τέλος είναι απαραίτητη μια σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση προγράμματος και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει τώρα να εργαστούμε».

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί σε αντίστοιχη ερώτηση από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, υπογράμμισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέχρι τα τέλη Απριλίου είναι εφικτός στόχος.

«Πρέπει να αποφύγουμε την επανάληψη του τραγικού σεναρίου της περασμένης χρονιάς και τη συζήτηση για Grexit. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.» συμπλήρωσε.

Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος μπορούν να ολοκληρωθούν στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε και ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Wall Street Journal.

«Ασχολούμαστε με θέματα που είναι πολιτικά δύσκολα, όπως η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού τομέα. Με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, αυτά είναι, τεχνικά και πολιτικά, δύσκολα θέματα», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας: «Θεωρώ, όμως, ότι δεν είναι εξωπραγματικό να αναμένουμε ότι αυτό θα ολοκληρωθεί στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες».

Ο επικεφαλής του ESM, προέβλεψε ότι, αν η Ελλάδα εμείνει στις μεταρρυθμίσεις, θα μπορεί να δανείζεται το 2017 από τις διεθνείς αγορές.

Όσον αφορά το θέμα του χρέους, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τονίζει ότι όλα θα κριθούν από τις επιδόσεις της ελληνική οικονομίας.

Μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μία συμφωνία για το χρέος να έχει ως όρο την εφαρμογή περαιτέρω μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.

«Πιθανόν, αλλά καθώς δεν γνωρίζουμε σήμερα εάν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους ή πόσο απαραίτητη είναι, είναι πολύ δύσκολο να δώσει κανείς τώρα μια σαφή ένδειξη για το που θα είναι τότε η ισορροπία…. Ποιος ξέρει; Θέλω να δω τα νούμερα πρώτα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, πιθανές επιλογές για την ελάφρυνση είναι:

  • να μετατοπιστεί το χρονοδιάγραμμα του χρέους και της αποπληρωμής των τόκων στο μέλλον και να επεκταθούν οι περίοδοι χάριτος, βελτιώνοντας τη δυνατότητα της Αθήνας να το αποπληρώσει.
  • σύνδεση των αποπληρωμών με το ΑΕΠ ώστε η χώρα να εξοφλεί περισσότερο χρέος όταν η οικονομία της πάει καλύτερη και λιγότερο όταν πάει χειρότερα.

Αφήνει δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει διαφοροποίηση στην καταβολή των δόσεων ανάλογα με την απόδοση της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι είναι μια από τις προτάσεις που εξετάζονται.

ΠΗΓΗ: Αίθουσα σύνταξης του ert.gr με πληροφορίες από το ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σχετικές ειδήσεις:
Μοσκοβισί για Ελλάδα: Ολες οι πλευρές πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους
Ρέγκλινγκ (ESM): Δύσκολη η αξιολόγηση, αλλά ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί ως τα τέλη του μήνα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος