Λαγκάρντ: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να συζητηθεί στο Eurogroup

Η δραστική μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, οι μεταρρυθμίσεις και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συζητηθούν μαζί τώρα αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, σε επιστολή της προς στους 19 υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης που δημοσιεύουν οι Financial Times.

Η κ. Λαγκάρντ τονίζει ότι ήλθε η ώρα να διευκρινίσει την θέση του ΔΝΤ και να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι συγκεκριμένα μέτρα, η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση θα πρέπει να συζητηθούν τώρα.

«Απαιτείται μια διευκρίνηση για να ξεκαθαριστούν αβάσιμες κατηγορίες ότι το ΔΝΤ είναι άκαμπτο, ζητώντας αχρείαστα νέα δημοσιονομικά μέτρα προκαλώντας ως αποτέλεσμα καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και την καταβολή επειγόντως απαιτούμενων κεφαλαίων,» γράφει στην επιστολή της.

Η ίδια αναφέρει πως το πακέτο μέτρων 2,5% του ΑΕΠ ή 5,4 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί είναι αρκετό για να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Ομως, παρατηρεί ότι αυτό είναι χαμηλότερο από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 που θεωρεί υψηλό.

Παρ΄όλα αυτά, η κ.Λαγκάρντ τονίζει πως αν το Eurogroup αποφασίσει να ζητήσει από την Ελλάδα να επιτύχει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ το 2018, το ΔΝΤ θα μπορούσε να υποστηρίξει την επιπρόσθετη προσπάθεια να πιαστεί προσωρινά ο στόχος παρότι δεν τον θεωρεί οικονομικά και κοινωνικά διατηρήσιμο μακροπρόθεσμα.

Ομως, προσθέτει ότι δεν θα είναι μόνο πολύ δύσκολο να πιαστεί ο στόχος αλλά θα είναι πιθανόν αντιπαραγωγικό.

Εμείς δεν πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να πιαστεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, βασιζόμενοι στην αύξηση των ήδη υψηλών φόρων σε μια στενή (φορολογική) βάση, στις υπερβολικές περικοπές των έκτακτων δαπανών και σε εφάπαξ μέτρα όπως έχουν προταθεί τις τελευταίες εβδομάδες,” αναφέρει στην επιστολή. “Η επιπρόσθετη προσπάθεια προσαρμογής του 2% του ΑΕΠ θα είναι αξιόπιστη μόνο αν βασισθεί σε μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα, κυρίως στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό σύστημα, που θα έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού.”

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τονίζει πως ο έκτακτος μηχανισμός που προτείνει η Ελλάδα δεν εμπεριέχει τέτοιες μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει προτείνει καμιά δωδεκαριά τέτοιου είδους μηχανισμούς στο παρελθόν που σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν αποδώσει.

«Για να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα (IMF arrangement) είναι ουσιώδες η χρηματοδότηση και η ανακούφιση χρέους της Ελλάδας από τους Eυρωπαίους εταίρους να στηριχθούν σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί γιατί στηρίζονται σε αξιόπιστα μέτρα για να επιτευχθούν. Επιμένουμε σ’αυτές τις διαβεβαιώσεις σε όλα τα προγράμματά μας και δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από αυτή την βασική αρχή στη περίπτωση της Ελλάδας,» γράφει η κ. Λαγκάρντ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος