Οι εξαγωγές εκτός πετρελαιοειδών αυξήθηκαν το 2015 κατά 8,2% παρά τις μεγάλες δυσκολίες

Η αξία των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκε το 2015 κατά 8,2% φθάνοντας στα 18,28 δισ. ευρώ, έναντι 16,9 δισ. ευρώ το 2014. Μεγάλο επίτευγμα των ελλήνων εξαγωγέων εάν υπολογίσουμε τις δυσκολίες που επέφεραν τα capital controls.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη, «οι Έλληνες εξαγωγείς επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά παλαιότερη ρήση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ότι αποτελούν φωτεινό παράδειγμα σε έναν σκοτεινό ουρανό. Παράδειγμα δυναμικής προοπτικής και ικανοτήτων των παραγωγικών κυττάρων αυτής της χώρας και του ανθρώπινου δυναμικού της”.

Η πλειονότητα των κύριων κλάδων εξαγωγών το περασμένο έτος εμφανίζουν θετικό πρόσημο, με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή (-26,7%) και τις πρώτες ύλες (-0,9%). Σημαντικά ανοδική ήταν η πορεία του ελαιολάδου (+124%), των μηχανημάτων (+14,2%) και των προϊόντων ποτού-καπνού (+12,8%).

Ενώ το 2015 έκλεισε με υποχώρηση της τάξης του 5,1% για τις συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας, η υποχώρηση αυτή αποδίδεται στη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που επηρέασε και τις ελληνικές εξαγωγές, την ώρα που για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας (πλην καυσίμων) καταγράφονται αξιοσημείωτες επιδόσεις και αύξηση κατά 8,2%.

Συγκεκριμένα, για το 12μηνο της περυσινής χρονιάς προκύπτει μείωση της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών κατά 5,1% στα 25,8 δισ. ευρώ, έναντι 27,2 δισ. ευρώ του 2014. Αν όμως εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει αύξηση της τάξης του 8,2% στα 18,28 δισ. ευρώ, έναντι 16,9 διδ. ευρώ το 2014.

Σύμφωνα με την κα Σακελλαρίδη “η ενίσχυση της δυναμικής των ελληνικών εξαγωγών θα πρέπει να αποτελεί κυβερνητική και εθνική προτεραιότητα, αλλά και συλλογική ευθύνη για όλους τους τομείς της οικονομίας, από τον πρωτογενή τομέα ως τις υπηρεσίες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι δρόμοι του διεθνούς εμπορίου για τα ελληνικά προϊόντα θα πρέπει να ανοίξουν διάπλατα, χωρίς προσχώματα, καθυστερήσεις και πρόσθετες επιβαρύνσεις».

Με εξαίρεση των πετρελαιοειδών, στο 12μηνο του 2015, καταγράφεται αύξηση κατά 10,1% προς τις χώρες της ΕΕ και κατά 4,7% προς τις Τρίτες Χώρες. Το μερίδιο των χωρών της ΕΕ εκτοξεύεται στο 65,5%, έναντι ποσοστού μόλις 34,5% των Τρίτων Χωρών.

Πλέον η συμμετοχή των εξαγωγών αγαθών ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 14,5% (από 15,33% το 2014), ενώ συνολικά οι εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας (εξαγωγές αγαθών, τουρισμό, μεταφορές, ναυτιλία, υπηρεσίες) αντιστοιχούν στο 32,7% του ΑΕΠ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος