Ινστ. Stratfor: H νομισματική πολιτική της Κίνας μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

“Ηταν καλύτερα πριν από 1000 χρόνια όταν τα νέα από την Κίνα έφταναν αργά ως ποτέ στην Ευρώπη από τον Δρόμο του Μεταξιού, γιατί τώρα τα συγκοινωνούντα δοχεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα”,  σχολιάζει το άθρο του Stratfor ξεκινώντας να συνδέει τα “δοχεία” από το 1994, όταν η Κίνα έθεσε το νόμισμα της στην τροχιά του δολαρίου για να κρατάει ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της, μέχρι το κραχ αυτής της εβδομάδας στις χρηματαγορές.

Η κινεζική χρηματαγορά ανακάμπτει, μετά τις δύο ενέσεις ρευστότητας ύψους 300 δισεκατομμυρίων γουάν (46 δισ.δολαρίων) από την Κεντρική Τράπεζα του Πεκίνου, ωστόσο το Ινστιτούτο Stratfor εκτιμά ότι τα συμπτώματα παραμένουν, αφού η Κίνα δεν κατάφερε να δώσει ρυθμό στην παγκόσμια ανάπτυξη και αλλάζει οικονομικό μοντέλο.

“Πρώτα ακολούθησε το μοντέλο της εξαγωγικής δύναμης, όπως η Γερμανία, μόνο που η Κίνα το εγκαταλείπει λόγω ετήσιας μείωσης εξαγωγών κατά 8,3%, και μεταμορφώνεται σε οικονομία εγχώριας κατανάλωσης όπως οι ΗΠΑ, όπου το χρέος διογκώνεται μέχρι να αποδειχτεί καταστροφικό”, επισημαίνει το Ινστιτούτο Stratfor.

Η μεταμόρφωση της Κίνας, φτάνει στην υποτίμηση- σοκ του γουάν που πλέον βρίσκεται σε χαμηλό τετραετίας έναντι του δολαρίου, όπως έκανε η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο με τα νομίσματα τους κατά την κρίση του 2008.

“Μόνο που η τακτική ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η Κίνα φλερτάροντας με το ΔΝΤ, είχε συνέπεια να καταποντιστούν τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών όπως η Βραζιλία αλλά και το ρούβλι της Ρωσίας και να δείξει κόκκινο η αγορά εμπορευμάτων”, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Stratfor.

Από τα συγκοινωνούντα δοχεία δεν ξεφεύγουν Ευρωζώνη και Ιαπωνία. Η ανάλυση του Stratfor δείχνει ότι το υποτιμημένο γουάν σπρώχνει σε άνοδο ευρώ και γεν, καθορίζοντας ουσιαστικά την ισοτιμία των δύο σκληρών νομισμάτων έναντι του δολαρίου. Δείτε τον σχετικό πίνακα του Ινστιτούτου Stratfor εδώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος