Μάστιγα οι ταμειακές μηχανές «μαϊμού»

Διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο με τις ταμειακές-«μαϊμού». Καθημερινά οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνουν ότι πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν με «ψεύτικες» ταμειακές ακόμα και για ολόκληρες δεκαετίες.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά από προληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε από αρμόδιο συνεργείο της Δ.Ο.Υ. Σπάρτης, στην περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης, διαπιστώθηκε ότι επιχείρηση (ταβέρνα) στην περιοχή «Κοκκινόγεια Λάγια» Λακωνίας κατείχε και χρησιμοποιούσε αδήλωτη Φορολογική Ταμειακή Μηχανή, η οποία όφειλε να είχε δηλωθεί από το έτος 2001.

Σε άλλη ταβέρνα στην περιοχή «Πύργος Δυρού», διαπιστώθηκε περίπτωση μη εγκεκριμένης Φορολογικής Ταμειακής Μηχανής.

Ανάλογη περίπτωση αποκαλύφθηκε και στην περιοχή του Δήμου Μονεμβασιάς, την οποία λειτουργούσε επιχείρηση (ταβέρνα) στην περιοχή «Ιέρακα» Λακωνίας και η οποία όφειλε να έχει δηλωθεί από το έτος 2009.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι φοροφυγάδες δημιουργούν επεισόδια σε βάρος των ελεγκτών.

Το νέο κρούσμα σημειώθηκε σε ξενοδοχείο-εστιατόριο στην Μύκονο.

Το συνεργείο αποτελούμενο από δύο υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ. του νησιού αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια καταγραφής των παραβάσεων που διαπίστωσε, βίαιη συμπεριφορά εκ μέρους των ιδιοκτητών της επιχείρησης, η οποία συνίστατο σε έντονες φωνές καθώς και βίαιη αρπαγή των υπό σύνταξη και σχετικών με τον έλεγχο δημοσίων εγγράφων μέσα από τα χέρια των ελεγκτών καθώς και την εξαφάνιση και καταστροφή τους.

Έπειτα από κλήση των ελεγκτών στο χώρο κατέφθασαν η Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. και η Αστυνομία, χωρίς τελικώς να αποδοθούν τα δημόσια έγγραφα. Στη συνέχεια οι υπάλληλοι συνοδεία των αστυνομικών μαζί με την Προϊσταμένη μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα και έδωσαν σχετικές καταθέσεις.

Για τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης έχει κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας αναζητούνται.

Σε άλλη επιχείρηση εστίασης, πάλι στη Μύκονο, βρέθηκε αδήλωτος σε λειτουργία Φορολογικός Μηχανισμός , ο οποίος και κατασχέθηκε.

Εγκύκλιος από την ΓΓΔΕ με αφορμή τα επεισόδια σε βάρος των ελεγκτών

Με αφορμή αυτά τα κρούσματα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αποφάσισε να προχωρήσει σε ελέγχους κατά προτεραιότητα σε όσους δημιουργούν επεισόδια σε βάρος των ελεγκτών.

Όπως προκύπτει από εγκύκλιο της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαϊδου, οι ελεγκτές θα στέλνουν απευθείας τα στοιχεία όσων παρεμποδίζουν τον έλεγχο στη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων, ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων («μαύρη λίστα») από την οποία θα αντλούνται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις στις οποίες θα γίνει πλήρης έλεγχος.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι ελεγκτές, σύμφωνα και με παλαιότερες οδηγίες που τους έχουν δοθεί, μπορούν μετά από αίτησή τους να ζητούν τη συνδρομή της ελληνικής αστυνομίας για τη διάθεση υπηρεσιακών οχημάτων και την παρουσία αστυνομικών για τη διευκόλυνση των ελέγχων.

Στην περίπτωση που οι ελεγκτές έρθουν αντιμέτωποι με τυχόν έκνομες ενέργειες, «θα πρέπει να συνεχίσουν τον σχετικό έλεγχο διατηρώντας την ευγένεια και την ψυχραιμία τους, ενημερώνοντας άμεσα το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και τον αρμόδιο εισαγγελέα υπηρεσίας για τη συνδρομή τους».

Στη συνέχεια, αφού ενημερώσουν τις υπηρεσίες τους, θα αποστέλλεται στη Διεύθυνση Ελέγχων φάκελος με τις παρακάτω πληροφορίες:

1. Ημερομηνία γεγονότος
2. Πλήρη στοιχεία επιχείρησης και φυσικών προσώπων-μελών σε περίπτωση νομικού προσώπου
3. Περίληψη του γεγονότος
4. Στοιχεία του λογιστή της επιχείρησης
5. Νομική εξέλιξη του γεγονότος

Τα παραπάνω στοιχεία, αναφέρεται στην εγκύκλιο, είναι απαραίτητα προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων που θα ενημερώνεται ανελλιπώς και από την οποία θα μπορούν να αντλούνται στοιχεία για την επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος