Περικοπές στις συντάξεις εδώ και τώρα ζητούν οι δανειστές (vid)

Περικοπές εδώ και τώρα ζητούν οι δανειστές στις συντάξεις που εμφανίστηκαν σε σκληρή γραμμή στη συνάντησή τους με τον Υπουργό Εργασίας.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές εάν δεν έχουμε ένα ολοκληρωμένο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα και παρέπεμψε για τις τελικές αποφάσεις την επόμενη Τρίτη, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.

Ωστόσο οι δανειστές σκληραίνουν τις απαιτήσεις τους και ζητούν πλήρη ποσοτικοποίηση όλων των προωθούμενων παρεμβάσεων ενώ εμφανίζονται να ζητούν περικοπές εδώ και τώρα, ακόμα και στις κατώτατες συντάξεις.

Η οργανωτική δομή του νέου ασφαλιστικού φαίνεται ότι έχει ήδη κλειδώσει.

Θα περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο ενιαίων ταμείων:

  • Ένα ταμείο στο οποίο θα συγχωνευθούν όλοι οι φορείς κύριας ασφάλισης
  • Και ένα ταμείο για όλες τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες -όπως όλα δείχνουν- διατηρούν την αυτονομία τους.

Συμφωνία φαίνεται ότι υπάρχει και σχετικά με τη θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης, την οποία θα εγγυάται το κράτος και το ύψος της θα κυμαίνεται στα 384 ευρώ.

Το Υπουργείο Εργασίας προτείνει να χορηγείται στο 67ο έτος της ηλικίας με 15 χρόνια ασφάλισης και να μην συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια, ωστόσο αυτό είναι κάτι στο οποίο οι θεσμοί διαφωνούν.

Η ελληνική πλευρά ζήτησε και -όπως όλα δείχνουν- πήρε μία μικρή παράταση, προκειμένου να ετοιμαστούν οι αναλογιστικές μελέτες που θα συνοδεύουν τις προτεινόμενες αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση βγαίνει από το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων και ενσωματώνεται στην πρώτη αξιολόγηση. Θα πρέπει, δηλαδή, να έχει κλείσει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Το Υπουργείο Εργασίας επιδίδεται σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα των 900 εκατομμυρίων ευρώ που υπολείπονται να περικοπούν από τη συνταξιοδοτική δαπάνη για το 2016.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει το σενάριο για μεσοσταθμική μείωση 6% στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, ένα μέτρο που υπολογίζεται ότι μπορεί να αποφέρει στα ταμεία 300 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως.

Η ελληνική πλευρά έχει επαναφέρει την πρόταση και για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, από μισή έως μία ποσοστιαία μονάδα, μέτρο που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα από 200 έως 250 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως.

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προωθείται προκειμένου να περιοριστούν οι περικοπές στις συντάξεις, ωστόσο η πρόταση της ελληνικής πλευράς προσκρούει στις αντιρρήσεις των δανειστών και ειδικότερα των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο της Τρίτης θα πρέπει να προσδιοριστεί και ο τρόπος επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων. Το “κλειδί” των μεταρρυθμίσεων παραμένει η αλλαγή στο ποσοστό αναπλήρωσης και είναι αυτό που θα κρίνει και το ύψος των περικοπών.

Προκειμένου να περιοριστεί το μαχαίρι στις συντάξεις, στο Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σενάρια οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό να συνδεθούν με διάφορες ρήτρες, που θα σχετίζονται με την ηλικία συνταξιοδότησης, το ΑΕΠ και την πορεία της αγοράς εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ -1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος