Συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου-θεσμών – Στο επίκεντρο πρόωρες συντάξεις και εργασιακά (vid)

Η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και τα εργασιακά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των εκπροσώπων των θεσμών με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Εργασίας.

Άμεση εφαρμογή ζητούν οι θεσμοί

Η εβδομάδα που άρχισε είναι καθοριστική για την πορεία της διαπραγμάτευσης, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, καθώς πλησιάζουν οι ημερομηνίες για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συζητήθηκαν νέα προαπαιτούμενα. Ωστόσο, οι δανειστές ασκούν πιέσεις για εσπευσμένη κατάθεση στη Βουλή της ρύθμισης για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Οι δανειστές ζητούν η αύξηση των ορίων ηλικίας να αρχίσει από 1/7/2015 και όχι από 1/1/2016, εγκλωβίζοντας όσους ασφαλισμένους θα είχαν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως το τέλος του έτους.

Όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2022 και μένει να δούμε τι ακριβώς θα ισχύσει για τη λεγόμενη μεταβατική περίοδο.

Από πλευράς υπουργείου Εργασίας τονίζεται, για ακόμα μία φορά, ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με το ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων του ασφαλιστικού, το οποίο δεν πρόκειται να έρθει στη Βουλή πριν από τον Οκτώβριο και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα.

Παράλληλα, στο κάδρο της διαπραγμάτευσης μπαίνουν όλα τα εκκρεμή εργασιακά ζητήματα (ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ, συνδικαλιστικός νόμος). Ωστόσο, εδώ τα πράγματα ίσως είναι πιο αισιόδοξα, καθώς στην υπόθεση εμπλέκεται και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO).

Ο διεθνής οργανισμός είχε στηρίξει τις ελληνικές θέσεις ως προς τις ομαδικές απολύσεις και τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Επίσης, καθώς στη συμφωνία προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει και να προσαρμόσει τις «βέλτιστες πρακτικές» των άλλων χωρών στα δεδομένα της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, ο ILO είχε αμφισβητήσει αυτό το αξίωμα (των βέλτιστων πρακτικών), τονίζοντας ότι μία συγκεκριμένη βέλτιστη πρακτική στο γερμανικό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων ενδέχεται να μην είναι εφαρμόσιμη στην ελληνική πραγματικότητα κ.ο.κ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνική πλευρά και θεσμοί συμφώνησαν το πλαίσιο συζήτησης για τα εργασιακά να γίνει σε κάθε περίπτωση κάτω από την ομπρέλα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Ρεπορτάζ: Μ. Παπαδάκη
Πηγή: ΕΡΤ1

Σχετική είδηση: Φορολογικά, διαφθορά και θέματα δικαιοσύνης στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος