Στη τελική ευθεία το νομοσχέδιο για την ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ

Τις τελευταίες πινελιές βάζει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία αποτελεί ένα από τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία μετά τη συμφωνία μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών.

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στις βασικές αρχές του νομοθετήματος με το οποίο η ΓΓΔΕ από βραχίονα του υπουργείου Οικονομικών, μετασχηματίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή, στα πρότυπα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Θα διοικείται από δωδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο, επικεφαλής του οποίου θα βρίσκεται ο Διευθύνων Σύμβουλος ενώ θα έχει το δικό της Εποπτικό Συμβούλιο.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταβατική περίοδος. Πιθανότατα έως τις αρχές του 2017 .
Με δεδομένο μάλιστα, ότι ο κ. Γιώργος Πιτσιλής ανέλαβε πρόσφατα τα ηνία της ΓΓΔΕ για δύο χρόνια, όλα δείχνουν ότι θα είναι αυτός ο οποίος θα ηγηθεί του νέου σχήματος της ανεξάρτητης πλέον Ελληνικής Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Εν τω μεταξύ, στη λύση των πολλών φορολογικών κλιμάκων φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις διαφωνίες των δανειστών για ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Δύο θα αφορούν τα εισοδήματα, μία τα ενοίκια και μία τέταρτη τις αποδείξεις που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο.

Ειδικότερα:
-Για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2016 θα χρησιμοποιηθούν δύο διαφορετικές κλίμακες μετά την εγκατάλειψη του σεναρίου για την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης σε αυτή των φυσικών προσώπων. Η εφορία θα χρησιμοποιήσει την ισχύουσα ελαφρώς παραλλαγμένη. Εκτός δηλαδή των τριών συντελεστών 22%, 32% και 42% θα υπάρξει ένα ακόμη 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Η δεύτερη και συμπληρωματική κλίμακα αφορά στην εισφορά αλληλεγγύης, η οποία όμως θα έχει διαφορετική φιλοσοφία υπολογισμού του συγκεκριμένου φόρου. Ο φόρος δεν θα υπολογίζεται στο σύνολο τους εισοδήματος όπως γινόταν μέχρι σήμερα αλλά σε συγκεκριμένο τμήμα δηλαδή όπως λειτουργεί και η βασική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, χωρίς όμως να υπάρχει αφορολόγητο όριο και με ανώτατο συντελεστή 10% (από 8% σήμερα) για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Για παράδειγμα κάποιος που έχει εισόδημα 25.000 ευρώ θα καταβάλλει φόρο ή διαφορετικά εισφορά αλληλεγγύης ως εξής:
* Για το τμήμα του εισοδήματος έως 20.000 ευρώ φόρος με συντελεστή 0,7% (140 ευρώ)
*Για τα υπόλοιπα 5.000 ευρώ φόρος με συντελεστή 3% (150 ευρώ)
* Συνολικά θα πληρώσει 290 ευρώ από 350 ευρώ που καταβάλλει σήμερα.
-Ενοίκια: Στα ενοίκια η νέα κλίμακα προβλέπει συντελεστή 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, 35% για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως και 40.000 ευρώ και 45% για όσους εισπράττουν μεγαλύτερα από 40.000 ευρώ.
-Αποδείξεις: Ειδική κλίμακα θα υπάρξει και για τις αποδείξεις δαπανών που θα πρέπει να δηλώνει ένας φορολογούμενος και οι οποίες θα είναι σε συνάρτηση με το εισόδημα του. Το σχέδιο για τις αποδείξεις με κάρτες με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και θα ισχύσει από φέτος προβλέπει την καθιέρωση κλίμακας με συντελεστές που θα ξεκινούν από 15% και θα φθάνουν έως 40% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ισχύει ένα ενιαίο ποσοστό π.χ. 10% του συνολικού εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις για να κατοχυρώσουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. Αντίθετα, θα θεσπιστεί διαφορετικό ποσοστό δαπανών μέσω καρτών, με δεδομένο ότι το αφορολόγητο θα «χτίζεται» μόνο με πλαστικό χρήμα, που θα καλούνται να καλύψουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων που δηλώνουν στην εφορία. Η σχετική διάταξη πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη βουλή, εφόσον οι δανειστές ανάψουν το πράσινος φως , οι οποίοι για την ώρα θέτουν θέμα μείωσης ή ακόμη και κατάργησης του έμμεσου αφορολόγητου ορίου των 9.550 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος