Στουρνάρας: Εφικτή η ανάκαμψη το δεύτερο μισό του 2016 υπό προϋποθέσεις

Η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει ελαφρώς από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 αν διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και αρθεί η αβεβαιότητα που υπονομεύει την επενδυτική εμπιστοσύνη τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του στην 83η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.

«…οι συνθήκες που θα επηρεάσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016 διαφαίνονται ευνοϊκότερες από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό επιτρέπει την πρόβλεψη ότι η ύφεση μπορεί να συγκρατηθεί και από το δεύτερο εξάμηνο του έτους να υπάρξει ελαφρά ανάκαμψη, υπό την προϋπόθεση όμως ότι διατηρείται η πολιτική σταθερότητα και αίρεται η αβεβαιότητα που βλάπτει την επενδυτική εμπιστοσύνη,» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι η πρόβλεψη υπόκειται σε «ισχυρές αβεβαιότητες και υψηλούς κινδύνους που συνδέονται με τις διεθνείς εξελίξεις και την ταχύτητα επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στη κανονικότητα και την προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες.»

Στις διεθνείς εξελίξεις, ο διοικητής συμπεριέλαβε την προσφυγική κρίση και τον τρόπο αντιμετώπισής της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους γεωπολιτικούς κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή, την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ήταν η μεγάλη πρόκληση του 2015 στόχος που επιτεύχθηκε μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Ο διοικητής πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ενισχύσει την προοπτική ανάκαμψης, καθώς αν είναι θετική θα τονώσει την πραγματική οικονομία και θα οδηγήσει στη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.

Αυτό απαιτεί, όπως είπε, την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και την ευθυγράμμιση της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος. Οι δράσεις αυτές δεν αποτελούν απλώς προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση του προγράμματος. Είναι απαραίτητες για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και του δημόσιου χρέους, καθώς και για να αποκαταστήσουν την κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη μεταξύ γενεών και μεταξύ ομάδων φορολογουμένων.

Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά μεγέθη τόνισε ότι μέσα στο 2015, κατέγραψαν μεγάλες διακυμάνσεις όσον αφορά την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων, των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις και των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω του στόχου σε πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ, έναντι προγενέστερου στόχου για πλεόνασμα 3%, και τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, το 2015 αναμένεται τελικά το πρωτογενές αποτέλεσμα να είναι ισοσκελισμένο ή ελαφρά θετικό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Όπως είπε, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2015 σε 43,6% , από 39,9% τον Δεκέμβριο του 2014, με το άνοιγμα στα καταναλωτικά δάνεια να φθάνει το 55,4%, στα επιχειρηματικά το 43,3% και στα στεγαστικά ανοίγματα το 39,8%.

Αναλύοντας τους υπόλοιπους κινδύνους είπε ότι αυτοί αφορούν στην προσφυγική κρίση και τον τρόπο με τον οποίο θα την αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, στην έξαρση των γεωπολιτικών κινδύνων στην ευρύτερη περιοχή, την επιβράδυνση της μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και την υπεραντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών σε αυτό το ενδεχόμενο, μία ασιατική κρίση με επίκεντρο την Κίνα, και, τέλος, την πιθανότητα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Τέλος ο κ. Στουρνάρας πρότεινε 10 βήματα προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας.

Τα βήματα αυτά είναι:

1. Ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος – Τέσσερις κινήσεις για τα κόκκινα δάνεια.

2. Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

3. Ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

4. Συνέχιση της προσαρμογής στους τομείς των οικονομικών της γενικής κυβέρνησης και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με επανακαθορισμό του μείγματος των μέσων οικονομικής πολιτικής.

5. Ενθάρρυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων και προστασία των επενδυτών.

6. Αύξηση των εξαγωγών.

7. Καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας.

8. Μεταρρύθμιση στην παιδεία.

9. Ανάσχεση της φυγής ανθρώπινου κεφαλαίου.

10. Στήριξη της κοινωνικής συνοχής και καταπολέμηση της φτώχειας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος