Ο Ελληνικός Συλλογος «Φίλος» της Νυρεμβέργης σε συνεργασία με τον δήμο της Νυρεμβέργης διοργάνωσαν στις 6 Οκτωβρίου εκδήλωση με θέμα «Ο Φιλελληνισμός στον κόσμο, στη Βαυαρία και ο Φιλελληνικός Σύλλογος Νυρεμβέργης».
Στην εκδήλωση παρέστησαν και μίλησαν ο πρώην Δήμαρχος Νυρεμβέργης Dr. Ulrich Maly, ως εκπρόσωπος του σημερινού δημάρχου, ο δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δήμου Καβάλας, ο πρόεδρος του συλλόγου Σωτήριος Ξώγνος και ο πρώην διευθυντής του Λυκείου και Γυμνασίου Νυρεμβέργης δρ. Ευθύμιος Παπαχρήστος. Ακόμη, την εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την ίδρυση του «Φιλελληνικού Συλλόγου Νυρεμβέργης» χαιρέτησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης.
Στην ομιλία του, ο δρ.Παπαχρήστος αναφέρθηκε στην Επανάσταση του 1821 και στην προσφορά των Φιλελλήνων από τη Βαυαρία και όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον «Φιλελληνικό Σύλλογο Νυρεμβέργης» (Nürnberger Griechenverein), ο οποίος ιδρύθηκε το 1822 και μέχρι το 1831 ενίσχυσε τον αγώνα των Ελλήνων με αγορές φαρμάκων, οπλισμού, πολεμοφοδίων, αγορές αιχμαλώτων και δωρεές.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Ελληνίδες-μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νυρεμβέργης Ελένη Κασφίκη και Νικόλ Αλέσικ, η πρώην δημοτική σύμβουλος Αλίκη Αλέσικ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης Διονύσιος Κωνσταντάτος, ο διευθυντής του Λυκείου Νυρεμβέργης και πολλοί εκπαιδευτικοί των ελληνικών σχολείων Νυρεμβέργης, καθώς επίσης και πολλοί βαυαροί φιλέλληνες.
Ο Σύλλογος «ΦΙΛΟΣ» ιδρύθηκε τον Αυγούστου του 1998, με αφορμή την αδελφοποίηση των πόλεων Νυρεμβέργης και Καβάλας και με σκοπό την προώθηση της αδελφοποίησης και την διαπολιτιστική συνεργασία μεταξύ των πολιτών των δύο πόλεων και έχει ως μέλη του Έλληνες, Γερμανούς και συμπολίτες άλλων εθνικοτήτων.
- (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή Doryforos Europa)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος