Στην Ιόνιο Ακαδημία της Κέρκυρας έλαβε χώρα από τις 21 έως τις 25 Σεπτεμβρίου το Ελληνο-Ελβετικό Συμπόσιο «Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια» (21-25 Σεπτεμβρίου), με αποκορύφωμα την Ημερίδα με θέμα «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι ιστορικοί δεσμοί των Ιονίων Νήσων με τη Γενεύη» την Παρασκευή 23/9.
Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Ι. Καποδίστριας: Η πολιτική του διαδρομή και η συμβολή του στη θεμελίωση του Νεότερου Ελληνικού Κράτους”. Τις εργασίες παρακολούθησε και ο νέος πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, Stefan Estermann, ενώ απέστειλαν γραπτούς χαιρετισμούς η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δρ Λίνα Μενδώνη, ο τ. πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Pascal Couchepin και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη, Αλέξανδρος Γεννηματάς.
Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες του Ακαδημαϊκού χώρου της Ελλάδας και της Ελβετίας, οι οποίοι έδωσαν έμφαση στο έργο του σπουδαίου Κερκυραίου στο δρόμο της χώρας μας προς την Ανεξαρτησία, αλλά και για την ενότητα, ανεξαρτησία και ουδετερότητα της Ελβετίας. Παράλληλα, από τους ομιλητές αναδείχθηκε τόσο η πνευματική και πολιτική κληρονομιά του Ιωάννου Καποδίστρια, όσο και η συναρπαστική του πορεία που τον οδήγησε από τα Ιόνια Νησιά στην αυλή του Ρώσου Αυτοκράτορα, στο Συνέδριο της Βιέννης, τη Γενεύη, την Αίγινα και τελικά το Ναύπλιο.
Η ελβετική αντιπροσωπεία που μετέβη στην Κέρκυρα είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί σημαντικά πολιτιστικά μνημεία και μουσεία της Κέρκυρας, συμπεριλαμβανομένων του Μουσείου Καποδίστρια, της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας, της Μονής Πλατυτέρας όπου βρίσκεται ο τάφος του Καποδίστρια, του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέρκυρας, του Μουσείο Μουσικής της Παλαιάς Φιλαρμονικής και του Μον Ρεπό.
Το Συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Ίδρυμα Hardt και την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, με τη συνεργασία του Μουσείου Καποδίστρια – Κέντρου Καποδιστριακών Μελετών, το Μουσείο Τέχνης & Ιστορίας της Γενεύης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τη σημαντική συμβολή της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βέρνη και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Γενεύη.
- (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή: Μέλισσα του Ελληνισμού)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος