«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας χαρακτηρίζονται από εγκαρδιότητα, η οποία εδράζεται τόσο σε ιστορικούς όσο, κυρίως, σε ομογενειακούς δεσμούς. Η επιτυχής διαδρομή, επί δεκαετίες, του ομογενειακού στοιχείου, συνέβαλε στη διαμόρφωση, διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Αυστραλίας με την Ελλάδα», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, σε συνέντευξη του στον «Νέο Κόσμο» και τον δημοσιογράφο, Φώτη Καπετόπουλο, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα.
Ο κ. Χρυσουλάκης, μίλησε για τη σημασία της ελληνικής Διασποράς, τονίζοντας τον κεφαλαιώδη ρόλο της Ομογένειας στη διπλωματική προσπάθεια της χώρας. «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού» ανέφερε «αποτελούν αναμφισβήτητα πολύτιμο κεφάλαιο και υπολογίσιμο συντελεστή ήπιας ισχύος της χώρας μας, καθώς η ελληνική Διασπορά μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικός παράγοντας Δημόσιας Διπλωματίας». Υπογράμμισε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της πολιτείας η ενίσχυση της επιρροής των ομογενών στην πορεία της Ελλάδας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια για την οριζόντια διασύνδεση των Ομογενών με την δημιουργία δικτύων στους τομείς της επιστήμης, της νεολαίας, της οικονομίας και ιδιαίτερα του πολιτισμού. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συνεργασία στο επίπεδο των κοινοβουλευτικών και αιρετών αξιωματούχων με την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού.
Αναφέρθηκε επίσης στις διαδικασίες απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας, κάνοντας αναφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών διοικητικών διαδικασιών που επιτρέπουν πλέον τη άμεση καταχώρηση στο Μητρώο Πολιτών των ληξιαρχικών που συμβαίνουν στο εξωτερικό. Παρομοίως, έκανε λόγο για τη νέα ψηφιακή υπηρεσία «MyConsulLive» στο πλαίσιο της αναβάθμισης των προξενικών υπηρεσιών που διευκολύνουν τη διεκπεραίωση των θεμάτων των Αποδήμων.
Ο γενικός γραμματέας μίλησε και για τον νόμο 4648 που δίνει τη δυνατότητα στους Ομογενείς να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, ενώ δήλωσε :«Επιθυμία μας είναι τελικά να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού, όλοι οι Ομογενείς μας, και εκφράζω τη βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί σύντομα».
Όσον αφορά την υπογραφή της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδας-Αυστραλίας, υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σημειώνοντας ότι υπάρχει αμοιβαία ισχυρή δέσμευση για σύναψη της Σύμβασης το συντομότερο δυνατό και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο.
Για το μείζον θέμα της προσπάθειας διατήρησης της Ελληνικής γλώσσας, ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα και για την Ομογένεια «η διατήρηση και η ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, καθώς η ελληνική γλώσσα αποτελεί τον άρρηκτο λώρο με τη μητέρα Ελλάδα, τον ακατάλυτο δεσμό με την Πατρίδα».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις σχετικές δράσεις της ΓΓΑΕΔΔ, με κορυφαία την ψηφιακή πλατφόρμα «Staellinika.com», αλλά και στην έμπρακτη υποστήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό σε όλες τις βαθμίδες, συμπεριλαμβανομένων των Εδρών Νεοελληνικών Σπουδών, τη διοργάνωση θερινών προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, τη χορήγηση υποτροφιών, τη διοργάνωση διαγωνισμών για θεματικές ελληνικού πολιτισμού, γλώσσας και ιστορίας, καθώς και τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και διαδικτυακών ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων εμβέλειας.
Επιπλέον, ο ίδιος αναφέρθηκε και στα προγράμματα φιλοξενίας, στο πλαίσιο των οποίων νέοι από την Αυστραλία είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν και πάλι με τις ρίζες του, να συσφίξουν δεσμούς με τη χώρα καταγωγής και να ενισχύσουν την εθνική τους ταυτότητα. Καταλήγοντας, μίλησε για την προώθηση της Ελλάδας ως προορισμού για πανεπιστημιακές σπουδές που μπορεί να αξιοποιηθεί ιδιαίτερα από τους νέους Ομογενείς.
- (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή : Νέος Κόσμος)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος