Λαογραφικό μουσείο σε παλιό πέτρινο δημοτικό σχολείο που περιλαμβάνει εκθέματα από τη ζωή στο χωριό, τα οποία χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα έχει δημιουργηθεί στο χωριό Άνω Παλαιοκαρυά του δήμου Πύλης στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. Κεντρικός συντελεστής πίσω από την προσπάθεια για τη δημιουργία του μουσείου ήταν ο ομογενής , ο Δρ. Σόλων Θάνος, Ιατρός/Βιολόγος, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής, διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Münster – Γερμανίας, με καταγωγή από την Παλαιοκαρυά.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Θάνος αναφέρθηκε στην προσωπική προσπάθεια που κατέβαλαν οι κάτοικοι του χωριού για να συγκεντρώσουν και να αναδείξουν τα εκθέματα που συγκέντρωσαν. Απώτερος σκοπός, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η λαογραφική έκθεση να δημιουργήσει ροή επισκεπτών προς το χωριό. Η Παλαιοκαρυά, υπογραμμίζει ο ομογενής επιστήμονας, παρουσιάζει αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, καθως αποτελούσε τμήμα του κύριου οδικού δικτύου της Αμβρακίας οδού, το οποίο συνέδεε κατά την αρχαιότητα την Ήπειρο με τη Θεσσαλία μέσω της διάβασης των Μεγάλων Πυλών (Πόρτα Παναγιά).
Ο Σόλων Θάνος σπούδασε Βιολογία και Ιατρική στη Γερμανία και εργάστηκε ως ερευνητής στα Πανεπιστήμια του Tübingen, του Münster και του Montreal καθώς και στο Max-Planck-Institut στον τομέα της νευροβιολογίας, της οφθαλμολογίας και της βασικής έρευνας.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος