Εγκαινιάστηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη η Έκθεση «Θεσσαλονίκη – Βενετία: Ίχνη Ανθρώπων, Δρόμοι Ιστορίας», την οποία διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 13 Μαρτίου,
εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα «1600 χρόνια από την ίδρυση της Βενετίας» και μετά τη Θεσσαλονίκη θα μεταφερθεί στη Βενετία.
Τα εγκαίνια χαιρέτησε ο γενικός γραμματέας της ΓΓΑΕ, Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα αρχειακά τεκμήρια της έκθεσης, τα οποία όπως είπε αποδεικνύουν, «τη δυναμική της ελληνικής παρουσίας στη Βενετία, αλλά και τον αντίκτυπο της βενετικής παρουσίας στον πυρήνα της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη», ενώ τόνισε την εξαιρετική δουλειά που έκανε το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών.
Κεντρικός πυρήνας της έκθεσης, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας, είναι η επταετής παρουσία της Βενετίας στη Θεσσαλονίκη, από τον Σεπτέμβριο του 1423 μέχρι την 29η Μαρτίου 1430, οπότε αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν μετά την πολιορκία και κατάκτηση της πόλης από τους Οθωμανούς.
Πέρα από την παρουσία των Βενετών στην Θεσσαλονίκη, η έκθεση παρακολουθεί και καταγράφει και τους στενούς, πολυσχιδείς και διαρκείς δεσμούς που συνεχίστηκαν ανάμεσα στις δύο πόλεις στο πέρασμα των αιώνων στο οικονομικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό
επίπεδο.
Η παρουσίαση βασίζεται σε κυρίως αδημοσίευτο αρχειακό υλικό, το οποίο προέρχεται τόσο από το αρχείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και του Κρατικού Αρχείου της Βενετίας.
Ειδικότερα, παρουσιάζονται έγγραφα που αποτυπώνουν την παρουσία Θεσσαλονικέων στη Βενετία μέσα από τις ληξιαρχικές πράξεις για την καταγραφή των βαπτίσεων, των γάμων και των θανάτων, καθώς επίσης και την ενεργή συμμετοχή τους στην ζωή της ελληνικής παροικίας της πόλης, την ελληνορθόδοξη Αδελφότητα.
Επιπλέον, ουσιαστικό στοιχείο της έκθεσης αποτελεί η αποτύπωση των προσώπων που εγκαταστάθηκαν στη Βενετία, όπως ο αρχιεπίσκοπος Δαλματίας Βενέδικτος Κραλίδης, καθώς και οι σκέψεις και ανησυχίες των νέων που έφταναν στην πόλη για σπουδές στο Κολλέγιο
Φλαγγίνη, αλλά και την έντονη εμπορική κίνηση ανάμεσα στις δύο πόλεις.
(Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, με στοιχεία από την ιστοσελίδα του
Ελληνικού Ινστιτούτου και την καταχώρηση του γενικού γραμματέα Απόδημου
Ελληνισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος