Την ιστορία των ελληνικών ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων του Βελγίου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τη συμβολή τους στην συνολική ζωή της κοινότητας εξετάζει μελέτη που δημοσίευσε η καθηγήτρια του Θεατρικού Τμήματος του ΕΚΠΑ, Αικατερίνη Διακουμοπούλου. Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Routledge, με τίτλο «Θέατρο Κοινότητας και Ανθεκτικότητα: Η περίπτωση του Ελληνικού Διασπορικού Θεάτρου Κοινότητας στις Βρυξέλλες» και κάποια στοιχεία της αναδημοσιεύονται στην ομογενειακή ιστοσελίδα newsville.be.
Το υλικό που χρησιμοποίησε η κ. Διακουμοπούλου αντλήθηκε από τις οκτώ ελληνικές θεατρικές ομάδες του Βελγίου, οι οποίες είναι οι εξής : Θίασος Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι, Y-Grec, Ελληνικό Θέατρο Βελγίου, Θεατρική ομάδα Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών, ΘΕΣΠΙΣ Βρυξελλών, Nota theatrale και ΑλΜΑ.
Όπως αναφέρει στην εισαγωγή της η κ. Διακουμοπούλου, στο ξεκίνημά της η ελληνική θεατρική κινητικότητα συσχετίσθηκε κυρίως με την πρόσληψη Ελλήνων αξιωματούχων στα όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ με ένταξη της Ελλάδας το 1981. Πάνω στην βάση αυτή οικοδομήθηκε και λειτούργησε σαν μηχανισμός ενσωμάτωσης για τα επόμενα 40 χρόνια το Ελληνικό Κοινοτικό Θέατρο της Διασποράς των Βρυξελλών, με ένα έργο που περιλαμβάνει συνολικά την παρουσίαση 134 θεατρικών έργων.
Στη μελέτη, εξετάζονται, μεταξύ άλλων, η έννοια της ανθεκτικότητας σε σχέση με το θέατρο, οι γλωσσικές και άλλες ιδιαιτερότητες του Βελγίου και ιδιαίτερα της περιοχής των Βρυξελλών, η σύνθεση της ευρύτερης ελληνικής κοινότητας στο Βέλγιο και οι κατηγορίες της, ενώ υπάρχει και ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία του θεσμού στη διάρκεια της πανδημίας. Για περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα www.newsville.be
Επιμέλεια: Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη
Πηγή: Newsville
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος