“Έφυγε” από τη ζωή η ομογενής καλλιτέχνις Αγγελική Ιονάτου

Έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη, 7 Ιουλίου, η Αγγελική Ιονάτου, γνωστή διεθνώς ως Angelique Ionattos.

Η Ελληνίδα ποιήτρια, τραγουδοποιός, τραγουδίστρια και κιθαρίστρια, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Ιουνίου 1954. Εγκατέλειψε την Ελλάδα στη δικτατορία, σε ηλικία 13 ετών για να μετοικήσει στο Βέλγιο και από το 1981 να εγκατασταθεί στο Παρίσι.

Η Anqelique Ionatos, έζησε πάνω από τρεις δεκαετίες στη Γαλλία αποτελώντας μια ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού, συνθέτριας και ερμηνεύτριας, καθώς μελοποίησε και κοινώνησε στο γαλλικό κοινό ελληνική ποίηση, αλλά και τη Σαπφώ.

Ελύτης, Ρίτσος, Παλαμάς, Σαχτούρης, Βάρναλης, Καβάφης, είναι ορισμένοι από τους ποιητές που είχε μελοποιήσει, δημιουργώντας τραγούδια τα οποία είναι ερμηνευμένα στα ελληνικά.

Ξεχωριστή στιγμή η ερμηνεία της στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Μια θάλασσα», σε ποίηση Δήμητρας Μαντά (1994).

Το 2004 κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα δύο δίσκοι της. Ο πρώτος με τον τίτλο «Ανθολογία» περιλαμβάνει μια εκλογή από τη δισκογραφία της που αριθμεί περισσότερους από δεκαπέντε δίσκους, με κεντρικό άξονα, τα μελοποιημένα ποιήματα. Αυτός ο δίσκος περιλαμβάνει ποιήματα των Ελύτη, Σαπφώς, Μαντά, Χουλιαρά, Μορτόγια κ.ά.

Το δεύτερο άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε την ίδια εποχή και στην Γαλλία, είναι μελοποιήσεις (ποιητικών) αποσπασμάτων από το ημερολόγιο της Μεξικάνας ζωγράφου, Frida Kahlo, σε μουσική και ενορχήστρωση του Christian Boissel. Το 2008 μελοποίησε Νερούδα και Παλαμά.

Για τη συνεισφορά της και τη μελοποίηση της Σαπφούς ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότισσα Μυτιλήνης επί δημαρχίας Νάσου Γιακαλή.

Η γαλλόφωνη τραγουδίστρια έβγαλε 20 άλμπουμ.

Πηγή: cityportal

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος