Οι σχέσεις της Ελλάδας με την ελληνική Διασπορά σε ολόκληρο τον κόσμο και οι προοπτικές εξέλιξης τους θα εξεταστούν στο πλαίσιο στρογγυλής τράπεζας που διοργανώνεται την προσεχή Παρασκευή 13 Μαΐου στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης.
Όπως αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», το πλήρες θέμα της συζήτησης είναι «Σχέσεις ελληνικής πατρίδας και διασποράς σε καιρούς αβεβαιότητας: Ενώπιον νέων τρόπων δέσμευσης» (Greek Homeland-Diaspora Relations in Times of Uncertainty: Towards New Modes of Engagement).
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, εκτός από τη δεδομένη αστάθεια που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά σημεία της εποχής, όπως η επέλαση της παγκοσμιοποίησης, η ψηφιοποίηση αλλά και οι συνεχείς κρίσεις κάθε είδους, οι οποίες φαίνεται πως αποτελούν αφορμή για ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τους Έλληνες ανά τον κόσμο.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, εξειδικευμένοι ομιλητές θα αναλύσουν τα δεδομένα που διαμορφώνονται, ενώ παράλληλα θα εστιάσουν στην Ελλάδα, βασισμένοι σε μια τετραετή μελέτη για την ελληνική διασπορά, το «Greek Diaspora Project», η οποία και εκπονήθηκε από το Τμήμα Νοτιοανατολικών Σπουδών της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου Οξφόρδης.
Βασική κατεύθυνση θα είναι η παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο η Ελλάδα έχει αναδιαμορφώσει τις σχέσεις της με την Διασπορά την παρούσα χρονική περίοδο, με έμφαση και στην προσπάθεια της επιστροφής – επαναδραστηριοποίησης αποδήμων, την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τα ιδρύματα της Διασποράς και τους νέους τρόπους δικτύωσης.
Το πάνελ των ομιλητών περιλαμβάνει τον διευθυντή του Τμήματος Νοτιοανατολικών Σπουδών της Οξφόρδης, Οθωνα Αναστασάκη, τον συνεργάτη του προγράμματος, καθηγητή Μανώλη Πρατσινάκη -που θα παρέμβει εξ αποστάσεως μέσω Zoom- και τον δ/ντα σύμβουλο της Eurolife FFH, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου.
- (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή «Εθνικός Κήρυξ»)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος