Γιορτάζει σήμερα Παρασκευή 29 Απριλίου το Αίγιο και η Παναγία Τρυπητή. Μετά τη θεία λειτουργία, θα ακολουθήσει περιφορά της εικόνας με στρατιωτικό όχημα στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα, επισημότητα και κατάνυξη, το Αίγιο τιμά και φέτος την Πολιούχο και προστάτιδά του, την Παναγία Τρυπητή. Το Ιστορικό Προσκύνημα «Ζωοδόχος Πηγή» γνωστό σαν «Παναγία η Τρυπητή» του Αιγίου είναι από τα ωραιότερα και πρωτότυπα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδος.
Τι αναφέρει η λαϊκή παράδοση
Κατά την παράδοση, στον δέκατο αιώνα (ή κατ άλλη εκδοχή περί το 1550 μ.Χ.), ένα καράβι ναυάγησε στον Κορινθιακό Κόλπο. Ο καπετάνιος του καραβιού, διακρίνει – μέσα στη νύχτα – ένα φως παρηγοριάς, σημάδι πως βρίσκεται κοντά σε στεριά. Γεμίζει θάρρος και ελπίδα. Επιστρατεύει όλες του τις δυνάμεις για να φθάσει εκεί που λαμπυρίζει το φως. Το πλησιάζει και διαπιστώνει ότι βρίσκεται στα παράλια του Αιγίου.
Ο ναυαγός ευχαρίστησε το Θεό για την ανέλπιστη σωτηρία του και τότε, μέσα στο σκοτάδι, αντίκρισε, λίγο πιο πάνω απ’ την ακτή, σε ψηλό και απόκρημνο βράχο, ένα παράξενο φως.
Οδηγούμενος απ΄ αυτό το μυστηριώδες φως, σκαρφάλωσε στο βράχο για να βρεθεί ξαφνικά μπροστά σε μια εικόνα της Θεοτόκου.
Ο ευλαβής ναυτικός προσκύνησε την εικόνα και μόλις ξημέρωσε έτρεξε στην πόλη να αναφέρει το γεγονός. Η είδηση μεταδόθηκε αστραπιαία στους κατοίκους που έσπευσαν να δουν και να προσκυνήσουν την εικόνα.
Έτσι κτίστηκε η εκκλησία της Παναγίας, που πήρε το όνομα «Τρυπητή» από την τρύπα του βράχου όπου βρέθηκε η εικόνα. Η παράδοση μάλιστα θέλει να λέει ότι οι Αιγιείς στην αρχή αποφάσισαν να χτίσουν το Ναό πιο πέρα από το σημείο που βρέθηκε η εικόνα, επειδή τους εμπόδιζε ο βράχος. Την προηγούμενη νύχτα όμως “ακούστηκε τρομερή βοή που συγκλόνισε τον τόπο και την άλλη ημέρα κατάπληκτος ο λαός είδε στο βράχο σχηματισμένη μια σπηλιά”.
Έτσι αποφασίστηκε να χτιστεί εκκλησία πάνω στο βράχο. Ο καπετάνιος του καραβιού δεν ξαναταξίδεψε. Έμεινε για πάντα εκεί και ασκήτεψε και η σκήτη του σώζεται μέχρι σήμερα.
Αυτή είναι η Ιστορία της «Τρυπητής» του Αιγίου κατά την τοπική προφορική παράδοση. Με το πέρασμα των καιρών η φήμη της εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα . Πλήθη προσκυνητών καταφθάνουν στο Αίγιο από κάθε γωνιά της χώρας για να θαυμάσουν την πανέμορφη εκκλησία και να προσκυνήσουν την εικόνα της Θεοτόκου.
Ρεπορτάζ: Α. Σταμοπούλου, Δ. Αναργύρου
Πηγή λαογραφικών στοιχείων: Πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων Δόγμα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος