Κ. Καλαμποκίδης: Τα χαρακτηριστικά της φωτιάς στα Βατερά και η επόμενη μέρα – Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής (video)

Στην χαρτογράφηση της πρόσφατης καταστρεπτικής πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βρίσας, των Βατερών και του Σταυρού, με τη χρήση drones, θα προχωρήσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως τόνισε, στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας με γνωστικό αντικείμενο τις Φυσικές Καταστροφές, Κώστας Καλαμποκίδης, για την εκτίμηση της σφοδρότητας καύσης και της περιμέτρου της πυρκαγιάς, καθώς και για τον σχεδιασμό βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων.

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η συνεχής εκπαίδευση στη χρήση μοντέλων προσομοίωσης της φωτιάς θα βοηθούσε ιδιαίτερα στον συντονισμό και την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης, καταστολής και παρακολούθησης των πυρκαγιών λαμβάνοντας υπόψη και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Πολλοί αποδίδουν το “τσουνάμι” των πυρκαγιών στην κλιματική κρίση αλλά δεν μπορεί αυτή η κρίση να αποτελεί άλλοθι, είπε ο κ. Καλαμποκίδης, για το μη σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης διαχείρισής τους και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις μίξης δασών και οικισμών, όπως συμβαίνει στην περιοχή των Βατερών, όπου η φωτιά κατέληξε στο περιαστικό δάσος.

Για αυτό, εξήγησε, ότι είναι απαραίτητος ο καθαρισμός, η μείωση της καύσιμης ύλης, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και η διαχείριση του περιαστικού δάσους  από ειδικούς για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών και την ασφάλεια όσων ζουν ή επιχειρούν στο σημείο.

Άλλες πρωτοβουλίες

Σε συνεργασία επίσης με τον Σύλλογο Βρισαγωτών Αθήνας θα γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις προς τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την συνολική ανάπτυξη της  ευρύτερης περιοχής Βρίσας, Βατερών και Σταυρού.

Για τον οικισμό των Βατερών, είπε, ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός προκειμένου να καθοριστούν οι χρήσεις γης.

Ενώ, τέλος, πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να γίνει εκτίμηση της ζημιάς που έχει υποστεί το έδαφος πριν ξεκινήσει η διαδικασία αναδάσωσης καθώς και να γίνουν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.

Βελτιωμένη εικόνα – Σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις

Aκόμη πιο βελτιωμένη είναι σήμερα η εικόνα από τις πυροσβεστικές επιχειρήσεις στη Λέσβο, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται μόνο ένα μικρό ενεργό μέτωπο ανατολικά της Βρίσας και πιο συγκεκριμένα στο ρέμα της Λαγκάδας, σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγού Γιάννη Αρτοποιού.

Στην υπόλοιπη περιοχή της πυρκαγιάς δεν υπάρχει προς το παρόν ενεργό μέτωπο. Επιχειρούν αδιάκοπα 85 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο. Το ΓΕΕΘΑ έχει συνδράμει με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, ενώ στην περιοχή συνδράμουν πολλοί εθελοντές πυροσβέστες και παραμένουν δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

Όπως σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες Βορείου Αιγαίου είναι σε γενική επιφυλακή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος